Boc: Este greu peste tot, România nu poate fi o excepţie şi să fie o oază de prosperitate

Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, că "este greu peste tot în lume", iar în aceste condiţii România nu poate fi o excepţie şi "să fie o oază de prosperitate".

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Boc: Este greu peste tot, România nu poate fi o excepţie şi să fie o oază de prosperitate

Boc: Este greu peste tot, România nu poate fi o excepţie şi să fie o oază de prosperitate (Imagine: Alex Chitu/Mediafax Foto)

Emil Boc a făcut aceste declaraţii la Consiliul de Coordonare Judeţean al PDL Bistriţa-Năsăud, la care participă împreună cu mai mulţi membri ai Guvernului şi reprezentanţi ai conducerii centrale a PDL.

"Şi în Marea Britanie e greu, fiindcă 500.000 de funcţionari publici trebuie să plece acasă. Greu este şi în Germania, care a adoptat un program de reducere a cheltuielilor bugetare cu 80 de miliarde de euro în următorii ani. Greu este şi în Ungaria, care a mărit TVA la 25 la sută. Greu e şi în Letonia, care a tăiat salariile cu 25 la sută, salariile din sectorul privat s-au diminuat, s-a majorat TVA. Greu este în Grecia, în Irlanda, Portugalia, Spania, ţări cu şomaj în jur de 20 la sută, unele dintre ele. Este greu în lume peste tot şi atunci România nu poate face excepţie şi să fie o oază de prosperitate, atâta vreme cât de 20 de ani nu am făcut nişte legi care să se bazeze pe muncă şi să încurajeze munca, ci am făcut nişte legi care mai mult au încurajat nemunca şi am fost nevoiţi să le corectăm", a declarat Emil Boc.

Premierul a dat exemplul Legii pensiilor speciale, despre care a spus că a încurajat privilegiile în detrimentul altor români şi care nu a avut acoperire în realitate.

"De ce un pensionar să fie mai egal decât un alt pensionar?", a spus el.

Boc a explicat de ce a trebuit ca Guvernul să facă o lege prin care la baza obţinerii pensiei să stea principiul contributivităţii.

"Din nefericire, aceasta a fost greşeala în 2008, s-au vândut iluzii, s-au dublat salarii, pensii, ajutoare sociale, minţindu-se că există acoperire în productivitatea muncii pe care o prestăm. Nu a fost aşa şi s-a văzut că nu există susţinere în economie şi atunci a trebuit să ajustăm aceste cheltuieli la cât poate ţara să ofere în continuare", a declarat Boc.

El a spus că o altă măsură care s-a impus a fi luată a fost reducerea numărului de bugetari.

"Toate aceste măsuri au creat şi au pus bazele unui teren serios de creştere economică în perioada următoare. Dacă România nu face paşi înapoi pe această linie a consolidării reformelor pe care le-am început, dacă nu face greşeli, nu va avea probleme în 2011 şi în anii următori. Am fost pe marginea prăpastiei în 2008, am reuşit să stabilizăm economia şi să o aducem pe o direcţie bună, dar dacă nu cădem în patima populismului şi să dăm cu piciorul la lucrurile care consolidează economia în momentul de faţă, atunci nu vom avea probleme în 2011", a spus Boc.

Premierul a explicat că nivelul exporturilor a ajuns la cel dinainte de criză, sunt comenzi noi în industrie, ceea ce face ca şomajul să fie cu mult sub cel din UE.

"Sunt lucruri care ne arată că direcţia este bună şi România e mai competitivă faţă de trecut. Pentru 2011 dorim să continuăm aceste politici de pregătire a creşterii economice prin investiţii şi absorbţia fondurilor europene, bani gratis pe care Ruropa ni-i dă, punem şi noi o mică contribuţie şi modernizăm această ţară. Dacă banii i-am duce în continuare pe pomeni electorale, în consum doar, nu am avea bani să punem partea noastră de contribuţie la aceşti bani care vin gratis de la UE şi ar fi o crimă să nu utilizezi această şansă uriaşă pe care o are ţara să se modernizeze în perioada următoare", a spus Boc.

El a continuat spunând: "Să ducem mai mulţi bani în partea care ne asigură dezvoltare şi locuri de muncă, să consumăm atât cât producem, iar ce împrumutăm să ducem spre dezvoltare. Asta este într-o frază esenţa acestei reforme. Pentru asta trebuie să corectezi abuzuri de peste tot".

Consiliul de Coordonare Judeţean al PDL Bistriţa-Năsăud se desfăşoară sub sloganul "Pro unitate - acţiune, atitudine, înţelegere" şi la el participă 400 de delegaţi.

Din partea conducerii centrale a PDL, participă preşedintele partidului, Emil Boc, dar şi Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul de Interne, Traian Igaş, ministrul Muncii, Ioan Botiş, vicepreşedintele Senatului Petru Filip, Daniel Buda, George Scripcaru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici