Borbely, întrebat dacă proiectul UDMR privind autonomia prevede preşedinte: La regionalizare s-a vorbit de guvernatori

Vicepreşedintele politic al UDMR Laszlo Borbely a fost întrebat, miercuri, dacă proiectul UDMR privind autonomia prevede ca regiunea cu populaţie majoritar maghiară să fie condusă de un preşedinte, el răspunzând că atunci când s-a discutat de regionalizare s-a vorbit şi de guvernatori ai regiunilor.

Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului Borbely, întrebat dacă proiectul UDMR privind autonomia prevede preşedinte: La regionalizare s-a vorbit de guvernatori

Laszlo Borbely (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Întrebat dacă proiectul UDMR prevede ca regiunea cu populaţie majoritar maghiară să fie condusă de un preşedinte, Borbely a evitat un răspuns direct, menţionând: ”Atunci când era vorba de regionalizare, vorbim de toate judeţele ţării, ştiţi foarte bine că a fost un proiect care din păcate datorită disputelor la schimbarea Constituţiei nu a mai fost promovat, dar ştiţi foarte bine că au fost proiecte ale partidelor de guvernământ - la ora respectivă noi eram în opoziţie - când era vorba de regiuni şi era vorba şi de guvernatori ai regiunilor, da? Deci nu este o invenţie nouă”.

TITLURILE ZILEI

Laszlo Borbely a mai declarat că proiectul UDMR privind autonomia, care va fi finalizat peste o săptămână şi lansat în dezbatere publică, seamănă foarte mult cu proiectul din Tirolul de Sud, care funcţionează din 1992, fiind unul dintre modelele verificate în Europa.

”Există asemenea proiecte finalizate şi care funcţionează în Europa: uitaţi, vă spun acum, nu în detaliu, dar acest proiect seamănă foarte mult cu proiectul din Tirolul de Sud, care funcţionează bine-merci din anul 1992 şi nu se sperie italienii că în Tirolul de Sud există autonomie (...) Deci mergem pe modelul Torulului de Sud, care e un model verificat în Europa. Vor fi multe asemănări”, a spus Borbely.

El a menţionat că proiectul UDMR privind autonomia e în fază finală, fiind discutat în cadrul Uniunii.

”Cred că într-o săptămână îl vom pune pe site-ul UDMR, va fi o dezbatere publică”, a spus Borbely, care a arătat că acest proiect nu conţine niciun fel de noutate faţă de ce Uniunea a spus de-a lungul timpului.

Borbely a mai arătat că proiectul are în vedere şi modificarea Constituţiei actuale.

”E un proiect cu bătaie lungă, în sensul că vor trebui făcute modificări constituţionale. E clar, până când nu se modifică Constituţia, nu vorbim de regiuni. Deci, vom avea un set de propuneri în ceea ce priveşte modificarea Cosntituţiei”, a spus Borbely.

Presa a relatat miercuri că proiectul UDMR ar prevedea instituirea funcţiei de preşedinte al regiune formate din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita.

”Pe parcursul ultimelor ore au apărut în organele media ştiri referitoare la conţinutul proiectului de lege al UDMR privind autonomia. Informăm pe această cale reprezentanţii mass-media că infomaţiile nu au ca sursă UDMR, textul documentului încă nefiind public. UDMR va iniţia la momentul oportun procedura de dezbatere publică referitor la acest subiect, proiectul de lege urmând a fi publicat pe pagina de internet a Uniunii, simultan, în limbile română şi maghiară”, a transmis UDMR printr-un comunicat de presă.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, la Senat, că proiectul autonomiei este finalizat şi urmează o amplă şi profundă dezbatere publică, el apreciind că este nevoie de o nouă Constituţie pentru ca un astfel de proiect să aibă şanse de a fi adoptat.

”Proiectul autonomiei este gata, pot să vă anunţ. Avem discuţii în interior, în continuare, şi în momentul când vom finaliza aceste discuţii, vom şi prezenta”, a spus Kelemen Hunor, precizând că nu este vorba despre o chestiune a coaliţiei sau a Guvernului, ci strict a UDMR.

”Proiectul e gata, e scris, urmează o dezbatere publică largă şi profundă. Eu am spus că nici acest proiect, nici alte proiecte similare, fără o amendare a Constituţiei, dar eu vorbesc despre o nouă Constituţie, nu au nicio şansă să fie adoptate”, a precizat preşedintele UDMR.

El a arătat că, ”aşa cum a citit Curtea Constituţională proiectul de revizuire a Constituţiei, România ar avea nevoie de o nouă Constituţie, pe termen mediu, nu astăzi sau în 2015, nici măcar 2016”.

”La alegerile din 2016, ar trebui să mergem cu toţii cu acest mesaj (...) Nu are rost să cârpim amendarea Constituţiei, trebuie să ne gândim la un nou proiect”, a mai spus Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici