Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE: Acest guvern îşi depăşeşte cu mult menirea, se comportă ca unul politic

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că guvernul Cioloş îşi depăşeşte cu mult menirea pentru care a fost învestit, ca reacţie la proiectului Ministerului de Finanţe care propune modificarea CAS de la 10,5% la angajat şi 15,8% la angajator la 21,7% la angajat.

Urmărește
612 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu, copreşedintele ALDE: Acest guvern îşi depăşeşte cu mult menirea, se comportă ca unul politic

Tăriceanu: Acest guvern îşi depăşeşte cu mult menirea, se comportă ca unul politic (Imagine Octav Ganea / Mediafax Foto)

''Nu vreau să comentez informaţia în sine, ci să fac un comentariu de principiu. Acest guvern îşi depăşeşte cu mult menirea pentru care a fost învestit. Acest guvern a fost investit ca unul de criză, care să gestioneze situaţia curentă până la alegerile viitoare, nu să ia decizii majore, care ţin de opţiuni fundamentale politice. S-ar putea ca partidul ”x” să considere că ar trebui majorate contribuţiile, iar un alt patid care câştigă alegerile să considere că politica fiscală, bugetară trebuie să se bazeze pe alte elemente. Mi se pare incorect ceea ce face Guvernul, în general, pentru că nu este singurul caz şi singurul domeniu în care se comportă ca şi cum ar fi un guvern politic instalat pe termen lung şi cu sprijin politic, ceea ce nu e cazul'', a comentat preşedintele Senatului posibilitatea ca Executivul să modifice substanţial Codul Fiscal.

El a sublinit că ''nu este treaba guvernului ăsta să adopte astfel de politici'', ci a viitorului Executiv.

''Guvernul ăsta nu e un fel de broker de activităţi, să facă legătura între partide şi ministerele pe care le are în subordine. Ca peste tot în lume, astfel de chestiuni se decid la nivel politic înalt de guverne care au legitimitate. Acest guvern nu are legitimitate. El nu este rezultatul votului cetăţenilor. De aici derivă rolul pe care ar fi trebuit să-l joace şi nu ceea ce trebuie să facă. Văd că sunt diverşi miniştri care au planuri pe termen lung, pe 10 ani. Nu se poate aşa ceva'', a adăugat liderul ALDE.

Ministerul Finanţelor a pus pe circuitul de avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, prin care modifică în mod substanţial apoape 200 de articole din cele 500 ale Codului Fiscal intrat în vigoare în 8 septembrie 2015.

Astfel, conform propunerilor, la articolul 64 care în actualul Cod Fiscal prevede cotele de impozitare, apar următoarele în noul proiect de lege: ''cota pentru contribuţia individuală de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este de 21,7%''.

În acest moment contribuţia individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat şi 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiţii normale de lucru, în total 25,8%.

Conform propunerii, cota totală ar urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru.

Cota de contribuţii a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiţii deosebite de muncă şi de 8,4% la condiţii speciale de muncă.

În paralel, Finanţele propun majorarea imperativă cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui să le majoreze, conform propunerii legislative, cu 2.815 lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici