BREAKING Senatul a adoptat, luni, Legea offshore cu noi modificări

Senatul a adoptat, luni, Legea offshore, care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, proiectul fiind adoptat cu noi amendamente. Iniţiativa legislată a fost adoptată în urmă cerererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Urmărește
4987 afișări
Imaginea articolului BREAKING Senatul a adoptat, luni, Legea offshore cu noi modificări

Senatul a adoptat, luni, Legea offshore cu noi modificări

Astfel, Senatul a votat, în calitate de prim for sesizat, raportul cu amendamente pe Legea offshore, cu 81 de voturi "pentru", 9 "împotriva" şi 15 abţineri. USR a votat împotriva proiectului, iar PNL s-a abţinut.

Raportul comun al Comisiei economice şi pentru energie ale Senatului adoptat ulterior în plenul forului superior al Parlamentului, introduce noi modificări ale Legii offshore. Unul dintre amendamente prevede că pe durata acordurilor petroliere sunt îngheţate taxele şi redevenţele companiilor, neputând fi mărite, astfel că modificarea aduse stabilitate companiilor petroliere, primind garanţia că taxele şi impozitele nu vor fi mărite. O altă modificare se referă la triplarea deducerilor pe investiţii a companiilor.

Printre modificările adoptate se numără şi amendamentul privind titularii de acorduri petroliere.

Primul articol adoptat este articolul 15 alineat (2): „Lucrările de subtraversare cu conducte, instalaţii electrice, de telecomunicaţii şi celelalte utilităţi aferente acestora, executate într-o izobată de 2 m şi 300 m de la linia de coastă în direcţia uscatului, se realizează prin foraj orizontal, dirijat şi/sau, după caz, prin tunel în care este pozată conducta, fără a aduce atingere accesului liber pe plajă, siguranţei, protecţiei turiştilor şi modului de utilizare a plajelor Mării Negre în scop turistic, în condiţiile legii.” Propunerea a fost făcută de Ministerul Turismului.

De asemenea, senatorii din cele două comisii au adoptat art 18 (1): „Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, inclusiv pe durata oricăror prelungiri subsecvente nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi.” Amendamentul înaintat de Şerban Nicolae şi Marin Gheorghe, senatori PSD, a fost adoptat cu 13 voturi pentru şi patru împotrivă.

Articolul 18 alineatul (2) a fost adoptat în următoarea variantă: „ANMR şi titularii de acorduri petroliere pot încheia acte adiţionale la acordurile petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi pentru a reflecta la nivelul contractual prevederile art. 18, 19, 20 (indice 1) diin prezenta lege.” Amendamentul propus de Marin Gheorghe şi Şerban Nicolae PSD, a fost admis cu 11 voturi pentru şi patru abţineri.

La articolul 19 după alineatul 1 se introduce alineatul 1.1: „Prin venit suplimentar se înţelege diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi noncasnici în anul 2012, respectiv 47,71 lei/ MWh, înmulţită cu volumele de gaze vândute din producţia internă din perimetrele offshore.” Amendamentul propus de Şerban Nicolae şi Marin Gheorghe PSD, a fost adoptat cu 13 voturi pentru şi patru împotrivă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, despre amendarea legii offshore în Senat, că problema se pune dacă investiţiile se deduc „într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă” şi că acest lucru nu va avea „nicio influenţă” asupra sumelor pe care statul român le va câştiga.

„La Camera Deputaţilor s-au introdus amendamente, astă vară, prin care s-a prevăzut în plus faţă de Senat un impozit pe venitul suplimentar care poate merge până la 13,2 miliarde de dolari. De asemenea, 50% din producţia de gaze să fie tranzacţionate pe bursa din România. Aceste două lucruri au rămas neschimbate. Statul român va avea aceleaşi beneficii majore, anume 50% din producţia de gaze care se va tranzacţiona pe piaţa din România, şi impozitul pe venitul suplimentar care vine în plus faţă de redevenţă”, a declarat, luni, la Parlament, liderul PSD Liviu Dragnea, întrebat despre amendamentele aduse în Senat legii offhore.

Acesta a precizat că statul român va păstra „aceleaşi beneficii”.

„Tot astă vară am spus că trebuie să corelăm prevederile din lege cu anexa, şi anume să explicăm mecanismul de deducere a investiţiilor, deducere cu care este de acord toată lumea, pentru că este firesc. Şi problema se pune dacă investiţiile se deduc într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă, neavând nicio influenţă asupra sumelor pe care statul român le va câştiga datorită legii respective. Asta este, de fapt, toată discuţia, şi anume dacă se pune limita de 60% din venit până la care se poate deduce investiţia în perioada de referinţă respectivă, lună, an şi aşa mai departe, sau 60% din impozitul pe venitul suplimentar. Şi într-un fel şi altul, discutăm de aceeaşi sumă care de deduce, şi de aceeaşi sumă care rămâne la statul român. Deci nu se modifică nimic faţă de ceea ce am spus astă vară”, a menţionat Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că „nu se îngheaţă fiscalitatea generală”, ci doar regimul fiscal pentru offshore, respectiv „redevenţa respectivă şi impozitul pe venitul suplimentar”.

Pe 2 august, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.

Legea offshore urmează să fie adoptată în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor, for decizional pentru proiectul de lege.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici