- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Guvernul are pregătit un pachet alternativ cu măsuri care sunt discutate în prezent cu FMI
Guvernul are pregătit un pachet alternativ cu măsuri de reducere a deficitului bugetar pe care îl discută cu FMI, Comiosia Europeană şi Banca Mondială, a declarat vineri premierul Emil Boc, evitând să precizeze dacă acest pachet include şi majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare.
Boc: Guvernul are pregătit un pachet alternativ cu măsuri care sunt discutate în prezent cu FMI (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)
El a afirmat că a luat act de decizia Curţii Constituţionale privind respingerea unor măsuri pentru care şi-a angajat răspunderea, decizie pe care nu doreşte să o comenteze în niciun fel, apreciind însă că soluţia de diminuare temporară a pensiilor era cea mai bună din punct de vedere economic, chiar dacă implicau un cost politic foarte mare.
"Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, componenta care vizează reducerea salariilor cu 25% în sectorul bugetar nu este afectată, ea este şi poate fi aplicată. De asemenea, în privinţa recalculării pensiilor, cu excepţia recalculării pensiilor magistraţilor, toate celelalte prevederi rămân în vigoare şi în consecinţă pot fi aplicate. Curtea a validat aceste măsuri în privinţa pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor magistraţilor unde a spus că nu se poate interveni, celelalte aspecte ale recalculării pensiilor merg mai departe, deci se pot aplica. Din acest punct de vedere, în acest moment discutăm cu partenerii noştri aceste măsuri care sunt în componenţa pachetului alternativ şi imediat ce vom avea finalizat pachetul, în urma discuţiilor rezultate cu Fondul Monetar, Comisia Europeană şi Banca Mondială, îl vom prezenta opiniei publice", a spus Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Întrebat de jurnalişti dacă acest pachet alternativ de măsuri include şi majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare, şeful Guvernului a evitat să răspundă, spunând doar că nu poate face nicio declaraţie concretă înainte de finalizarea negocierii cu cele trei instituţii internaţionale cu care a fost semnat acordul de împrumut.
"Facem tot ce ne stă în putinţă să rămânem în acordul cu FMI şi ca săptămâna viitoare Fondul să poată lua o decizie cu privire la România, inclusiv decizia care să vizeze acordarea viitoarei tranşe de împrumut. Nu este neapărat nevoie să se întoarcă delegaţia FMI în România, negocierile pot avea loc pe acest pachet de măsuri şi fără reîntoarcerea delegaţiei în România", a spus Boc.
El a precizat că măsurile alternative trebuie să asigure economii echivalente cu peste 1,3% din PIB.
Miniştrii şi mai mulţi parlamentari PDL s-au întâlnit la Guvern unde au discutat măsurile alternative care pot fi aplicate pentru menţinerea deficitului bugetar în limita ţintei de 6,8% din PIB convenită cu FMI, după ce legile de reducere a cheltuielilor bugetare au fost respinse de Curtea Constituţională.
Şedinţa a fost precedată de o întâlnire la Palatul Victoria a liderilor PDL.
Surse guvernamentale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Guvernul ia în calcul un nou plan de măsuri pentru menţinerea deficitului bugetar, orientat în principal pe majorări de taxe şi impozite, inclusiv a TVA şi cotei unice de impozitare.
Planul de acţiuni ar putea fi discutat într-o şedinţă specială de guvern care să fie programată vineri sau în zilele următoare, arătau sursele.
"Planul B al Guvernului, în cazul respingerii de către Curtea Constituţională a legilor asumate, este orientat în principal pe creşteri de taxe şi impozite, inclusiv a cotei unice şi a TVA. Au fost efectuate simulări privind o creştere diferenţiată a impozitelor, dar rezultatul a indicat că banii colectaţi sunt insuficienţi", au arătat sursele participante la discuţia de vineri a liderilor PDL cu premierul Emil Boc.
Guvernul vrea să adopte o ordonanţă de urgenţă de creştere a taxelor, care să compenseze cheltuielile de 1% din PIB, rămase în vigoare prin nereducerea pensiilor cu 15% şi să ceară Parlamentului modificarea rapidă a legilor pe care s-a pronunţat Curtea Constituţională.
O majorare a TVA-ului de la 19 la 24% ar acoperi aproximativ în totalitate cheltuielile generate de eliminarea măsurii privind reducerea cu 15% a pensiilor, de 1,2 miliarde euro, dar ar genera şi costuri suplimentare pentru firme, inclusiv administrative şi informatice, au afirmat sursele.
Executivul are în vedere şi o majorare a cotei unice de până la 20%, dar efectul este mai greu de cuantificat. Creşterea celor două taxe la aceste valori a fost una dintre variantele vehiculate în luna mai în timpul negocierilor cu delegaţia FMI.
Sursele au precizat că până în prezent nu a fost stabilit cu cât ar creşte taxele şi impozitele, arătând că sunt mai scenarii, potrivit cărora TVA ar putea urca până la 24%, iar cota unică până la un maxim de 22%.
O variantă care ar putea fi propusă board-ului FMI presupune şi disponibilizarea rapidă a unui număr semnificativ de bugetari, pentru care plăţile compensatorii să fie limitate la trei salarii, dar pe o perioadă de 12 luni.
Şi în acest caz, există o problemă pe partea cheltuielilor de la fondul de şomaj, au mai afirmat sursele.
Potrivit surselor, Guvernul ar trebui să adopte până la 1 iulie o ordonanţă de urgenţă de majorare a taxelor şi impozitelor, pentru că orice întârziere ar presupune o creştere mai amplă a acestora, dar măsura nu va garanta intrarea scrisorii de intenţie în board-ul FMI la sfârşitul acestei luni.
"FMI a scris toată documentaţia pe măsurile de reducere a cheltuielilor, care includeau şi scăderea pensiilor. Este foarte probabil ca data intrării în board a scrisoarii cu FMI pentru sfârşitul acestei luni să fie depăşită", au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
Potrivit unor surse judiciare, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că prevederile privind pensiile magistraţilor sunt neconstituţionale, în timp ce în cazul altor categorii prevederile legale sunt interpretabile, însă nu se impune reglementarea lor în Parlament.
Conform Constituţiei, prevederile declarate neconstituţionale trebuie puse în acord cu decizia Curţii în termen de 45 de zile.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36