Băsescu vorbeşte despre înlocuirea trupelor ruseşti din Transnistria cu forţe de securitate UE

Preşedintele Traian Băsescu a avansat, joi seară, ideea înlocuirii trupelor ruseşti din Transnistria cu forţe de securitate UE, atrăgând atenţia, în acest context, că nu se referă la efective româneşti.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Băsescu vorbeşte despre înlocuirea trupelor ruseşti din Transnistria cu forţe de securitate UE

Băsescu vorbeşte despre înlocuirea trupelor ruseşti din Transnistria cu forţe de securitate UE (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Este evident că în ultimele luni Moscova a dat semnale foarte serioase că este dispusă să discute cu UE problematica legată de soluţionarea problemei transnistrene", a spus Băsescu, la TVR.

Întrebat dacă aceasta înseamnă retragerea trupelor el a spus: "Sau cel puţin înlocuirea acestora cu forţe ale UE în Transnistria. De ce nu? De ce să nu avem voie să gândim îndrăzneţ?".

Preşedintele a atras atenţia că nu se referă la trupe româneşti si că, de altfel, nici nu ar fi bine ca România să fie implicată în acest subiect. "Atenţie, nu vorbesc despre trupe româneşti. Nici nu ar fi bine ca România să fie implicată cu forţe de securitate în Transnistria exact pentru a da credibilitate unei înlocuiri a forţelor Federaţiei Ruse din Transnistria cu forţele UE", a spus preşedintele.

El a adăugat că este greu de dat totuşi un orizont de timp pentru realizarea acestei mişcări, adăugând că punctul esenţial este acela al încrederii şi al respectării angajamentelor anterioare ale Rusiei, cum sunt cele asumate la Istanbul în 1999.

Totodată, întrebat cum vede România Rusia, preşedintele a răspuns, râzând: "Cum ne vede şi Rusia pe noi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici