- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind măsuri de gestionare a populaţiei de urşi. Vânătoarea va fi reintrodusă
Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa legislativă a UDMR care, pe baza unui studiu elaborat de specialişti, va introduce reglementarea populaţiei de urşi din România, transmite Uniunea.
Acest lucru înseamnă că se va permite din nou vânătoarea interzisă din 2016 pentru a gestiona suprapopularea urşilor şi se vor introduce cote anuale de prevenţie stabilite pe baza studiilor de specialitate.
Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, a subliniat că UDMR este singura formaţiune politică din România care, din 2016, caută constant soluţii pentru a asigura convieţuirea paşnică dintre oameni şi urşi în contextul suprapopulării excesive a urşilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Peste 8 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Adrian Sârbu: Ca să-ţi ia votul, impostorii de partid se prefac că se ceartă. Se vor împăca şi vor conduce ţara împotriva ta! Ştii ce ai de făcut: TE DUCI ŞI PUI ŞTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL!
-
Primăria Municipiului Bucureşti, precizări legate de referendumul local din Capitală: Mesaj pentru cei care au viză de flotant
Sub conducerea fostului ministru al mediului, Tánczos Barna, UDMR a elaborat un pachet cuprinzător de măsuri în acest scop.
„Cu toate acestea, a fost nevoie de o altă tragedie pentru ca coaliţia de guvernare să realizeze că sunt necesare măsuri ferme pentru protejarea vieţii umane”, arată UDMR.
„Asigurarea convieţuirii paşnice dintre oameni şi urşi este o sarcină complexă, iar UDMR şi senatorul Tánczos Barna, în calitate de fost ministru al mediului, şi-au asumat această sarcină: trebuie să asigurăm securitatea vieţilor şi bunurilor umane, fără a ameninţa populaţia de urşi bruni din România. Noi, legislatorii, avem responsabilitatea de a crea un echilibru, iar din 2016, acest echilibru a fost perturbat. Studiile de specialitate arată de ani de zile că populaţia de urşi bruni a crescut şi că atacurile urşilor s-au înmulţit. Sarcina noastră este să asigurăm baze solide pentru gestionarea pe termen lung a populaţiei de urşi. Legea adoptată astăzi face un pas în această direcţie. Dar trebuie să continuăm munca: campaniile de informare sunt, de asemenea, foarte importante, deoarece populaţia, turiştii şi fermierii trebuie să fie bine informaţi pentru a şti cum să prevină atacurile şi cum să gestioneze situaţiile critice”, a declarat Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, în dezbaterea plenară.
Tánczos Barna, senator UDMR de Harghita, fost ministru al mediului şi iniţiatorul proiectului de lege, a subliniat, după vot: „a fost nevoie de o altă tragedie oribilă pentru ca coaliţia de guvernare să realizeze că este necesară o acţiune fermă pentru protejarea vieţii umane. Adoptarea legii nu va aduce înapoi victimele şi nu va remedia pagubele cauzate de urşi în ultimii ani, dar transmite un mesaj clar că majoritatea guvernamentală a înţeles că problema urşilor trebuie luată în serios, iar protecţia vieţii umane trebuie să fie prioritară. Pentru aceasta este necesară o reglementare activă a populaţiei, lucru pe care UDMR îl susţine de ani de zile.”
Tánczos Barna a reamintit că, în timpul mandatului său de ministru, a semnat acel ordin care reintroduce vânătoarea, stabilind o cotă de prevenţie de 426 de exemplare şi o cotă de intervenţie de 55 de exemplare.
După ce succesorul său nu a emis ordinul, s-a adresat legislativului.
Senatorul a subliniat că ministerul mediului are datoria de a continua pachetul de măsuri început în 2021.
„Pachetul de măsuri cuprinzător elaborat de UDMR poate gestiona problema urşilor din România şi trebuie aplicat chiar şi atunci când nu există o atenţie publică sporită. Pe lângă reintroducerea vânătorii, trebuie continuate intervenţiile imediate şi trebuie asigurată finanţarea pentru autorităţile locale, trebuie continuat programul de sprijin pentru gardurile electrice, trebuie continuată informarea populaţiei şi trebuie măsurată eficacitatea măsurilor prin studii. Numai aşa se poate gestiona pe termen lung populaţia de urşi, se pot reduce conflictele dintre urşi şi oameni şi pot fi prevenite noi tragedii” – a declarat Tánczos Barna. Proiectul de lege prevede că asociaţiile de vânătoare trebuie să preleveze mostre genetice la împuşcare, exemplarele masculine mari care depăşesc un anumit punctaj, precum şi ursoaicele cu pui nu pot fi împuşcate şi introduce obligaţia strictă de raportare pentru urmărirea exactă a împuşcărilor. Cotele de prevenţie de 426 de exemplare şi cotele de intervenţie de 55 de exemplare trebuie aplicate şi în 2025, iar din 2026, noile cote trebuie stabilite prin ordin ministerial.
Könczei Csaba, membru al comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor şi deputat UDMR de Covasna, a subliniat că suprapopularea urşilor reprezintă o problemă serioasă pentru siguranţa vieţii umane, pentru fermieri şi pentru gospodării: „De aceea, necesitatea intervenţiei este incontestabilă. Protecţia vieţii şi a proprietăţii umane trebuie să fie în centrul gestionării populaţiei de urşi bruni, alături de conservarea speciei. UDMR a susţinut acest principiu atât în elaborarea propunerii legislative, cât şi în dezbaterile din comisiile de specialitate din cadrul procesului parlamentar”
Legea elaborată de UDMR va intra în vigoare după promulgarea de către preşedintele statului şi apoi trebuie introdusă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO