- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.12.2012, 21:43)
- Liviu Dadacus
CABINETUL PONTA II, ÎNVESTIT DE PARLAMENT. NOII MINIŞTRI AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Declaraţiile lui Traian Băsescu după ceremonie - FOTO
Guvernul Ponta II a fost învestit, vineri seară, de Parlament, programul de guvernare şi componenţa Executivului întrunind 402 voturi "pentru" şi 120 voturi "împotrivă". Noii miniştri au depus jurământul în cadrul unei ceremonii, la Palatul Cotoceni, ce a durat aproximativ 35 de minute. Preşedintele Traian Băsescu nu a dat mâna cu Gabriel Oprea, Radu Stroe şi Relu Fenechiu la ceremonia depunerii jurământului.
Urmărește
7456 afișări
CABINETUL PONTA II, ÎNVESTIT DE PARLAMENT. NOII MINIŞTRI AU DEPUS JURĂMÂNTUL. Declaraţiile lui Traian Băsescu după ceremonie - FOTO (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)
UPDATE 22:30 Băsescu, noilor miniştri: Sunteţi condamnaţi să aveţi succes
Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, vineri seară, noilor miniştri, că sunt condamnaţi să aibă succes, pentru că astfel va avea şi România succes, iar în cazul în care nu vor avea succes, vor fi singurii responsabili.
"Trebuie să vă felicit succesul electoral şi pentru succesul de azi din Parlament, unde aţi avut un vot extrem de consistent", le-a spus Băsescu miniştrilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Finlanda îndeamnă Europa să îşi intensifice eforturile de apărare împotriva ameninţării ruse
-
ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina
-
Reconfigurarea relaţiilor SUA-Marea Britanie: Planurile lui Keir Starmer pentru un parteneriat economic strategic
"Asta înseamnă că sunteţi obligaţi, condamnaţi să aveţi succes şi, dacă veţi avea succes, va avea succes România şi cei 4,5 milioane de cetăţeni care şi-au pus încrederea în dumneavoastră. Aveţi premise să trageţi, să tractaţi România către creştere economică. Şi nu am să emit niciun fel de păreri ce ar trebui să faceţi, ştiţi mai bine, aveţi o experienţă de şapte luni de guvernare, a fost o încălzire foarte bună pentru o guvernare de patru ani", a spus Băsescu.
UPDATE 22:15 Băsescu nu a dat mâna cu Oprea, Stroe şi Fenechiu la depunerea jurământului
Preşedintele Traian Băsescu nu a dat mâna cu Gabriel Oprea, Radu Stroe şi Relu Fenechiu la ceremonia depunerii jurământului de la Cotroceni.
Preşedintele Băsescu a dat mâna cu premierul Ponta şi cu vicepremierul Liviu Dragnea, după ce aceştia au depus jurământul.
Ulterior, vicepremierul Gabriel Oprea a depus jurământul. Acesta s-a îndreptat apoi spre preşedintele Băsescu pentru a-i înmâna jurământul semnat, aşa cum este protocolul. Oprea i-a dat documentul preşedintelui, acesta l-a luat, niciunul neschiţând gestul de a da mâna.
Preşedintele Băsescu nu a dat mâna nici cu miniştrii Radu Stroe şi Relu Fenechiu.
Pe de altă parte, şeful statului a părut mult mai cordial cu Titus Corlăţean, Mircea Duşa, Rovana Plumb, Mona Pivniceru, Constantin Niţă.
De asemenea, atunci când a dat mâna cu şeful statului, Daniel Barbu s-a şi înclinat în faţa acestuia.
UPDATE 21:30 A început ceremonia de depunere a jurământului de către membrii noului Cabinet
Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii noului Cabinet a început, vineri seară, la Palatul Cotroceni. Primul care a depus jurământul a fost premierul Victor Ponta.
UPDATE 21:20 Preşedintele Băsescu a semnat decretul de numire a noului Cabinet
Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a noului Cabinet, care a primit vineri seară votul de încredere al Parlamentului.
UPDATE 20:30 - Ponta a mulţumit Parlamentului pentru încrederea acordată
Premierul Victor Ponta a mulţumit, vineri, Parlamentului pentru încrederea acordată, care de fapt este "reflexia încrederii acordate de către cei care au votat în data de 9 decembrie".
"Acum Parlamentul merge în vacanţă, noi mergem la Guvern, ne apucăm de treabă. E o perioadă de final de an, însă mai sunt multe lucruri de făcut, nu doar de combaterea efectelor interperiilor. Avem de lucru la buget", a menţionat Ponta.
Ponta le-a urat celor care nu sunt în Guvern sărbători liniştite şi fericite.
"Îmi doresc enorm de mult să mă ridic cât mai aproape de nivelul speranţelor şi aşteptărilor celor care ne-au votat", a mai spus prim-ministrul.
Guvernul Ponta II a fost învestit
Votul a fost secret, cu bile.
Din totalul celor 586 de parlamentari, au fost prezenţi la şedinţă 522.
Şedinţa dedicată învestirii Cabinetului Ponta II a durat trei ore jumătate, timp în care premierul a prezentat programul de guvernare, reprezentanţii grupurilor parlamentare şi-au expus punctele de vedere şi s-a derulat procedura efectivă de votare.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere, semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului, se înaintează de îndată preşedintelui, în vederea numirii Guvernului.
UPDATE 19:40 - Votul privind învestirea Guvernului Ponta II s-a încheiat
Votul privind învestirea Guvernului Ponta II s-a încheiat. Votul a fost secret, cu bile. Membrii Guvernului care sunt şi parlamentari au votat la început.
Guvernul este învestit dacă în favoarea programului de guvernare şi a componenţei sale se pronunţă majoritatea deputaţilor şi senatorilor.
Totodată, parlamentarii s-au pronunţat şi asupra componenţei comisiilor de control SRI şi SIE, în acest caz votul fiind secret, cu buletine de vot.
UPDATE 18:05 - Parlamentarii au ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor martiri ai Revoluţiei
Parlamentarii reuniţi, vineri, în şedinţă de plen comun pentru a se pronunţa prin vot asupra învestirii Guvernului Ponta II au ţinut, la solicitarea senatorului PPDD Tudor Barbu, un moment de reculegere în memoria eroilor martiri ai Revoluţiei.
"O să-mi permit să rog măcar colegii de la PPDD să se ridice ambele grupuri parlamentare, de la Cameră şi de la Senat, şi din puţinul timp pe care îl avem să păstrăm un moment de reculegere pentru eroii martiri ai Revoluţiei din decembrie 1989, astăzi fiind 21 decembrie", a spus Barbu.
După solicitarea sa, toţi parlamentarii, nu doar cei ai PPDD, s-au ridicat în picioare pentru a ţine un moment de reculegere.
UPDATE 18:00 - Antonescu, în discursul din Parlament, către Ponta: Nu aveţi niciun şef
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a spus premierului desemnat Victor Ponta, în discursul său la şedinţa plenului reunit, că nu are "niciun şef" şi că, dacă mai apare vreun preşedinte care să pretindă asta, să nu îl bage în seamă.
"Nu aveţi niciun şef, dacă mai apare cumva vreun preşedinte care să pretindă asta, nu îl băgaţi în seamă. Sunteţi sub domnia legii şi a Constituţiei şi controlul celor care astăzi vă vor investi, adică parlamentarii", a spus Antonescu.
El i-a spus premierului că dispune de cea mai mare majoritate parlamentară de după 1992 şi l-a asigurat că aceasta îi va oferi "tot sprijinul pe toate planurile", iar toate punctele programului de guvernare sunt asumate şi de PNL şi de miniştrii liberali.
Antonescu a adăugat că această majoritate va exercita şi un control parlamentar autentic. "Aveţi cea mai puternică majoritate din România după 1992 ca majoritate izvorâtă direct şi legitim din votul cetăţenilor. Vă asigur de tot sprijinul, de loialitatea şi efortul nostru pe toate planurile, alături de dumneavoastră, până la capăt pentru România puternică. Veţi avea şi ceva imperios necesar, ca şi colegii din Guvern, veţi avea parte de exigenţa unui control parlamentar autentic în primul rând din partea propriei majorităţi. Ştiu că nu vă îndoiţi de asta şi vă mulţumesc!", a spus liderul PNL.
El a arătat că atât Parlamentul, cât şi Guvernul sunt mari numeric, însă este necesar ca ambele instituţii să fie puternice, iar experienţa ultimilor trei ani a arătat că un guvern care îşi anexează majoritatea parlamentară sau Parlamentul nu este de fapt puternic.
"Suntem un Parlament neobişnuit de mare numeric, avem un Guvern neobişnuit de mare numeric. Este un lucru esenţial pentru democraţia românească să fim un Parlament nu doar mare, ci şi puternic, să fiţi un Guvern nu doar mare, ci şi puternic. Un Parlament puternic nu e doar o majoritate consistentă", a spus Crin Antonescu, preşedintele Senatului.
De asemenea, el a cerut atât Guvernului, cât şi colegilor din majoritate, să fie respectată opoziţia, ca instituţie democratică.
Liderul PNL a ţinut să salute şi deschiderea lui Ponta pentru politicile de dezvoltare economică susţinute de liberali, ca reprezentanţi ai dreptei.
"Salut excepţionala deschidere a unui prim-ministru social-democrat asupra faptului că economia nu se poate dezvolta cu lozinci. (...) Statul nu poate crea locuri de muncă. Locurile de muncă, acelea care contează şi aduc bani şi nu consumă bani de la buget, sunt cele create de economia reală. Avem obligaţia promovării unor politici care să favorizeze această economie reală", a mai spus Antonescu.
UPDATE 16:30 Votul Parlamentului pentru Guvernul USL poate sfârşi o lume politică a dezbinării şi aroganţei
"Lumea creată de divinitate nu se sfârşeşte nici pentru creştini, nici pentru mayaşi, dar o lume politică se poate sfârşi", a spus Ponta în plenul Parlamentului, pentru votul de învestitură al Guvernului.
El a făcut referire la guvernarea PDL, susţinând că aceasta a fost caracterizată de ură, dezbinare, austeritate dublată de delapidarea şi jaful banului public, incompetenţă, dispreţ şi aroganţă faţă de electorat, fapte care au condus la o sancţiune politică exprimată prin vot şi care trebuie înţelese inclusiv de noua putere ca o lecţie comună, pentru a fi evitate în viitor.
UPDATE 16:00 Şedinţa Parlamentului pentru învestirea Guvernului a început
Şedinţa se desfăşoară pentru prima oară în sala Al. Ioan Cuza din Palatul Parlamentului, ca urmare a numărului mare de parlamentari.
Sunt prezenţi la şedinţă 402 parlamentari şi absentează 184.
La şedinţă asistă reprezentanţi ai mai multor instituţii, între care Patriarhul Daniel, preşedintele Curţii Constituţionale, preşedintele Curţii de Contrui, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti.
Şedinţa Parlamentului a început cu constituirea comisiilor parlamentare comune.
UPDATE 16:00 - Cristian David, avizat de comisii ca ministru delegat pentru românii de pretutindeni
David a fost avizat cu 8 voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă" şi o abţinere.
"Fundamentul democratic al exercitării dreptului de vot ţine de proximitate. De aceea punem secţiile de vot în sate, ca oamenii să nu fie împiedicaţi de distanţe să-şi exercite dreptul de vot. Votul prin corespondenţă sau votul electronic în funcţie de nivelul de securizare este o chestiune care trebuie să se întâmple", a afirmat David.
Totodată, el s-a declarat adeptul reducerii taxelor consulare, care reprezintă una dintre doleanţelor românilor din Diaspora şi este prevăzută şi în programul de guvernare.
De asemenea, David a afirmat că va considera "o prioritate zero" susţinerea românilor din Bucovina de Nord, dar şi a altor minorităţi româneşti a căror libertate de conservare a identităţii naţionale este obturată de statele în care trăiesc.
"Românii din Bucovina de Nord au nevoie de susţinere efectivă a Guvernului pentru că ei încă trăiesc plăcerea bucuriei de a citi româneşte. Sunt oameni a căror libertate de exprimare în limba română, de conservare, păstrare şi afirmare a identităţii naţionale este obturată de statele în care trăiesc care nu recunosc anumite minorităţi şi creează probleme păstrării şi menţinerii identităţii naţionale. Este pentru mine această chestiune o prioritate zero", a spus el.
David a explicat că apropierea sa de problemele Diasporei datează din perioada când a fost ministru de Interne în Guvernul Tăriceanu, când a intervenit pentru detensionarea relaţiilor cu Italia pe fondul unor infracţiuni comise de cetăţeni români.
"Am ajuns atunci în contact direct şi poate unul extrem de dur şi de sever cu problemele pe care le aveau românii din Italia şi Spania în perioada respectivă, dar cu precădere în Italia", a explicat el.
Potrivit acestuia, mutarea la MAE a relaţiei cu românii din străinătate este benefică datorită nevoii unei acţiuni planificate la nivel strategic, care a lipsit în ultimii ani.
"Noi am interacţionat cu comunităţi sau indivizi din Diaspora, dar o acţiune conjugată, planificată la nivel strategic, într-o manieră care să conjuge toate structurile Guvernului, nu a existat, în sensul în care să ne adaptăm acţiunea guvernamentală pentru realitatea care arată că undeva la 15-20% din populaţia României trăieşte astăzi în afară şi, cu precădere, în spaţiul european", a mai afirmat el.
UPDATE 15:50 Corlăţean, avizat de comisiile parlamentare pentru Ministerul Afacerilor Externe
Dan Şova, propus ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, a primit, vineri, votul favorabil al comisiilor parlamentare.
El a primit votul favorabil al unui număr de 57 de membri ai comisiilor, cinci votând împotriva candidaturii sale şi fiind înregistrată şi o abţinere.
UPDATE 15:45 Dan Şova, avizat de comisii ministru delegat pentru proiecte de infrastructură
Dan Şova, propus ministru delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, a primit, vineri, votul favorabil al comisiilor parlamentare.
El a primit votul favorabil al unui număr de 57 de membri ai comisiilor, cinci votând împotriva candidaturii sale şi fiind înregistrată şi o abţinere.
UPDATE 15:40 - Doina Pană, propusă ministru delegat pentru dialog social, a fost avizată favorabil de comisii
Doina Pană, propusă ministru delegat pentru dialog social, a primit, vineri, avizul favorabil pentru această funcţie din partea comisiilor reunite de muncă şi protecţie socială, fiind validată cu 30 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi două abţineri.
La audierea în comisiile reunite de muncă şi protecţie socială, Doina Pană a declarat că, din punctul său de vedere, este nevoie să existe angajaţi specializaţi în medierea conflictelor nu doar în aparatul central, ci şi în cel local.
Pană a mai spus că principala sa prioritate pentru acest mandat va fi funcţionarea Consiliului Economic şi Social (CES), care, în opinia sa, este nefuncţional din cauza unor prevederi legislative ce vor fi modificate.
Unul dintre membrii comisiei, care a afirmat că vede nominalizarea Doinei Pană drept "o glumă", a întrebat-o pe aceasta ce o recomandă pentru acest post. Pană a răspuns că este, la bază, inginer, iar timp de 30 de ani a fost profesor, dar şi inspector şi ministru secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
"Am o cultură a dialogului, o comunicare mai aparte, mai deschisă", a mai spus ea, precizând că, la nivelul judeţului Bistriţa Năsăud, este responsabilă de relaţia cu sindicatele, patronatele şi ONG-urile.
UPDATE 15:40 - Fenechiu a primit avizul comisiilor pentru portofoliul Transporturilor
Relu Fenechiu (PNL) a primit, vineri, avizul comisiilor parlamentare de specialitate reunite pentru funcţia de ministru al Transporturilor.
În urmare audierilor, care au durat circa 50 de minute, mandatul lui Fenechiu a fost aprobat cu 57 voturi "pentru" şi 10 "împotrivă".
Viitorul ministru al Transporturilor a enumerat în prezentarea susţinută la audieri principalele obiective cuprinse în programul de guvernare la secţiunea "Transporturi".
În privinţa infrastructurii rutiere, Fenechiu a precizat că autostrăzile vor fi gestionate de un nou minister, al marilor proiecte.
Vorbind despre transporturile aeriene, Fenechiu a afirmat că i se pare aberant ca avioanele Tarom să stea, în timp ce altele ale unor operatori străini sau privaţi să zboare, adăugând că speră că această situaţie este "o chestiune de management" şi nu de "aranjamente" între compania naţională aeriană de stat şi alte firme.
El a arătat că CFR Marfă este o companie strategică şi îşi propune vânzarea unui pachet minoritar, de până la 20%, nu vânzarea integrală a companiei.
Totodată, restul companiilor din subordinea MTI propuse pentru privatizare, precum Tarom sau CFR Călători, vor fi vândute atunci când vor deveni "interesante pentru piaţa de capital", primul pas fiind introducerea managementului privat.
După finalizarea prezentării, el a primit peste 20 de întrebări din partea comisiilor, pe unele calificându-le drept tendenţioase. Răspunând uneia dintre acestea, el a precizat că în acest moment nu crede că se pune problema trecerea Portului Constanţa în administrarea autorităţilor locale.
UPDATE 15:35 - Nicolae Bănicioiu, avizat favorabil pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului
Nicolae Bănicioiu a primit, vineri, aviz favorabil în comisiile de specialitate din Parlament pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, cu 24 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi patru abţineri.
Bănicioiu a fost audiat de membrii comisiilor pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Senat şi Camera Deputaţilor, iar cele două voturi "împotrivă" au aparţinut deputatului Raluca Turcan (PDL) şi senatorul Dumitru Oprea (PDL).
În timpul audierii sale, Bănicioiu a spus că îşi propune, ca obiectiv principal, să îmbunătăţească participarea tinerilor la deciziile care îi afectează şi că doreşte consultarea lor în elaborarea Legii tineretului şi a Legii voluntariatului.
Totodată, Bănicioiu a adăugat că îşi propune combaterea xenofobiei, discriminării şi intoleranţei în rândul tinerilor, crearea unui program de tabere tematice pentru tinerii din mediul rural şi integrarea în societate a celor expuşi la dependenţa de substanţe.
În plan sportiv, prioritatea lui Nicolae Bănicioiu o reprezintă dezvoltarea bazelor sportive naţionale, pentru a îmbunătăţi condiţiile de pregătire a loturilor naţionale, precum şi convingerea structurilor guvernamentale pentru promovarea sportului de masă.
Bănicioiu a mai spus că intenţionează să reorganizeze Institutul Naţional de Medicină Sportivă şi Centrul de Refacere şi Recuperare Sportivă, cu ajutorul Ministerului Sănătăţii.
Totodată, Nicolae Bănicioiu a spus că vrea constituirea unui consiliu consultativ al marilor sportivi, cu care să dezbată orice problemă în domeniul sportului şi să urmărească implementarea deciziilor.
UPDATE 15:30 - Remus Pricopie, avizat favorabil de comisii pentru portofoliul Educaţiei
Ministrul propus al Educaţiei, Remus Pricopie, a fost avizat favorabil pentru acest portofoliu de către comisiile parlamentare de învăţământ, vineri, cu 23 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi cinci abţineri.
La audierile în comisii, Pricopie a precizat că nu face parte din niciun partid politic şi că depolitizarea învăţământului trebuie să fie pe agenda Ministerului Educaţiei.
El a spus că se va ghida în activitate după trei principii: dialogul social, politici publice fundamental transparente şi politici publice transversale.
Remus Pricopie a subliniat, cu acelaşi prilej, că sunt trei elemente pe care Ministerul Educaţiei trebuie să le aibă în vedere, şi anume situaţia anului şcolar şi universitar, clarificările legislative şi planificarea strategică pentru perioada 2013-2020.
În opinia lui Pricopie, toate politicile promovate de Ministerul Educaţiei trebuie să aibă în vedere elevul şi studentul, prioritară fiind şi dezvoltarea unor politici complexe pentru învăţământul în limbile minorităţilor.
Întrebat în privinţa modificării Legii învăţământului, Pricopie a spus că nu ministrul Educaţiei trebuie să decidă referitor la legislaţie şi că Parlamentul este suveran.
UPDATE 15:20 - Costoiu, avizat de comisiile parlamentare pentru funcţia de ministru delegat pentru Cercetare
Ministrul delegat propus al Învăţământului Superior şi Cercetării, Mihnea Costoiu, a fost avizat favorabil, vineri, cu 24 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi cinci abţineri de Comisiile parlamentare de învăţământ.
Costoiu a precizat, la audieri, că împreună cu ministrul Pricopie, se va ocupa de învăţământul superior şi de cercetare, arătând că cele două trebuie să devină "unul singur".
El a spus că un lucru la care ţine foarte mult este autonomia universitară şi că doreşte dezvoltarea parteneriatului între institutele de cercetare şi universităţi şi atragerea de parteneri străini.
Costoiu a arătat că mai promovează încurajarea centrelor de performanţă.
Potrivit acestuia, o prioritate este atragerea fondurilor europene pentru sprijinirea universităţilor.
UPDATE 15:15 - Eugen Nicolăescu a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare pentru portofoliul Sănătăţii
Eugen Nicolăescu a primit, vineri, avizul favorabil al comisiilor de specialitate din Parlament pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, fiind validat cu 20 de voturi "pentru", patru "împotrivă" şi trei abţineri.
În timpul audierii în comisiile de sănătate reunite, Eugen Nicolăescu a vorbit despre necesitatea stabilităţii sistemului şi crearea unui cadru legislativ care să nu necesite modificarea la fiecare schimbare de ministru, pentru că ceea ce a lipsit Sănătăţii a fost tocmai "lipsa de continuitate".
Totodată, Nicolăescu a vorbit despre finanţarea sistemului de sănătătate, recunoscând că pentru 2013 nu s-ar putea vorbi despre o creştere substanţială a bugetului, dar că există speranţa ca, la rectificarea din toamnă, Sănătatea să primească mai mulţi bani, întrucât împreună cu Educaţia reprezintă priorităţi ale Guvernului USL.
Nicolăescu a vorbit şi despre intenţia lui de a creşte contribuţia taxei pe viciu.
"Sper că în 2013 să reuşesc creşterea taxei pe viciu. Cred că mai mulţi bani ar putea veni la rectificarea bugetară. Nu pot spune că nu există corupţie în sistem sau fraudă, dar vreau să explic faptul că 80 la sută din cheltuielile unui spital merg pe cheltuielile salariale, abia restul de 20 la sută este pentru celelalte activităţi, deci frauda ar trebui să fie din acest segment. Cred că se impune un audit al programelor de sănătate, iar problema cea mai importantă este să reaşezăm finanţarea, pentru că atunci când am plecat (de la conducerea Ministerului Sănătăţii, n.r.), în 2008, am avut o colaborare serioasă între Casa de Asigurări de Sănătate şi Şcoala de Management Sanitar pentru a vedea de ce există diferenţe între tarifele pe caz ponderat de la un spital la altul", a mai spus Nicolăescu.
În legătură cu infrastructura, Nicolăescu a spus că doreşte reluarea unui proiect început de el în vechiul mandat, respectiv construirea unor spitale regionale de urgenţă şi dezvoltarea parteneriatului public-privat.
Eugen Nicolăescu şi-a exprimat indignarea în legătură cu decizia "unor persoane" de a închide Institutul Cantacuzino.
"România are nevoie de Institutul Naţional Cantacuzino. A fost o bătaie de joc ceea ce s-a întâmplat cu acest institut. Este de neacceptat şi, dacă voi putea să găsesc vinovaţii, o voi face. Mi s-a spus că, cu 10 milioane de euro, în şase luni institutul şi-ar putea relua activitatea, mai mult de atât, ar putea exporta vaccinuri. România are nevoie de acest institut. Reluarea activităţii la Cantacuzino este un semnal pentru populaţie că erorile se corectează", a mai spus Nicolăescu.
În legătură cu coplata, Nicolăescu a spus că atâta timp cât nu este încă echilibrat sistemul, nu crede că este de discutat. Ar putea fi o coplată oarecare, de un leu, numai să înţeleagă oamenii că sănătatea nu este gratuită.
UPDATE 14:55 - Teodorovici, avizat de comisiile parlamentare pentru portofoliul Fondurilor Europene
Eugen Orlando Teodorovici a fost avizat ca ministru al Fondurilor Europene de comisiile de specialitate ale Parlamentului, el arătând că obiectivul său este o rată de absorbţie de 50% la finalul 2013 şi 80% în decembrie 2015, la finalul exerciţiului bugetar actual.
El a primit 18 voturi favorabile, patru "împotrivă", printre care şi cele ale foştilor miniştri PDL Anca Boagiu şi Elena Udrea, precum şi o abţinere, din partea reprezentantului UDMR Attila Korodi.
"Eu am spus clar că România poate fi, la finalul 2013, un model în UE în ceea ce priveşte absorbţia fondurile europene şi nu numai. Reţeta nu este una anume, este o chestie de bun simţ şi chestiuni foarte clare pe care trebuie să le facem în sistem: simplificări, reduceri de etape, termene, totul îndreptat către beneficiari, către privat, pentru că noi statul trebuie să lucrăm în folosul privatului", a declarat Teodorovici.
Întrebat de Anca Boagiu dacă îşi va prezenta demisia la finalul 2013 în cazul în care nu va fi atinsă rata de absorbţie de 50%, având în vedere că la finalul acestui an nivelul este de circa 12%, Teodorovici a cerut să i se acorde încredere.
"Când spun un lucru, îl fac până la capăt şi indiferent de orice fel de oprelişti, merg înainte. Aveţi încredere că ceea ce am spus se va face", a afirmat el.
UPDATE 14:40 - Mircea Duşa, avizat de comisii pentru Ministerul Apărării
Ministrul propus pentru Apărăre, Mircea Duşa, a fost avizat favorabil, vineri, de comisiile reunite de apărare din Parlament, cu 18 voturi "pentru" şi 7 voturi "împotrivă", acesta militând în cadrul audierilor pentru suplimentarea bugetului MApN pentru anul 2013.
În cadrul comisiilor reunite, mai mulţi democrat-liberali, între care Vasile Blaga, Traian Igaş, Costică Canacheu, au votat împotriva avizării lui Duşa, aceeaşi opţiune având-o şi parlamentari ai PPDD.
Mircea Duşa a precizat în timpul audierilor că prioritatea sa imediată este aceea de a negocia cu Ministerul de Finanţe suplimentarea bugetului Apărării pentru 2013, menţionând că România va trebui să respecte angajamentul ca acesta să reprezinte cel puţin 2% din PIB.
Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, fostul ministru Corneliu Dobritoiu, i-a transmis lui Duşa că va avea din partea sa tot sprijinul pentru suplimentarea bugetului ministerului. El a justificat prin faptul că subfinanţarea armatei, alăturată politizării, a afectat funcţionarea instituţiei.
UPDATE 14:35 - Mona Pivniceru a fost avizată favorabil de comisiile parlamentare pentru portofoliul Justiţiei
În timpul audierilor din comisiile parlamentare, Mona Pivniceru a trecut în revistă ce a făcut în cele 121 de zile în care a fost la conducerea Ministerului Justiţiei, dar şi măsurile pe care pe intenţionează să le aplice în noul mandat.
Mona Pivniceru a pledat pentru "asanarea" legislaţiei, apreciind că sunt foarte multe acte legislative paralele, iar cetăţeanul trebuie să ştie unde să caute atunci când are nevoie de o informaţie privind legislaţia.
Pivniceru a spus că sistemul judiciar este pregătit pentru intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă de la 1 februarie 2013.
Totodată, Pivniceru a precizat că va trebui reorganizată competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, întrucât trebuie să i se dea rolul constituţional, respectiv acela de instanţă de casaţie şi de unificare a legislaţiei.
Mona Pivniceru a promis că va avea o relaţie bună cu Parlamentul, arătând că va participa la şedinţele comisiilor juridice pentru a discuta textele propunerilor legislative.
UDATE 14:30 - Dragnea, avizat pentru portofoliul Administraţiei de către comisiile parlamentare
Liderul PSD Liviu Dragnea a primit, vineri, avizul comsiilor parlamentare pentru portofoliul Administraţiei.
El a primit 33 de voturi "pentru" şi 4 voturi "împotrivă".
Audierile au durat 30 de minute.
Dragnea a prezentat obiectivele mandatului său şi a subliniat că prefecţii vor fi în subordinea premierului.
UPDATE 14:20 - Mariana Câmpeanu a fost avizată favorabil de comisiile parlamentare pentru portofoliul Muncii
Mariana Câmpeanu a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate reunite pentru a ocupa funcţia de ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi al Persoanelor Vârstnice, fiind validată cu 43 de voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă" şi două abţineri.
În timpul audierilor, Mariana Câmpeanu a vorbit despre realizările sale din mandatele anterioare, făcând referire în special la reîntregirea salariilor bugetarilor, dar şi despre măsurile pe care intenţionează să le ia în actualul mandat.
Mariana Câmpeanu a spus că doreşte să acorde o mai mare importanţă persoanelor vârstnice, luând în calcul inclusiv introducerea în titulatura ministerului a persoanelor vârstnice.
De asemenea, Câmpeanu a spus că are în vedere mai multe măsuri organizatorice, printre care îmbunătăţirea legislaţiei privind Inspecţia Muncii şi creşterea importanţei inspectorului de muncă, restructurarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi reorientarea proiectelor finanţate din fonduri europene către formarea efectivă a persoanelor şi mai puţin focusate pe conferinţe, dezbateri şi strategii.
UPDATE 14:15 - Chiţoiu avizat de comisiile parlamentare cu nouă voturi peste Liviu Voinea. Ambii au fost validaţi
Daniel Chiţoiu şi Liviu Voinea au primit avizul comisiilor reunite de buget-finanţe din Camera Deputaţiilor şi Senat, dar ministrul Finanţelor a primit cu nouă voturi pentru mai multe decât ministrul delegat pentru buget, respectiv 32 de voturi la 23 de voturi.
Împotriva nominalizării lui Chiţoiu pentru Ministerul Finanţelor au votat 3 parlamentari, iar împotriva numirii lui Voinea ca ministru delegat pentru buget s-au pronunţat 8 parlamentari.
UPDATE 14:15 - Constantin Niţă a fost avizat de comisiile parlamentare
Constantin Niţă, propus pentru funcţia de ministru delegat pe lângă Ministerul Energiei, a primit votul favorabil al comisiilor parlamentare.
Niţă a fost audiat de Comisia pentru industrii de la Camera Deputaţilor şi de Comisia Econonomică, de Industrii şi Servicii şi de Comisia pentru Privatizare de la Senat.
După audierea sa de către membrii celor patru comisii parlamentare, Niţă a primit 57 de voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă".
Premierul Victor Ponta a exclamat "Habemus Guvernus", vineri, după ieşirea de la întâlnirea cu liderul PNL Crin Antonescu, el arătând că cei trei noi miniştri delegaţi vor primi atribuţiile specifice funcţiilor prin OUG de reorganizare a Executivului, care va fi dată sâmbătă.
"Ceea ce primeşte fiecare ministru în parte: doamna Varga primeşte direct, mâine, prin OUG de reorganizare a Guvernului, atribuţiile privind conducerea pe domeniu - Ape, Păduri, Piscicultură; domnul Niţă pe Energie, doamna Grapini pe Turism, IMM şi Mediu de afaceri", a spus Ponta.
UPDATE 14:10 - Radu Stroe, avizat favorabil de comisii pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne
Stroe a fost audiat de comisiile pentru apărare, ordine public şi siguranţă naţională din Senat şi Camera Deputaţilor. La finalul audierilor, Radu Stroe a fost validat pentru portofoliul Afacerilor Interne cu 18 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi o abţinere.
La audierea în comisiile parlamentare, Radu Stroe a spus că intenţionează să reorganizeze Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI). Stroe a precizat că acest lucru nu înseamnă neapărat că urmăreşte să înlocuiască persoane, dar că s-ar putea ca aceasta să reprezinte consecinţa reorganizării.
"În ce priveşte DGIPI, eu am o viziune. Mie nu-mi place să văd o multitudine de structuri, mie îmi place una singură. Am în vedere o reorganizare, dar asta nu înseamnă o schimbare a oamenilor, ci doar dacă acest lucru rezultă din reorganizare", a spus Stroe, care i-a dat un răspuns lui Traian Igaş, fost ministru de Interne, la întrebarea dacă odată cu învestirea sa îl va schimba pe şeful DGIPI.
Stroe a menţionat că nu vor avea loc reduceri de personal la nivelul ministerului pe care îl va conduce, ci relocări de personal prin recalificare dinspre birouri către zona operativă, în cazul în care instituţia se confruntă cu un mare deficit de oameni.
UPDATE 14:10 - Daniel Barbu a fost avizat favorabil în funcţia de ministru al Culturii
Senatorul liberal Daniel Barbu a fost avizat favorabil în funcţia de ministru al Culturii şi Cultelor cu 31 de voturi "pentru", 9 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere.
Propus de PNL pentru portofoliul de ministru al Culturii, Daniel Barbu a prezentat comisiei de validare o parte din programul său, printre priorităţile enunţate pentru mandatul său numărându-se conservarea şi, mai ales, punerea în valoare a patrimoniului cultural.
În prezentarea susţinută în faţa Comisiilor de Cultură ale Parlamentului, Daniel Barbu a precizat, referitor la metoda de lucru pe care o va adopta în funcţia în care a fost învestit, că va încerca, în cei patru ani de mandat, să solicite în permanenţă sprijinul senatorilor şi deputaţilor, mai ales în acele situaţii care sunt "inevitabile la un minister de o complexitate atât de mare precum cel al Culturii".
"Fiind vorba despre un minister precum cel al Culturii, vor fi, cu siguranţă, urgenţe, accidente şi incidente care ne vor determina să lucrăm împreună", a spus Daniel Barbu, precizând că instituţia pe care o va conduce se va numi Ministerul Culturii şi Cultelor şi nu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional aşa cum a fost până în prezent.
UPDATE 14:00 - Rovana Plumb a fost avizată favorabil de comisiile parlamentare pentru portofoliul Mediului
Rovana Plumb a primit avizul favorabil al comisiilor de administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Parlament pentru a ocupa funcţia de ministru al Mediului, fiind validată cu 27 de voturi "pentru", patru voturi "împotrivă" şi trei abţineri.
La şedinţa comisiilor de specialitate reunite au participat 34 de senatori şi deputaţi.
Şedinţa a durat aproximativ o jumătate de oră, Rovana Plumb prezentând programul de guvernare pe partea de mediu şi răspunzând apoi la 12 întrebări.
UPDATE 13:42 - Maria Grapini, avizată de comisiile parlamentare pentru portofoliul IMM-urilor
Maria Grapini a primit avizul comisiilor parlamentare pentru a prelua conducerea Ministerului pentru IMM, Mediul de afaceri şi Turism.
Ea a primit avizul Comisiei pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare, al Comisiei pentru Industrii şi Servicii de la Camera Deputaţilor şi cel al Comisiei Econonomice, Industrii şi Servicii şi al Comisiei pentru privatizare şi Administrarea Mediului de Afaceri de la Senat.
În favoarea lui Grapini sale au votat 57de parlamentari, fiind înregistrate 8 voturi "contra" şi o "abţinere".
UPDATE 13:30 - Vosganian, aviz favorabil pentru Ministerul Economiei
Varujan Vosganian a primit aviz favorabil pentru preluarea funcţiei de ministru al Economiei, cu 57 de voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi o abţinere, din partea comisiilor de specialitate reunite din Senat şi Camera Deputaţilor.
Vosganian a mai ocupat funcţia de ministru în zona economică în Guvernul Tăriceanu. Din decembrie 2006 şi până în aprilie 2007, el a deţinut portofoliul Economiei şi Comerţului, iar în urma restructurării guvernamentale din 2007 a condus Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Vosganian a declarat că este onorat să fie "uns ministru de titularii ministerului", dar că doreşte să treacă de dimensiunea anecdotică şi să vorbească despre ceasul nefuncţional al clădirii Ministerului Economiei. El a vorbit despre acest ceas şi când a fost numit ministru al Economiei, în urmă cu câţiva ani.
Vosganian a adăugat că politica industrială a ţării trebuie gândită prin reducerea rolului statului în economie, iar "transferul industriei de stat trebuie făcut".
Vosganian a fost întrebat şi dacă va accepta dezvoltarea proiectului Roşia Montană. Viitorul ministru a spus că vrea să vadă ce metale rare sunt în zăcămîntul de aur de la Roşia Montă.
"Dacă se rezolvă problemele de mediu, sunt un susţinător al proiectului, dar nu mă pot pronunţa până când Ministerul Mediuklui nu dă un verdict răspicat faţă de această investiţie. La fe şi la gazele de şist sau la reactoarele nucleare de la Cernavodă, trebuie să vedem implicaţiile de mediu, plus încrederea populaţiei", a contunuat Vosganian.
UPDATE 13:15 - Mihai Voicu, avizat de comisii pentru ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul
Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, cu majoritatea voturilor, candidatura lui Mihai Voicu pentru funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.
Voicu le-a spus parlamentarilor că a mai îndeplinit această funcţie în perioada 2006-2008 şi a precizat că va evita situaţiile neplăcute, astfel încât reprezentanţii Guvernului să fie prezenţi în plen la dezbaterile proiectelor de lege.
Avizul Comisiilor juridice este consultativ, plenul Parlamentului fiind cel care valideză mandatul de ministru.
Întrebat dacă va avea loc vineri votul de învestitură, Ponta a răspuns: "Categoric da".
El a mai spus că vineri seară, "târziu", noul Guvern va depune jurământul la Palatul Cotroceni.
Întrebat când va avea loc ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniştri la Palatul Cotroceni, Ponta a estimat că acest lucru s-ar putea întâmpla în jurul orelor 19.00-20.00.
"În funcţie de proceduri, îmi e foarte greu să vă spun exact pe minute o oră, depinde de când se termină şedinţa la Cameră. Când s-a terminat şedinţa se întrunesc Birourile reunite şi se pregătesc comisiile pentru audierea miniştrilor. Mai devreme de ora 14.00-15.00 e greu să cred că se termină audierea miniştrilor. Şedinţa de învestire durează cel puţin trei ore, patru ore cu tot cu votul. Probabil că în această seară, târziu, vom fi la Cotroceni pentru depunera jurământului', a adăugat premierul.
Chestionat dacă în cursul serii de vineri va fi jurământul la Cotroceni, el a răspuns: "Sigur că da".
Birourile Permanente reunite au decis, vineri, ca audierile miniştrilor propuşi în comisiile parlamentare să înceapă la ora 12.30, iar ora 14.00 să fie plenul reunit pentru învestirea Guvernului.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.
Preşedintele Camerei a menţionat că avizul comisiilor este consultativ.
El a spus că la plen vor fi alocate, la dezbateri, 10 secunde de fiecare parlamentar.
Zgonea a spus că îl va informa pe preşedintele ţării despre şedinţa de plen.
Premierul Victor Ponta a exclamat "Habemus Guvernus", vineri, după ieşirea de la întâlnirea cu liderul PNL Crin Antonescu, el arătând că cei trei noi miniştri delegaţi vor primi atribuţiile specifice funcţiilor prin OUG de reorganizare a Executivului, care va fi dată sâmbătă.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Ce invitați importanți vor fi prezenți
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Kate, Prințesa de Wales, a anunțat că boala ei este în remisie. „Este o ușurare. Rămân concentrată pe recuperare”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe