- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.12.2010, 18:09)
- Ovidiu Vanghele , Ovidiu Vanghele ,
Băsescu: Sunt un susţinător fără rezerve al noii legi a Educaţiei în forma propusă de Guvern
Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat un susţinător "fără rezerve" al noii legi a Educaţiei în forma propusă de Guvern, pe care o doreşte adoptată până la sfârşitul lui 2010, admiţând că textul de lege este perfectibil dar apreciind că nu poate avea rezultate mai proaste decât sistemul actual.
Urmărește
22 afișări
Băsescu: Sunt un susţinător fără rezerve al noii legi a Educaţiei în forma propusă de Guvern (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
În sprijinul afirmaţiilor sale, preşedintele a citat, marţi, într-o conferinţă de presă, din rezultatele unui studiu PISA realizat de OCDE şi dat publicităţii luna trecută. Conform datelor cercetării, valabile pentru anul 2009, România se clasa pe ultimul loc din Uniunea Europeană în domeniile "matematică", "lectură" şi "ştiinţe", ocupând locurile 47, 49 şi, respectiv, 48 din 70 de state analizate.
"Oameni buni, oricâte argumente s-ar aduce împotriva legii, ea nu poate avea rezultate mai proaste decât cea actuală. (...) Indiferent de opţiunile politice ale cuiva, trebuie să facem ceva. Ce alt argument ne mai trebuie ca să demonstrăm urgenţa schimbării sistemului educaţional din România?", s-a întrebat preşedintele Băsescu, după ce a citat din studiul OCDE, în conferinţa de presă de marţi.
În opinia şefului statului, problemele din sistemul de educaţie românesc vin din anii '97-'98, ani în care s-a făcut "reforma sistemului", "un eşec" în viziunea preşedintelui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Băsescu s-a declarat, aşadar, un susţinător "fără rezerve" al noii legi a Educaţiei, forma promovată de Cabinet fiind, în opinia sa, în concordanţă cu prevederile Pactului Naţional pentru Educaţie încheiat în 2008.
"Chiar dacă vor mai fi lucruri de corectat, e clar că actualul sistem de Educaţie nu dă perspectivă României", a spus preşedintele, care a avertizat că rezultatele de pe urma schimbării sistemului nu se vor vedea de la an la an, ci "după 10 - 12 - 14 ani".
"Întrebarea este dacă mai rezistă România sub efectele actualului sistem de Educaţie, iar răspunsul este, evident, nu", a continuat şeful statului.
El i-a criticat pe cei care fac "jocul întârzierii", afirmând că înţelege "blocajul" pe care, în special în ceea ce priveşte învăţământul universitar, "unii parlamentari sau rectori" încearcă să-l facă. "Nu putem sacrifica generaţiile următoare de dragul profesorilor universitari, de dragul rectorilor sau al liderilor sindicali", a continuat Băsescu.
În opinia şefului statului, aceştia încearcă să amâne adoptarea Legii Educaţiei până în februarie 2011, pentru ca aceasta să nu poată opera în anul şcolar 2011-2012. "Legea trebuie adoptată acum, pentru ca prima generaţie care intră în şcoală pe noua lege trebuie să aibă cărţi adaptate, spaţii propice şi profesori. Opţiunea mea este ca această lege să treacă până la sfârşitul acestui an", a spus preşedintele, opinând că "nu putem face o bătălie politică şi din nevoia de a reforma sistemul de Educaţie".
Băsescu şi-a încheiat discursul pe tema Educaţiei afirmând că aceasta este "cea mai de preţ resursă pentru dezvoltare".
"Cine va avea un sistem de educaţie performant va genera o ţară performantă. Cine nu, nu", a conchis Băsescu.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe