- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.01.2013, 13:52)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Camera Deputaţilor a adoptat Legea de degrevare a instanţelor. Ponta va discuta cu Băsescu
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat luni, în sesiune extraordinară, cu 307 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri, proiectul de lege privind degrevarea instanţelor judecătoreşti şi pregătirea punerii în aplicare a Codului de procedură civilă.
Urmărește
2079 afișări
Camera Deputaţilor a adoptat Legea de degrevare a instanţelor. Ponta va discuta cu Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)
Deputaţii PDL, PNL, PSD, UDMR şi PPDD au precizat că susţin acest proiect care sprijină punerea în aplicare a Codului de procedură civilă şi este în concordanţă cu cerinţele europene.
Camera a respins un amendament al PDL care propunea o reglementare în legătură cu pensiile de serviciu ale personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor şi parchetelor, pe motiv că nu face obiectul acestui proiect.
Camera Deputaţilor a rămas for decizional în legătură cu acest proiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Premierul Victor Ponta a precizat, în plen, că ideea intrării în vigoare la 1 februarie 2013 a acestui proiect era legată de MCV.
"A fost o discuţie şi cu preşedintele Traian Băsescu şi cu preşedinţii celor două Camere în ideea adoptării accelerată a acestui proiect şi preşedintele Traian Băsescu a susţinut promulgarea proiectului tot pe 1 februarie. Mă angajez în faţa dumneavoastră că o să am o discuţie cu preşedintele imediat ce este în ţară şi dacă este cazul, eventual, mâine, adoptăm o ordonanţă că intră în vigoare Codul de Procedură Civilă la data intrării în vigoare a acestei legi", a spus Ponta.
Adoptarea actului normativ a făcut obiectul discuţiei de săptămâna trecută între preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi premierul Victor Ponta.
În noiembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului Legea privind degrevarea instanţelor judecătoreşti, menţionând că Senatul a fost prima Cameră sesizată, ceea ce este contrar Constituţiei pentru astfel de legi, el cerând ca la reexaminare Senatul să fie Cameră decizională.
"Legea supusă reexaminării are ca obiect de reglementare măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Procedura de adoptare a acestei legi de către autoritatea legislativă contravine dispoziţiilor constituţionale cuprinse în Titlul III, Capitolul I, Secţiunea a 3-a ?Legiferarea?", se arată în cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Traian Băsescu preşedintelui Senatului.
"Aşadar, reglementările privind organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti trebuiau să fie adoptate cu respectarea principiului specializării Camerelor. În acest caz, conform Articolului 73 alin. (3) lit. l) coroborat cu Articolul 75 alin. (1) din Constituţia României, legea transmisă spre promulgare, ce priveşte organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti, este de competenţa Camerei Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată. Contrar dispoziţiilor constituţionale în materie de partajare de competenţă a Camerelor, prima Cameră sesizată în procedura de dezbatere şi adoptare a legii a fost Senatul. Stabilirea prin legea fundamentală a ordinii de sesizare a Camerelor, în acest caz este relevantă, nu doar prin prisma succesiunii a două dezbateri, prima în Camera de reflecţie şi a doua în Camera decizională, ci şi prin cea a acordării votului definitiv. La data de 15 octombrie 2012, Senatul a respins propunerea legislativă. Or, în situaţia în care succesiunea dezbaterilor s-ar fi desfăşurat în ordinea stabilită de Constituţie, legea ar fi trebuit considerată respinsă în baza acestui vot", explica preşedintele.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20