BIOGRAFIE: Martin Schulz, de la altercaţia cu Silvio Berlusconi la preşedinţia Parlamentului European
Social democratul german Martin Schulz, noul preşedinte al Parlamentului European, este un funcţionar european care a ieşit din anonimat în 2003, în urma unei altercaţii cu Silvio Berlusconi şi care promite o preşedinţie mai puţin consensuală decât cea a predecesorului său.
Martin Schulz (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Schulz, în vârstă de 56 de ani, a fost ales la Strasbourg preşedinte al PE pentru un mandat de doi ani şi jumătate. El l-a înlocuit în funcţie pe conservatorul polonez Jerzy Buzek.
Politicianul german a ieşit aparent din anonimat în 2003 după câteva altercaţii avute cu Silvio Berlusconi.
Propunându-i în timpul unei dezbateri a Parlamentului rolul de "kapo" - supraveghetor al prizonierilor din lagărele naziste -, Berlusconi nu numai că a creat o criză diplomatică între Roma şi Berlin, ci a şi contribuit involuntar la notorietatea lui Schulz, până atunci necunoscut în Europa şi chiar şi în Germania.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Acest librar care a intrat în SPD la 18 ani şi care este europarlamentar încă din 1994, a ajuns la conducerea partidului la un an după altercaţiile cu Berlusconi, conducându-l cu o mână de fier.
"Este un european convins", a declarat pentru AFP copreşedintele Verzilor, Daniel Cohn-Bendit, fiind "sigur" că în calitatea de preşedinte, Schulz va "apăra metodele comunitare în faţa tentativelor de renaţionalizare ale statelor".
Noul preşedinte promite să se "lupte" cu statele europene pentru a reafirma atribuţiile Parlamentului şi pentru a reduce "deficitul de democraţie" de care suferă Uniunea Europeană.
În 2009, Schulz a avut o contribuţie importantă în ceea ce priveşte atribuirea funcţiei de şef al diplomaţiei europene unei persoane din tabăra sa politică (stânga). Această funcţie a fost atribuită laburistei britanice Catherine Ashton, pe care Schulz a apărat-o în pofida criticilor.
Cu o privire ageră în spatele ochelarilor, "el nu fumează, nu bea şi are o igienă zilnică foarte strictă", spunea despre el un apropiat al său.
Respectat şi temut de mulţi, el "are o personalitate temperamentală, cu care nu este uşor să lucrezi", susţine un funcţionar european.
În faţa camerelor găseşte deseori o formulă de exprimare surpinzătoare, arătând cu degetul "directoratul francezo-german" din cadrul UE sau speculaţiile "capitalismului de cazino".
Extrema dreaptă şi euroscepticii îl detestă. "Schulz are mintea lui Lenin şi vorbeşte ca Hitler", a declarat liderul Frontului Naţional Jean-Marie Le Pen.
În spatele impulsivităţii, "este cineva care spune: «ţineţi-mă sau voi face ceva rău», dar care nu are nevoie să fie ţinut pentru că mai întâi de toate el nu va face nimic rău", spune Daniel Cohn-Bendit despre noul preşedinte PE.
"Pentru a obţine preşedinţia Parlamentului, a făcut tot pentru a deranja cât mai puţin posibil", a menţionat un funcţionar european. A lucrat mai mulţi ani aici şi i se atribuie ambiţia de a deveni preşedintele Comisiei Europene.
El a ajuns în această funcţie datorită susţinerii grupului conservator în virtutea unui acord tradiţional cu socialiştii prin care se susţin candidaţii ambelor părţi, alternativ.
Aceeaşi "mare coaliţie" îl obligă pe Martin Schulz să tolereze şi anumite afronturi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO