Boc despre reducerea concediului maternal: Sunt ultimul care ia decizia

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la Sibiu, că este "ultimul" care ia decizia în privinţa reducerii duratei concediului maternal, afirmând că o hotărâre în acest sens va fi luată după finalizarea dezbaterii publice şi după ce vor fi ascultate toate părerile.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Boc despre reducerea concediului maternal: Sunt ultimul care ia decizia

Boc despre reducerea concediului maternal: Sunt ultimul care ia decizia (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Vom lua o decizie după ce se va finaliza dezbaterea publică şi după discuţiile din coaliţie. Vom lua o decizie pe care o vom anunţa. Până atunci, evident, ascultăm toate părerile şi opiniile care se exprimă pe acest subiect şi după ce această perioadă va fi finalizată vom anunţa decizia Guvernului", a spus Boc, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat care este opinia sa în legătură cu reducerea duratei concediului maternal, Boc a spus: "Eu sunt ultimul care ia decizia".

TITLURILE ZILEI

De asemenea, întrebat dacă au fost făcute evaluări privind eficienţa reducerii concediului maternal, Boc a afirmat: "Domnul ministru cred că a prezentat aceste date şi le va prezenta în continuare".

Premierul nu a avansat nicio dată până la care va dura dezbaterea publică pe tema reducerii concediului maternal.

Premierul Emil Boc s-a aflat, miercuri, la Sibiu, unde a inaugurat centura ocolitoare a municipiului.

Unele dintre variantele prezentate marţi de către ministrul Muncii, Ioan Botiş, parlamentarilor PDL vizează menţinerea duratei concediului de maternitate la 24 de luni, dar plafonarea acesteia la 1.000 de lei sau 1.500 de lei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.

Potrivit surselor citate, Ioan Botiş a prezentat la întâlnire trei variante: una care se referă acordarea timp de 12 luni a unei indemnizaţii de 85% din salariu, cuprinsă între 600 lei şi 3.400 lei, iar din a şaptea lună, mamele care se întorc la serviciu să beneficieze de un bonus de 500 lei lunar.

A doua şi a treia variantă prevăd ca mamele să beneficieze timp de 24 de luni de indemnizaţie, dar aceasta să fie plafonată la 1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru întoarcerea la serviciu mai devreme să fie de 100 de lei lunar.

În urmă cu zece zile, ministrul Muncii declara că perioada de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi redusă de la 24 de luni, variantele luate în calcul fiind ca aceasta să fie de 12, 14 sau 18 luni.

Premierul Emil Boc spunea, în 20 septembrie, că Guvernul intenţionează să regândească indemnizaţia de creştere a copilului, reducând "generozitatea" unor astfel de plăţi.

Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici