- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Restrângerea ajutoarelor de încălzire a fost iniţiată de conducerea PSD a Ministerului Muncii
Ordonanţa pentru reducerea plafonului ajutoarelor de încălzire a fost promovată de către fosta conducere PSD a Ministerului Muncii, iar Guvernul a stabilit ulterior că poate reveni la sistemul iniţial, cu resurse asigurate din Fondul de rezervă, a declarat, luni seara, premierul interimar, Emil Boc.
Boc: Restrângerea ajutoarelor de încălzire a fost iniţiată de conducerea PSD a Ministerului Muncii (Imagine: Răzvan Chiriță/Mediafax Foto)
"Când a plecat PSD, era pregătită această ordonanţă de urgenţă, adoptată ulterior de Guvern. Aşa a fost lucrat actul normativ, aşa l-am găsit, aşa l-am adoptat. Ordonanţa a fost pregătită de fosta administraţie a Ministerului Muncii", a spus Boc, la Realitatea TV.
El a susţinut că Guvernul a discutat ulterior cu autorităţile locale şi a stabilit că trebuie să revină la sistemul iniţial de subvenţionare, cu plafoane maxime de venituri luate în calcul extinse până la 615 lei, faţă de 425 lei stabilit în urmă cu două săptămâni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
-
De la Mesopotamia la Calendarul Gregorian: Cum am ajuns să sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie
-
BNR reuşeşte să păstreze cursul extrem de stabil şi afişează o cotaţie de 4,9741 lei/euro în ultima zi bancară din an
-
Generaţia europeană a României, la majorat: peste 3,6 milioane de copii s-au născut într-o Românie europeană, iar ei reprezintă astăzi aproape 20% din populaţia României.
Întrebat care este sursa financiară din care vor fi acoperite cheltuielile suplimentare, premierul a indicat Fondul de rezervă bugetară al Guvernului.
Premierul interimar, Emil Boc, a cerut, luni, Parlamentului să majoreze în regim de urgenţă plafonul de venituri luat în calcul pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, după ce tot Executivul a decis, în urmă cu două săptămâni, să reducă această limită, restrângând astfel numărul de beneficiari.
El a arătat că plafonul maxim de venituri va fi majorat din nou la 615 lei, de la nivelul stabilit recent de Guvern, de 425 lei.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, Boc a motivat că decizia Guvernului de reducere a plafonului, din urmă cu două săptămâni, s-a bazat pe o analiză anterioară, din vară, a Ministerului Muncii şi că solicitarea adresată acum Parlamentului este influenţată de o nouă analiză efectuată la nivelul Cabinetului a principalelor probleme cu care se confruntă românii în prezent.
În perioada de vară, invocată de premierul Boc pentru analiza anterioară, Ministerul Muncii era condus de către social-democratul Marian Sârbu.
"În acest context în care avem criza economică, în contextul în care veniturile populaţiei nu au crescut anul acesta, am decis să majorăm plafonul pe membru de familie de la 425 la 615 lei în vederea acordării de ajutoare pentru încălzirea locuinţei. Astăzi avem în vigoare o ordonanţă de urgenţă care stabileşte un plafon pe membru de familie de 425 de lei. Cei care sunt între 425 şi 615 lei nu sunt eligibili, nu pot primi bani pentru încălzirea locuinţei. În aceste condiţii, împreună cu colegii din cabinet, am găsit soluţia financiară pentru acoperirea costurilor legate de sprijinirea familiilor cu venituri reduse pe perioada de iarnă", a spus Boc.
El nu a explicat care este această soluţie financiară şi nici nu a precizat că ordonanţa de urgenţă de reducere a plafonului pentru ajutoare de încălzire a fost adoptată chiar de actualul Guvern.
"Dacă Guvernul ar fi fost în deplinătatea mandatului, putea lua această decizie printr-o ordonanţă de Guvern. În condiţiile în care acest lucru nu este posibil, solicităm Parlamentului să ţină cont de acest interes urgent al românilor şi să facă acest amendament la ordonanţa aflată spre aprobare, astfel încât toţi românii care sunt într-o asemenea situaţie şi au venituri mici să poată beneficia de subvenţia la încălzirea locuinţei", a spus Boc.
Guvernul Boc nu mai poate modifica OU privind acordarea ajutoarelor de încălzire, deoarece nu mai are dreptul de a aproba ordonanţe de urgenţă.
Şeful Guvernului a solicitat primăriilor să primească cereri de acordare a ajutoarelor de încălzire şi din partea persoanelor cu un venit pe membru de familie cuprins între 425 lei şi 615 lei. El nu a indicat însă şi norma legală în baza căreia transmite această solicitare.
Agenţia MEDIAFAX a relatat , săptămâna trecută, că plafonul maxim de venituri pe membru de familie luat în calcul de Guvern pentru subvenţionarea facturii de încălzire a locuinţei a fost semnificativ redus de Executiv comparativ cu limitele de venituri din anii trecuţi, din categoria beneficiarilor fiind astfel excluse persoanele cu un venit mai mare de 425 lei.
Într-un document obţinut de MEDIAFAX, Guvernul justifică reducerea plafoanelor prin faptul că, în condiţiile actuale, determinate de criza economică şi de imposibilitatea susţinerii din bugetul actual a tuturor formelor de protecţie socială, este necesară reanalizarea condiţiilor de eligibilitate, care să conducă la "eficientizarea sistemului" şi la restrângerea numărului de beneficiari ai prestaţiilor sociale, inclusiv ai ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei.
În acest sens, arată Guvernul, sunt reanalizate condiţiile de acordare şi plată a ajutoarelor de încălzire, având ca rezultat "ţintirea mai bună a programului", dar şi diminuarea cheltuielilor bugetare pentru încadrarea acestora în bugetul aprobat pentru 2009 şi în bugetul prognozat pentru 2010 şi anii ulteriori.
Guvernul estima astfel, conform documentului, că va reduce cheltuielile de asistenţă socială, pe finalul acestui an, cu 126,7 milioane lei prin reducerea numărului de persoane care vor primi în sezonul rece ajutoare de încălzire a locuinţei, economii care în primele luni din anul viitor se vor ridica la 190,1 milioane lei.
Ajutoarele de încălzire sunt acordate în intervalul noiembrie 2009-martie 2010.
Săptămâna trecută, Boc a declarat că Guvernul va încerca să corecteze, până la începutul lunii noiembrie, diferenţele de bani stabilite în minus la acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţei în perioada de iarnă, dacă vor fi înregistrate economii la alte capitole de cheltuieli.
Premierul a arătat că Executivul va încerca să corecteze în Parlament această situaţie, dacă economiile vor permite, chiar dacă decizia de restrângere a fost luată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar actualul Cabinet nu mai poate adopta astfel de acte normative.
Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor a declarat, luni, că noua majoritate parlamentară va încerca să repare "prostia" făcută de premierul demis Emil Boc prin OUG 105/2009, care a redus plafonul maxim de venituri pe membru de familie luat în calcul pentru subvenţionarea încălzirii locuinţei.
Nechifor a spus că prin cererea făcută Parlamentului de amendare a acestei ordonanţe de urgenţă Emil Boc încearcă "să scoată castanele din foc cu mâna Parlamentului".
Deputatul PSD a mai spus că Emil Boc îşi contestă propria Ordonanţă de Urgenţă pe care a semnat alături de Vasile Blaga şi Gheorghe Pogea.
El a mai spus că în calitate de membru al Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor va propune creşterea plafonului de la 615 lei la 650 de lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO