Calendarul coaliţiei pentru asumare: O eventuală moţiune să fie citită luni, votul pe 22 decembrie

Liderii Coaliţiei au stabilit, luni, un calendar privind angajarea răspunderii Guvernului pentru comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la ICCJ, stabilind să insiste în Parlament ca o eventuală moţiune de cenzură să fie citită luni, 19 decembrie, iar votul să fie exercitat la 22 decembrie.

Urmărește
233 afișări
Imaginea articolului Calendarul coaliţiei pentru asumare: O eventuală moţiune să fie citită luni, votul pe 22 decembrie

Calendarul coaliţiei pentru asumare: O eventuală moţiune să fie citită luni, votul pe 22 decembrie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Decizia coaliţiei este ca Guvernul să înceapă în această săptămână procedurile de angajare a răspunderii pentru legile privind comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la ICCJ, propunerea către Parlament fiind ca asumarea să fie angajată joi, 15 decembrie.

Amendamentele pentru cele două proiecte de legi vor fi aştetptate de Executiv până miercuri, 14 decembrie, inclusiv, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Şedinţa liderilor coaliţiei a precedat reuniunea Executivului.

Guvernul s-a reunit în şedinţă la ora 10.00, pentru a discuta proiectele de legi privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cele două acte normative au fost discutate, miercuri, de Executiv, în primă lectură, iar surse oficiale au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că Guvernul intenţionează să se reunească în şedinţă specială, cel mai probabil luni, 12 decembrie, pentru a discuta din nou aceste documente şi a lua o decizie în ceea ce priveşte angajarea răspunderii în Parlament.

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, declara agenţiei MEDIAFAX că Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale şi pentru proiectul privind promovarea judecătorilor la ICCJ, cel mai probabil în această săptămână.

Grupurile parlamentare ale UDMR au decis, marţi, să susţină comasarea alegerilor locale cu parlamentare, în condiţiile păstrării sistemului electoral actual şi a numărului de parlamentari, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, precizând că el susţine varianta asumării răspunderii.

Kelemen Hunor a arătat că în coaliţie se va lua luni o decizie dacă se va merge pe asumarea răspunderii Guvernului sau pe un proiect de lege pentru promovarea comasării alegerilor, dar că probabilitatea de a merge pe asumarea răspunderii este mare.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a lansat în dezbatere publică un proiect de comasare a alegerilor în 2012, care menţine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.

Surse din PDL au declarat, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX că PDL a renunţat la varianta stabilită în coaliţie, la propunerea UDMR, privind reducerea numărului de parlamentari la 388, după ce a constatat că aplicarea unei asemenea formule avantajează UDMR, care ar câştiga mai multe mandate de senatori.

Pentru numirile în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Lidia Barac a declarat, la începutul lunii noiembrie, că analizează varianta promovării unui nou proiect de lege, după ce Parlamentul a respins un proiect de act normativ pe această temă.

Întrebată atunci dacă noul proiect va fi promovat prin răspunderea angajării Guvernului în faţa Parlamentului pentru a fi adoptat până la publicarea raportului Comisiei Europene pe justiţie, din luna februarie, Lidia Barac a precizat doar că Guvernul nu va încălca Constituţia.

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a respins, în luna octombrie, un proiect de lege iniţiat de Guvern, prin care se propunea modificarea modului de promovare în funcţia de judecător la ICCJ, astfel încât accesul la această calitate să fie permis numai celor cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 15 ani.

Proiectul mai prevedea ca promovarea la ICCJ să se facă dintre judecătorii şi procurorii care au îndeplinit efectiv, cel puţin cinci ani, funcţia de judecător la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe lângă ICCJ în ultimii zece ani ca judecător sau procuror, au obţinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sancţionaţi disciplinar, s-au remarcat în activitatea profesională.

În prezent, vechimea minimă necesară pentru cei care doreau să promoveze la ICCJ este de 12 ani.

O altă modificare pe care o propunea Executivul era ca judecătorii care voiau să acceadă la ICCJ să dea un concurs care să constea într-un examen scris.

La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că legile privind reforma sănătăţii, asistenţa socială şi numirile de judecători la ÎCCJ vor fi adoptate prin asumarea răspunderii, pentru că s-a dovedit că nu pot fi trecute prin Parlament.

În replică, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat atunci, pentru MEDIAFAX, că solicitarea şefului statului ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea asistenţei sociale şi numirile la ICCJ este o încălcare gravă a Constituţiei.

La scurt timp, preşedintele a trimis o nouă scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care revine asupra "rugăminţii" de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea modificărilor la statutul judecătorilor şi procurorilor şi a legii asistenţei sociale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici