Băsescu: Suntem solidari cu UE în legătură cu Timoşenko şi cu participarea la Summit-ul de la Ialta
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România se va solidariza cu poziţia UE privind cazul Iuliei Timoşenko din Ucraina şi va fi reprezentată doar la nivel de ambasador la Summit-ul liderilor Europei Centrale, programat în perioada 11-12 mai în staţiunea ucraineană Ialta.
Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Noi ne solidarizăm cu colegii noştri din UE şi, spre exemplu, nu vom da curs invitaţiei de a participa la summitul central şi sud-est european de la Ialta, din 11-12, dar vom fi reprezentaţi de ambasador. Pentru noi Ucraina este un stat important. Sigur, în acelaşi timp, nouă ne este foarte clar că nu ne putem amesteca în justiţia altui stat", a spus preşedintele Băsescu în interviul acordat Radio România Actualităţi alături de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
De asemenea, întrebat în legătură cu poziţia unor oficiali ai Federaţiei germane de Fotbal care au arătat că Germania este gata să preia de la Ucraina organizarea ediţiei Campionatului European de Fotbal programat în iunie, preşedintele Băsescu a spus că "fotbalul nu trebuie politizat".
"În ceea ce priveşte fotbalul, România are o tradiţie şi chiar dacă nu avem echipă de fotbal calificată la Europene, nu pot să nu spun. Vă aduceţi aminte când pe criterii politice a fost boicotată Olimpiada? Da, era Război Rece. Eu cred că fotbalul trebuie să rămână un spectacol şi să nu fie politizat", a spus preşedintele Traian Băsescu, amintind de participarea României, ca singură ţară a blocului socialist, la Olimpiada de la Los Angeles din 1984.
TITLURILE ZILEI
-
ieri, 22:34
• Rusia lansează un manual care redefineşte războiul împotriva Ucrainei drept o apărare justificată
-
ieri, 19:55
-
ieri, 19:28
-
ieri, 17:03
• Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
-
ieri, 16:09
• Cel mai mare sindicat german cere reguli noi: maşinile străine să folosească piese europene
-
ieri, 16:02
• ÎCCJ decide asupra pragului de consum de droguri la volan: pe lângă probă, contează aptitudinea
-
ieri, 15:58
• Care este ţara europeană cu cea mai mare rată a depresiei? Cum arată situaţia în România
-
ieri, 15:09
-
ieri, 14:55
• Raluca Turcan: Este profund dăunător şi imoral ce face Romaşcanu. Adevărul va ieşi la lumină
-
ieri, 13:18
-
ieri, 13:42
• Uniunea Europeană aşteaptă reînnoirea sancţiunilor împotriva Rusiei după blocajul Ungariei
-
ieri, 07:12
• Încă un război a izbucnit. Rebelii au ocupat un oraş cu 2 milioane de locuitori
-
ieri, 12:29
-
ieri, 07:20
• Furtul tezaurului Corpul de control al premierului merge la Ministerul Culturii
-
ieri, 23:20
• Live text Războiul din Ucraina, ziua 1069. Zelenski apără mobilizarea: „Dacă jumătate dintre oameni se întorc acasă mâine, Putin ne va omorî pe toţi” / Rusia introduce un manual care justifică războiul împotriva Ucrainei / Budanov avertizează că existenţa Ucrainei este ameninţată dacă nu vor avea loc negocieri / Trupele nord-coreene se retrag temporar de pe linia de contact din regiunea Kursk
Pe de altă parte, preşedintele Timofti a arătat că poziţia oficială a Republicii Moldova este de acceptare a celei a statului ucrainean în privinţa cazului Timoşenko. "Eu întotdeauna am avut o unică poziţie, ca jurist, ca soarta şi viaţa fiecărui om să fie apreciată în limitele legii. Eu nu cunosc acum detaliile cazului Timoşenko, ca să dau o concluzie sau o decizie oficială. Sunt conducător de stat şi, probabil, dacă o voi face poate fi apreciată de partea ucraineană ca implicare în problemele interne ale statului ucrainean. Eu ştiu una, că acuma şi în Ucraina sunt mecanismele de a acorda cetăţenilor posibilitatea să îşi apere drepturile sale. În cazul că dânsa nu este vinovată, ea va dovedi aceasta şi către toate instituţiile interne şi internaţionale. Dar până acum este o poziţie oficială că accept poziţia statului ucrainean", a spus preşedintele moldovean.
Uniunea Europeană s-a declarat "dezamăgită" de condamnarea la şapte ani de închisoare a fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko, acuzată de abuz în serviciu în urma semnării unui acord de gaze cu Rusia în 2009. Procesul a fost "motivat politic" şi nu a respectat standardele internaţionale, este poziţia emisă de Consiliul European, care a adăugat că acest lucru "se va reflecta" in politicile UE faţă de Ucraina.
Mai mulţi lideri de state din UE au anunţat că nu vor participa la Summit-ul găzduit de Ucraina la Ialta. Autorităţile ucrainene au trimis invitaţii pentru 20 de state: Albania, Austria, Belarus, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Cehia, Letonia, Lituania, Muntenegru şi Ungaria.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO