- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.02.2017, 17:27)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Reacţiile PSD şi ALDE despre estimările Comisiei Europene privind un deficit bugetar de 3,6%, deşi deficitul prognozat de guvern este de 2,96%
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că ''nu a reţinut'' din estimarea Comisiei Europene că deficitul bugetar va fi de 3,6% din PIB şi a dat asigurări că acesta va fi menţinut în limita impusă de 3%.
Urmărește
1489 afișări
''Lucrurile pe care le spune Comisia Europeană, pot confirma, deficitul bugetar pe 2017 va fi puţin mai mare decât cel din anul precedent, dar nu va depăşi limita de 3%. Am discutat aceste lucruri la dezbaterile pe buget şi am considerat că este nevoie de o alocare suplimentară de fonduri pentru investiţii, în aşa fel încât România să-şi poată baza creşterea economică nu numai pe motorul dat de consum, ci şi pe cel dat de investiţii'', a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
El a mai spus că ''nu a reţinut că va fi un deficit de 3,6 (% din PIB - n.r.), ci că este de presupus o anumită creştere a unor preţuri''.
Liderul ALDE a fost întrebat şi despre cifrele avansate de raportul Comisiei Europene, care nu sunt similare cu cele pe baza cărora a fost construit bugetul de stat pe 2017, care fac parte din programul de guvernare PSD-ALDE.
''Este un program de guvernare comun pe care l-am supus atenţiei electoratului, l-a votat, Parlamentul l-a aprobat şi pe baza lui s-a construit bugetul de anul acesta'', a conchis Tăriceanu.
Comisia Europeană (CE) estimează o creştere a economiei cu 4,4% în 2017 şi cu 3,7% în 2018, în contextul în care Guvernul României a estimat o creştere de 5,2%, potrivit raportului publicat de instituţia europeană.
PIB-ul real este aşteptat să crească cu 4,4% în 2017 şi cu 3,7% în 2018. Creşterea exporturilor este, de asemenea, prognozată să accelereze în condiţiile în care cererea externă se va consolida. Totuşi, în condiţiile creşterii importurilor generate de o cerere internă puternică, deficitul de cont curent este aşteptat să ajungă la 2,9% din PIB în 2017 şi la 3,1% din PIB în 2018.
Comisia Europeană avertizează că preţurile de consum vor creşte treptat în 2017 şi mult mai alert în 2018. Mai mult, consumul privat este aşteptat să crească constant în 2017, înainte să ajungă la un nivel moderat în 2018, în contextul creşterii preţurilor de consum.
Deficitul bugetar al României este prognozat la 3,6% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2017, potrivit aceloraşi estimări ale Comisiei Europene, în condiţiile în care deficitul asumat prin buget este de 2,96%, pentru a se încadra în plafonul de 3% stabilit prin Tratatul de la Maastricht.
Guvernul PSD-ALDE ar putea cere o derogare de la Bruxelles pentru a nu respecta obligativitatea unui deficit de maximum 3% din PIB, declara Călin Popescu Tăriceanu în luna decembrie.
Teodorovici, despre prognoza CE privind deficit de 3,6%: Probabil că vor face un pic de scandal
Fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, referindu-se la prognoza CE potrivit căreia deficitul bugetar va fi de 3,6% în 2017, în condiţiile în care deficitul estimat de guvernul Grindeanu este de 2,9%, că "probabil vor face un pic de scandal cei de la Comisia Europeană".
"Nu am văzut încă raportul (raportul Comisiei Europene, n.r.), dar presupun că acolo probabil vor fi prevederi care vor spune că se va depăşi deficitul de 3% şi probabil că vor declanşa – aşa e regula la Comisia Europeană – acel mecanism de monitorizare a deficitului excesiv. Probabil că aici vor face un pic de scandal cei de la Comisia Europeană", a spus Teodorovici.
El s-a declarat sceptic şi în ceea ce priveşte proiecţia de creşetere economică pe baza căreia a fost construit proiectul de buget pe 2017.
"România poate şi peste 5,2% (creştere economică, n.r.), dar în anumite condiţii", a spus Teodorovici.
În ceea ce priveşte întâlnirea de marţi dintre preşedintele Klaus Iohannis, premierul Grindeanu şi ministrul actual de Finanţe, Viorel Ştefan, convocată de şeful statului, Teodorovici a arătat că probabil priveşte o serie de clarificări.
"Este bine că se bucură domnul Grindeanu de o astfel solicitare şi discuţie cu domnul preşedinte, eu nu am avut această ocazie când am aprobat Codul fiscal. Presupun că e o discuţei pentru clarificare înaintea promulgării bugetului pe 2017. Nu cred că (Iohannis, n.r.) nu va promulga bugetul, dar probabil că doreşte mai multe asigurări vizavi de ceea ce va urma în 2017", a spus Teodorovici.
El a mai spus că ar fi vrut să vadă şi în acest bugetul actual măsuri mai îndrăzneţe pentru zona de economie, pentru că acestea sunt cele care aduc venituri la bugetul de stat.
Citeşte şi: UDMR, proiect de modificare a Codului de procedură penală: Magistraţii vor putea fi acuzaţi de abuz
Citeşte şi: Eurostat: Salariul minim pe economie din România este al doilea cel mai mic din UE, după Bulgaria
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este femeia care a construit de la zero compania al cărei scop este să rezolve în ţara noastră cea mai mare problemă a omenirii
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe