Biden este preocupat de publicarea documentelor secrete, dar nu crede că sunt riscuri imediate

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, s-a declarat preocupat, joi, de cazul publicării în mod neautorizat a documentelor clasificate atribuite serviciilor americane, subliniind că investigaţia este în curs şi că nu există niciun risc imediat.

Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului Biden este preocupat de publicarea documentelor secrete, dar nu crede că sunt riscuri imediate

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, s-a declarat preocupat, joi, de cazul publicării în mod neautorizat a documentelor clasificate atribuite serviciilor americane, subliniind că investigaţia este în curs şi că nu există niciun risc imediat.

"Sunt preocupat de aceste scurgeri de informaţii. Sunt preocupat că s-a întâmplat aşa ceva, dar nu există nimic despre care să ştiu că ar genera consecinţe imediate", a afirmat Biden, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Dublin cu preşedintele Irlandei, Michael Higgins.

Întrebat despre sursa care a dezvăluit informaţiile clasificate, Biden a precizat că ancheta este în curs. "După cum ştiţi, este în curs o amplă investigaţie, a comunităţii serviciilor de informaţii şi a Departamentului Justiţiei. Se apropie, dar nu am un răspuns pentru dumneavoastră", a subliniat preşedintele SUA, citat de postul de televiziune CNN.

Potrivit cotidianului The Washington Post, documentele clasificate au fost postate pe un grup online de un angajat al unei baze militare americane.

Publicarea ilegală a documentelor secrete americane este investigată de către Departamentul american al Apărării şi de către Departamentul Justiţiei. Pentagonul a admis că difuzarea neautorizată a acestor informaţii, multe referitoare la conflictul militar din Ucraina, generează "un risc foarte grav" în materie de securitate naţională.

Unul dintre documente, citat de cotidianul The Washington Post, relevă dubii emise de Administraţia SUA asupra eficienţei eventualei contraofensive a Ucrainei, o evaluare care intră în contradicţie cu poziţia publică a Washingtonului. Conform unor surse, informaţiile conţinute de documentele clasificate americane difuzate pe reţele de socializare online ar indica faptul că serviciile de informaţii din SUA l-ar intercepta pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, notează publicaţia germană Frankfurter Rundschau. Însă Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, nu crede că au fost interceptate conversaţiile preşedintelui Zelenski, argumentând că discuţiile cu principalii comandanţi militari ucraineni s-au derulat diferit decât este prezentat în documentele americane publicate neautorizat.

Administraţia de la Kiev a acuzat Rusia că ar fi modificat informaţii din documentele secrete americane apărute online, dar, în acelaşi timp, Kievul şi-a schimbat planurile operaţionale în contextul dezvăluirilor.

În schimb, Kremlinul a denunţat tendinţa Occidentului de a atribui mereu vina Rusiei şi a sugerat că documentele americane apărute online relevă activităţi de spionaj ale Washingtonului împotriva aliaţilor. "Tendinţa de a acuza Rusia pentru toate şi de a atribui Rusiei totul este o boală frecventă în acest moment. Este destul de interesant" că nu poate fi exclusă posibilitatea spionajului american împotriva aliaţilor, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Faptul că Statele Unite au început de mult timp supravegherea diverşilor şefi de state, mai ales din capitale europene, a apărut în mod repetat şi a cauzat situaţii scandaloase. De aceea, nu poate fi exclus", a subliniat Dmitri Peskov, catalogând drept "destul de interesante" dezvăluirile.

Un document sugerează interceptarea unor informaţii despre un plan al Grupului paramilitar rus Wagner de a cumpăra armament din Turcia, aliat al SUA în cadrul NATO. Alte documente se referă la interceptarea unor informaţii despre activităţile Rusiei, Iranului, Chinei şi Serbiei, dar sunt indicii că serviciile americane ar spiona şi aliaţi, printre care Coreea de Sud, Israel şi Ucraina. Unul dintre documente indică faptul că naţiuni membre NATO, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, au trupe speciale pe teritoriul Ucrainei. Kievul a negat informaţiile.

Administraţia din Coreea de Sud a anunţat că va cere acţiuni "adecvate" din partea Statelor Unite după analizarea activităţilor de spionaj evidenţiate de documentele apărute online. La rândul său, un oficial militar australian a catalogat drept "gravă" publicarea neautorizată a presupuselor documente clasificate americane. "Este un incident grav. Problema menţinerii securităţii informaţiilor este esenţială pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale, a încrederii şi seriozităţii în relaţiile dintre aliaţi şi parteneri", a declarat Angus Campbell, şeful Statului Major al armatei australiene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici