Boc aşteaptă acordul coaliţiei pentru a anunţa ministrul pentru fonduri UE

Înfiinţarea ministerului pentru absorbţia fondurilor UE şi persoana care va conduce noua instituţie vor fi anunţate în luna septembrie, după ce va exista un acord final al coaliţiei pe această temă, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

Urmărește
142 afișări
Imaginea articolului Boc aşteaptă acordul coaliţiei pentru a anunţa ministrul pentru fonduri UE

Emil Boc (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

"Lumea poate să speculeze pe baza unui nume sau altul, eu, ca prim-ministru, voi putea comunica public doar după ce am acordul coaliţiei pe toate aspectele. Deocamdată, există acordul coaliţiei cu privire la necesitatea înfiinţării Ministerului pentru Coordonarea Absorbţiei Fondurilor Europene. După ce mă voi consulta cu coaliţia şi voi avea acceptul calendarului de implementare a acestei măsuri, o să-l prezint public şi ca termen de implementare, şi ca nume pentru viitorul ministru. Va fi însă în termenul imediat următor, pentru că este o prioritate imediată a coaliţiei, eu aş spune luna septembrie", a afirmat Boc.

El a precizat că înfiinţarea Ministerului pentru Coordonarea Absorbţiei Fondurilor Europene nu va presupune acreditarea altor structuri pentru absorbţia acestor fonduri, deoarece o astfel de procedură ar lungi şi mai mult procesul. Ministerul va coordona structurile care au legătură cu absorbţia fondurilor europene şi va fi principala interfaţă cu Bruxelles, pentru a accelera acest proces.

Ministerul Fondurilor Europene va fi înfiinţat în luna octombrie, iar cel mai probabil va fi condus de Leonard Orban, a declarat, anterior, ministrul Elena Udrea.

BPN al PDL a decis, luni, ca în prima parte a lunii septembrie să propună Parlamentului restructurarea Guvernului prin adăugarea unui Minister al Fondurilor Europene.

Surse politice au declarat agenţiei MEDIAFAX, în 7 iulie, că înfiinţarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sârbu sau de consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european, şi care să gestioneze inclusiv proiectele finanţate din fonduri UE, a fost discutată de preşedintele Băsescu cu premierul Boc, în întâlnirea din aceeaşi zi, la Palatul Victoria.

Sursele au mai precizat atunci că viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului şi, probabil, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi, nu şi autorităţile de management, urmând să fie condus de o persoană cu rang de ministru.

Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului prevede, la articolul 36, că "ministerele şi miniştrii se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi întregii liste a Guvernului, la învestitură".

"Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere. În astfel de situaţii prevederile art. 36 se aplică în mod corespunzător", stabileşte articolul 37 al aceluiaşi act normativ.

Leonard Orban a fost, în perioada 2001-2004, negociator-şef adjunct al României cu Uniunea Europeană, iar din decembrie 2004 până în aprilie 2005 a fost negociator-şef cu Uniunea Europeană.

Ca secretar de stat în Ministerul Integrării Europene, Leonard Orban a fost, apoi, coordonator al poziţiei României referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeană, iar din iunie 2006 a fost şeful delegaţiei României pentru negocierea aderării la Spaţiul Economic European.

În perioada ianuarie 2007 - februarie 2010 a fost comisar european pentru Multilingvism.

Din martie 2010, Leonard Orban este consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici