Băsescu spune de ce crede că a vrut „Daddy” licitaţie pentru corvete: Ca să poată fi trucată

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, marţi pe Facebook, că liderul PSD, Liviu Dragnea, a dorit o licitaţie în valoare de 1,6 miliarde de dolari pentru achiziţionarea a patru corvete necesare Forţelor Navale Române, pentru că astfel aceasta putea fi trucată.

Urmărește
2696 afișări
Imaginea articolului Băsescu spune de ce crede că a vrut „Daddy” licitaţie pentru corvete: Ca să poată fi trucată

Băsescu: Ia corveta neamule sau de ce a vrut Daddy licitaţiei pentru corvete?

"Ia corveta neamule sau, De ce a vrut Daddy licitaţie pentru corvete? Răspuns: ca să fie ceva de trucat. Prin lege România poate să achiziţioneze echipamente militare fără licitaţie, dar prin negociere directă funcţie de opţiunile tehnice, tactice şi de preţ ale armatei. Aşa a achiziţionat armata avioanele multirol F 16, avioanele de transport C 130, avioanele de transport SPARTAN, transportoarele blindate Phirania, rachetele Patriot şi multe altele . La nici una din aceste achiziţii directe, supravegheate chiar de guvernele statelor furnizoare, nu au existat contestaţii sau acuzaţii de corupţie . Dar pentru că interesele sunt interese, ce credeţi că i-a dat prin cap lui Daddy ? Să organizăm o licitaţie în valoare de 1,6 miliarde dolari pentru achiziţionarea a 4 corvete, necesare Forţelor Navale Române", a afirmat Traian Băsescu, într-o postare marţi pe Facebook.

Fostul şef al statului mai spune că decizia a fost ciudată, în condiţiile în care printr-o licitaţie au fost cunoscuţi toţi participate, lucruri care ar trebui să fie ştiute doar de compania constructoare.

"Ciudată decizie, mai ales că cele mai bine păzite secrete ale oricărei armate şi anume capabilităţile şi caracteristicile navelor de luptă şi a armamentelor aflate la bord, au fost împrăştiate către toţi participanţii la licitaţie, în loc să fie cunoscute numai de compania constructoare. Până la urmă au ajuns la finalul licitaţiei trei competitori : olandezii de la Damen, italienii de la Ficantieri şi francezii de la Naval Grup. Şi un novice vede la o simpla citire a numelor competitorilor că francezii de la Naval Grup, lideri mondiali în construcţia de nave militare, sunt singurii care pot construi şi echipa cele 4 corvete cu tehnică de luptă şi tehnologie de ultimă generaţie produsă în industria de apărare franceză, perfect compatibilă NATO, mai ales că producător de armament Thales deţine 34 la sută alături de statul francez care deţine 62 la sută din acţiunile Naval Grup", a completat senatorul PMP.

Băsescu a precizat că restul conmpetitorilor vor trebui să importe în mare măsură echipamentele pe care le vor instala la bordul navelor, astfel preţurile vor fi mai mari decât la oferta finală.

"Ceilalţi competitori, fie că vorbim de Damen, fie că vorbim de Ficantieri, vor trebui să importe mare parte din echipamentele pe care le vor instala la bordul navelor, situaţie în care vor avea preţuri mai mari la oferta finală, dar şi destule probleme în compatibilizare a funcţionării coordonate a diverselor categorii de armamente instalate la bordul navelor de luptă. În aceste condiţii, francezii de la Naval Grup, vor veni şi cu cea mai bună ofertă tehnică dar şi cu cel mai bun preţ", a adăugat Băsescu.

Acesta a mai afirmat că ar fi trebuit făcută o achiziţie directă, care este o soluţie legală pe care nimeni nu ar fi putut să o conteste.

"În loc să facem o achiziţie de armament printr-o negociere directă cu firma pe care o consideram cea mai bună, soluţie legală pe care nimeni nu ar fi putut să o conteste, ne-am apucat să facem o licitaţie internaţională, inutilă, care se va termina cu scandal. Şi atunci de ce a vrut Daddy o licitaţie ? Pentru că singura modalitate de a-i ferici pe olandezii de la Damen cu contractul de 1,6 miliarde dolari era o licitaţie trucată. Altfel, prin selecţie de oferte urmată de negociere directă olandezii n-ar fi avut nici o şansă", a explicat parlamentarul PMP.

Nu în ultimul rând, Traian Băsescu a declarat că Mihai Fifor a preferat să demisioneze din fruntea Ministerului Apărării înainte să fie anunţat rezultatul licitaţiei.

"Mihai Fifor, a preferat să demisioneze înainte de anunţarea rezultatului licitaţiei, pentru a nu fi parte a mizeriei puse la cale de Daddy. Şi uite aşa, pe banii noştri, ne-am mai făcut rost de un scandal marca Dragnea, care vine, vine, vine...P.S. – Indiferent care din cele trei companii va obţine contarctul pentru construcţia celor patru corvete, construcţia navelor se va face într-un şantier naval din România (Damen la Galaţi sau Mangalia, Ficantieri la Tulcea sau Brăila şi Naval Grup la Constanţa)", a conchis Băsescu.

Procedura pentru achiziţionarea corvetelor avea ca termen de finalizare data de 15 noiembrie a.c., program care prevede cumpărarea a patru corvete, cu o investiţie de 1,6 miliarde de euro. Cu toate acestea, un anunţ nu a fost făcut oficial cu privire la rezultat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici