Boc:Practicile Guvernului Năstase revin. Ponta, ca un nabab dintr-o ţară bananieră,terfelind justiţia

Fostul premier Emil Boc spune că actualul şef al Guvernului, Victor Ponta, "realizează cel mai violent atac" la adresa justiţiei de la Adrian Năstase încoace", comportându-se "ca un nabab dintr-o ţară bananieră, terfelind justiţia şi ameninţând independenţa acesteia".

Urmărește
385 afișări
Imaginea articolului Boc:Practicile Guvernului Năstase revin. Ponta, ca un nabab dintr-o ţară bananieră,terfelind justiţia

Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Emil Boc a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că a constatat "cu mare îngrijorare" că practicile Guvernului Năstase revin în România prin comportamentul premierului Victor Ponta la adresa justiţiei.

"Victor Ponta realizează cel mai violent atac la adresa justiţiei de pe vremea lui Adrian Năstase încoace. Numai pe vremea lui Năstase, ministrul Justiţiei, Rodica Stănoiu, dădea directive judecătorilor şi procurorilor cum să se comporte şi cum să facă dosare. Numai pe vremea aceea independenţa justiţiei era o cârpă de şters pe jos. Constat, acum, cu mare îngrijorare, că practicile Guvernului Năstase revin în România prin comportamentul primului ministru Victor Ponta la adresa justiţiei. Actualul premier se comportă ca un nabab dintr-o ţară bananieră, terfelind justiţia şi ameninţând independenţa acesteia", a spus Boc.

Potrivit acestuia, independenţa justiţiei este un bun câştigat de România şi niciun premier nu are dreptul să îşi bată joc de ţară şi să compromită "şansele României de aderare la spaţiul Schengen şi de ridicare a MCV".

"Victor Ponta trebuie să ştie că fiecare atac la adresa justiţiei este un atac la fiecare român, prin diminuarea şanselor noastre de a fi o ţară egală în UE cu celelalte ţări, inclusiv sub aspectul justiţiei şi al eliminării MCV. Orice declaraţie de aceste fel, pune piedici serioase aderării României la spaţiul Schengen, un club select al democraţiilor europene, unde nu sunt acceptate declaraţii de genul celor făcute de Ponta şi intervenţii violente în justiţie din partea politicienilor. Dacă Victor Ponta nu a înţeles, încă, acest lucru, înseamnă că nu a înţeles nimic din politică şi nu serveşte interesele României", a subliniat Boc.

Fostul premier a menţionat că procurorii trebuie să administreze dosare în mod independent şi să le judece justiţia, iar oamenii politici trebuie să se abţină de la orice comentariu cu privire la independenţa justiţiei.

"Revocarea intempestivă a unui procuror care instrumentează dosarul unui politician este nepermisă într-o ţară a UE. Aceste practici umbresc serios democraţia din România", a conchis Emil Boc.

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri seară, la RTV, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror şi menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut "dosare politice".

"Am mai văzut o chestie, când veneam încoace...Nu ştiu cine a fost demis. Papici, marele băsist, morărist, macoveist (...) Propaganda asta a lui Macovei şi toţi macoveiştii. Dom'le, nu a fost demis, i s-au terminat mandatele, a avut două mandate. Şi Băsescu îşi termină mandatele. Ce facem, îl ţinem şi pe Băsescu, şi pe Papici, şi pe Morar, că moare ţara fără Papici, Morar şi Băsescu? Să mai stea procuror simplu, să mai facă şi el un dosar, că şefi de-ăştia puşi de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă Băsescu - a avut două mandate, amândouă de trei ani, şase ani. Aşa spune în lege, nu ai voie să ai mai mult de două mandate. I s-a terminat mandatul, stă şi el procuror simplu, că nu l-a născut şef", afirma premierul.

"Cine, ce victimă e Papici? (...) Şi-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie şef când şi-a terminat mandatul? Ce stăm şi plângem?", se întreba, retoric, Ponta, precizând că acesta va fi în continuare simplu procuror.

Referindu-se la dosarul lui Liviu Dragnea, premierul a spus: "S-a terminat şi dosarul, l-a trimis la doamna Kovesi. Pa, la revedere, dar de ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul?".

Ponta a spus că îşi menţine afirmaţia potrivit căreia Daniel Morar, Lucian Papici şi alţii au făcut dosare politice când au pus oamenii să jure pe Biblie că au fost la referendum: "Eu susţin în continuare că Daniel Morar cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anul trecut, când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică".

Premierul a spus că cei cărora li se termină mandatele nu trebuie să rămână în posturi sau să considere că au fost demişi.

"Ce o să zică preşedintele Băsescu în iarna anului viitor, că a fost demis? Nu, i-a încetat mandatul", a spus Ponta.

Ponta a fost întrebat dacă este afectată imaginea PSD sau a Guvernului de faptul că Liviu Dragnea este anchetat de DNA. "Nu, dimpotrivă. Că ce? Că anchetezi oameni care au votat? Noi vrem toţi să spunem cum a fost, dar nu vrea nimeni să ne întrebe (...) Păi a fost în felul următor, ne-am dus toţi, am votat. Nu am votat destui, sau mă rog, nu am fost decât 90% şi a venit Morar cu Papici şi au zis că nu suntem destui şi au veni să ne şi ancheteze pe toţi. Cam asta e, în secolul 21", a afirmat Ponta, care a precizat că a aflat că pe 21 septembrie i s-a terminat mandatul procurorului Papici.

Premierul a fost întrebat ce anume dosare politice a făcut procurorul Papici împreună cu Daniel Morar. "Dosarele de anul trecut împotriva oamenilor care au votat la referendum sunt dosare politice", a replicat premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a avut o discuţie cu procurorul general, Tiberiu Niţu, miercuri, arătând că a acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă. Băsescu a precizat, într-o emisiune difuzată la B1 Tv, că discuţia cu procurorul general a avut loc miercuri, înainte de trimiterea prin fax sau aproape simultan cu revocarea celor doi şefi de secţie.

"Eu l-am sunat să îi spun că «nu e bine, domnul procuror general»", a spus şeful statului, menţionând că nu avea cum să nu ştie despre aceste schimbări, pentru că se aflase.

"Am acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă, eu având nişte informaţii de mare agitaţie pe această temă în interiorul PSD-ului în mod deosebit şi dorinţa lor de a-i schimba. Ei au mizat până în ultima clipă că vor face schimbarea lui Papici înainte ca el să finalizeze dosarul, pentru că Dragnea tot spunea: azi n-am avut timp, dar mai vin şi peste trei săptămâni să mai citesc o declaraţie", a comentat şeful statului.

"Ei nu au ştiut, la ora la care au luat decizia, că dosarul era finalizat, închis şi pe masa Codruţei Kovesi", a continuat şeful statului.

Întrebat dacă miza acestui scandal ar fi dosarul lui Dragnea, Băsescu a răspuns: "Uitaţi-vă la reacţia de ieri a lui Dragnea, în care, în problema Roşia Montană, i-a tras una lui Ponta de nu s-a văzut. Că el va vota Roşia Montană, că el nu e doi, cam asta a fost exprimarea", a precizat preşedintele Băsescu.

Potrivit şefului statului, grav este "discursul de substituire a lui Tiberiu Niţu, pe care l-a avut premierul".

"L-a făcut în toate felurile pe Papici (..)", a continuat Traian Băsescu.

El a arătat că la DNA sunt "oameni care nu vor înghiţi la nesfârşit tipul acesta de intervenţie brutală, la comandă politică".

Şeful statului a mai spus că a avut o discuţie şi cu ministrul Justiţiei, după şedinţa CSAT de marţi.

"Alaltăieri, după CSAT, eu am vorbit cu ministrul de Justiţie, spunându-i: Omule, atenţie la nominalizări pentru DNA", a spus Traian Băsescu.

În legătură cu Papici, despre care s-a spus că ar fi "procuror băsist", Traian Băsescu a arătat că nu l-a văzut niciodată pe acesta sau pe procurorul Alexandrescu.

Băsescu a mai spus că, de miercuri după-amiază, nu este deloc "bine-dispus" şi a arătat că procesele de consolidare ale statului român, în mod deosebit ale justiţiei, nu sunt ireversibile în România.

Şeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, a cărui delegare pe funcţie a fost reînnoită acum o săptămână, a fost demis, miercuri, de procurorul general Tiberiu Niţu, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, delegarea pe funcţie a lui Papici a fost reînnoită de procurorul general, Tiberiu Niţu, în urmă cu şapte zile.

Miercuri, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), printr-un fax, că delegarea lui Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată începând cu care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

Succesoarea acestuia, Iuliana Bendeac este procurorul care, alături de procurorul şef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici