- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.04.2014, 13:30)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Butcher: România asigură o capacitate de apărare antirachetă vitală pentru NATO
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, a declarat, miercuri, că România asigură o capacitate de apărare antirachetă vitală pentru NATO şi a subliniat faptul că ofiţerii români sunt membri ai echipajelor Alianţei care au desfăşurat misiuni de supraveghere după criza din Crimeea.
Urmărește
570 afișări
Duane Butcher (Imagine: Cosmin Vaideanu/ Mediafax Foto)
"Sunt onorat să transmit poporului român felicitările şi recunoştinţa SUA pentru 10 ani de contribuţii cu adevărat remarcabile la alianţa NATO", a declarat Duane Butcher, la conferinţa cu tema "Profilul României în NATO la 10 ani după integrare", organizată la Parlament.
Diplomatul american a exprimat, de asemenea, în numele ţării sale, "condoleanţe pentru pierderea tragică şi pentru rănirea curajoşilor dumneavoastră soldaţi în weekendul trecut". "În ultimul deceniu, ei şi mulţi alţi soldaţi români, precum şi familiile acestora, s-au sacrificat pentru ca irakienii, afganii, europenii şi da, întreaga lume, să poată avea un viitor mai paşnic şi mai plin de speranţă. Tocmai tipul de sacrificiu făcut de dumneavoastră a transformat NATO în cea mai puternică alianţă militară din lume", a spus Butcher.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Diplomatul SUA a declarat că România a consolidat Alianţa Nord-Atlantică "extrem de mult" de la aderarea sa, în 2004. "În mod responsabil şi repetat aţi contribuit la operaţiunile NATO, la gestionarea crizelor şi la securitatea transatlantică. Totodată, aţi adăugat perspectivele dumneavoastră unice şi valoroase la dialogul constant al Alianţei pe tema securităţii globale. Graţie contribuţiilor României, întreaga Alianţă este mai puternică. Suntem norocoşi să vă avem drept membri ai Alianţei", a evidenţiat Duane Butcher.
Acesta a povestit că a discutat cu comandanţi americani care în ultimul deceniu au lucrat cu soldaţi, ofiţeri şi jandarmi români şi care i-au spus "ce privilegiu a fost să lucreze alături de români şi românce".
"Forţele armate ale României sunt recunoscute pentru competenţă, curaj şi eficienţă. În cele mai dificile contexte în care a operat NATO, dumneavoastră v-aţi asumat riscuri, v-aţi asumat situaţii periculoase şi aţi 'părăsit perimetrul sigur'. În Afganistan şi în alte părţi, singura limită pe care România a impus-o trupelor sale a fost să-şi îndeplinească sarcinile", a mai spus însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA.
Duane Butcher a evocat şi modernizarea şi transformarea forţelor armate române, care au permis României să devină membră "a unor structuri NATO unice", care furnizează Alianţei "capacităţile esenţiale de care are nevoie în secolul XXI".
Diplomatul SUA s-a referit şi la acordul de a găzdui amplasamentul sistemului de apărare antirachetă la Deveselu, subliniind că România, împreună cu SUA, asigură astfel "o capacitate de apărare antirachetă vitală pentru NATO". În acest context, el a dat asigurări că proiectul de apărare antirachetă beneficiază de finanţare şi, conform calendarului, va deveni operaţional în 2015.
De asemenea, Butcher a salutat faptul că România face parte din Forţa de Reacţie a NATO şi s-a alăturat iniţiativei Capacitatea de Transport Strategic Aerian (SAC) a NATO. "Contribuţia dumneavoastră financiară şi cu piloţi la program vă transformă în co-proprietari şi co-operatori ai flotei NATO de avioane C-17 Globemaster, unele dintre cele mai mari avioane militare de transport din lume", a punctat diplomatul SUA.
Totodată, România participă la programul Supraveghere Terestră Aliată, care va extinde "capacitatea NATO de a efectua misiuni de recunoaştere în zone periculoase", în timpul conflictelor sau chiar după producerea unor dezastre naturale.
"În plus, contribuiţi cu finanţare şi radare aeriene Forţei Aeropurtate NATO de Avertizare Timpurie şi Control. Forţa este reprezentată din peste o duzină de avioane cu capacităţi radar cu rază lungă de acţiune extrem de sofisticate şi puternice, precum şi capacităţi de supraveghere. De fapt, ofiţerii forţelor aeriene române sunt membri ai echipajelor NATO care au desfăşurat misiuni de supraveghere aeriană a României după criza din Crimeea", a subliniat Duane Butcher.
Referindu-se la Ucraina, Butcher a reiterat faptul că SUA condamnă "actele agresive" ale Rusiei în Crimeea şi, dacă va fi necesar, va impune noi sancţiuni Moscovei.
"În toate acestea, România se află în prim plan. Însă România nu este singură: noi şi alte 26 de ţări vă suntem alături. Statele Unite ale Americii îşi onorează obligaţia impusă de Articolul 5 al Tratatului NATO de a apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a aliaţilor noştri. Este un angajament susţinut de atuuri şi acţiuni reale. Este, de asemenea, un angajament bazat pe valorile comune ale libertăţii, democraţiei şi statului de drept", a dat asigurări oficialul american.
În ceea ce priveşte viitorul NATO, Butcher a subliniat că la summit-ul din Ţara Galilor vor fi luate "decizii dificile" cu privire la relaţiile cu Rusia şi la poziţionarea forţei sale. În acest sens, însărcinatul cu afaceri a declarat că România va avea la aceste discuţii o contribuţie "crucială şi binevenită". "Acesta este cu adevărat un moment foarte important în istoria NATO, iar România are un rol valoros de jucat. (...) România a făcut mari sacrificii pentru pacea şi securitatea mondială. De 65 de ani, NATO a făcut eforturi nu să cucerească naţiuni, ci să le păstreze libere. România aduce contribuţii valoroase la această misiune NATO în fiecare zi", a mai spus Butcher, adăugând că SUA "aşteaptă cu nerăbdare următorul deceniu de parteneriat cu România în cadrul NATO".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: INTERVIU - Iliescu: Aderarea la NATO, parte din proiectul strategic al României post-revoluţionare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe