- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.12.2016, 10:06)
- Cătălina Mănoiu , Mădălina Dârvaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Camera Deputaţilor şi-a ales conducerea / Liviu Dragnea, noul preşedinte: Parlamentul, locul unde se stopează abuzul în aplicarea legii
Camera Deputaţilor şi-a ales conducerea. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor, el fiind singurul candidat pentru această funcţie.
Urmărește
5796 afișări
Camera Deputaţilor a validat mandatele a 326 din 329 de deputaţi; USR a votat împotrivă (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, după alegerea sa la şefia Camerei Deputaţilor, că Legislativul nu mai trebuie să mimeze activitatea de control a celorlalte puteri pentru că ''Parlamentul este locul unde se naşte legea, dar şi locul unde se stopează abuzul în aplicarea ei''.
Liviu Dragnea a subliniat că Parlamentul este o insitituţie cu o reputaţie discutabilă în ultimii ani, afirmând că este misiunea noilor aleşi să refacă reputaţia Legislativului. A doua misiune ''esenţială'' a actualului Parlament este aceea de a face ordine în legislaţia românească, a susţinut liderul PSD. ''S-au adoptat în decursul anilor prea multe legi care se bat cap în cap'', a adăugat Dragnea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Noul preşedinte al Camerei Deputaţilor a afirmat că va iniţia un proces parlamentar prin care - împreună cu instituţiile abilitate ale statului şi în primul rând cu Guvernul - Parlamentul să facă ordine în legislaţie şi să clarifice raporturile dintre instituţii.
''Această ordine este una dintre condiţiile fundamentale pentru aplicarea legii în România. Ţine de noi să restabilim puterea instituţională a Parlamentului. (…) Activitatea de control a instituţiilor pe care Parlamentul este abilitat să o exercite nu trebuie să mai fie mimată. De asemenea, vreau să transmit un mesaj foarte puternic: Parlamentul este locul unde se naşte legea, dar şi locul unde se stopează abuzul în aplicarea ei. Anul 2017 şi anii care urmează nu sunt uşori. Toţi ne-am angajat în această campanie electorală să producem creştere economică susţinută şi să aducem bunăstare românilor. Este datoria noastră, a parlamentarilor români să facem legi bune şi clare, să îi ajutăm pe români să creadă în România'', a fost mesajul lui Dragnea.
Liviu Dragnea le-a propus aleşilor să păstreze luptele politice pentru cauzele mici.
''Aş vrea să vă propun ca începând de astăzi să fim nu doar colegi, vă invit să fim parteneri, să fim o echipă care trage în direcţia binelui public. Nu este cazul să formăm cu toţii un partid mare şi unic. Dimpotrivă este necesar ca fiecare partid să îşi facă auzită vocea şi să lupte pentru ideile în care crede. Ceea ce vă cer este să privim împreună la proiectele mari şi să lăsăm deoparte interesele mici atunci când este în discuţie interesul ţării. Să colaborăm cu luciditate naţională pentru cauzele mari şi să ne păstrăm luptele politice pentru cauzele mici'', a afirmat social-democratul.
''Au intrat în acest Parlament şi formaţiuni noi. Este un lucru bun pentru democraţie (…) Este esenţial ca partidele din opoziţie să îşi poată exprima punctele de vedere cu toată vigoarea.Cred că avem din nou şansa să facem din nou vii actele de civilitate parlamentară aşa cum ele au fost transmise de la începutul anilor 90'', a mai spus noul preşedinte al Camerei Deputaţilor.
În favoarea sa s-au înregistrat 216 voturi, 101 deputaţi votând împotrivă.
Camera Deputaţilor şi-a ales conducerea
Camera Deputaţilor a ales, miercuri, cu 312 voturi "pentru" şi 3 ''împotrivă'' componenţa Biroului Permanent, potrivit configuraţiei politice rezultate în urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie.
Biroul permanent va fi format din preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea (PSD), vicepreşedinţi Florin Iordache (PSD), Gabriel Vlase (PSD), Rovana Plumb (PSD) şi Cătălin Predoiu (PNL).
Funcţiile de secretari în Biroul Permanent vor fi ocupate de Marcel Ciolacu (PSD), Ioan Bran (PSD), Mugurel Cozmanciuc (PNL) şi Cristian Ghinea (USR).
Chestorii Camerei Deputaţilor vor fi Mircea Drăghici (PSD), Andrei Gerea (ALDE), Seres Denes (UDMR), Valeriu Steriu (PMP).
Grupul minorităţilor naţionale nu va avea niciun reprezentant în Biroul Permanent.
Voturi mai multe decât are puterea în favoarea lui Dragnea şi Tăriceanu
Numărul aleşilor care au votat pentru instalarea lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu la şefia Camerei Deputaţilor, respectiv a Senatului a fost mai mare decât voturile pe care puterea le are în cele două camere ale Parlamentului.
În cazul lui Dragnea, în favoarea sa s-au înregistrat 216 voturi, 101 deputaţi votând împotrivă.
La distribuirea mandatelor pentru Camera Deputaţilor, PSD a primit 154 de mandate, UDMR-21, ALDE- 20, iar PNL-69, USR- 30, PMP-18. Un număr de 17 mandate au fost atribuite minorităţilor. Astfel, puterea, inclusiv minorităţile, are 212 voturi (din care 210 mandate validate miercuri, doi deputaţi PSD nu au depus jurământul deocamdată), iar opoziţia 117.
În cazul lui Tăriceanu, din cele 127 de voturi valabil exprimate, 87 au fost favorabile, iar 40 contra.
La distribuirea mandatelor pentru Senat, PSD a primit 67 de mandate, ALDE-9, UDMR-9, iar PNL- 30, USR-13, PMP-8. Astfel, puterea are 85 de voturi, iar opoziţia 51.
Camera Deputaţilor, legal constituită. 327 din cei 329 de deputaţi au depus jurământul
Camera Deputaţilor este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi şi după depunerea jurământului de către aceştia. Deputaţii au depus jurământul în ordinea circumscripţiilor electorale.
În cursul zilei, a fost validat şi mandatul deputatului minorităţilor naţionale Furic Iarco. Comisia de validare se va reuni pentru a analiza şi dosarele deputaţilor PSD Andreea Cosma şi Răzvan Ion Ursu, care au fost incomplete.
Deputaţii se vor reuni pentru a alege preşedintele Camerei Deputaţilor, membrii Biroului permanent şi pentru a-şi constitui comisiile parlamentare.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat, miercuri, că ''probabil'' va prelua şefia Camerei Deputaţilor, la propunerea ''insistentă'' a colegilor săi din PSD, el arătând că această poziţie i-ar permite să se asigure că Guvernul şi Parlamentul respectă programul de guvernare votat la alegeri.
Camera Deputaţilor a validat mandatele a 326 din 329 de deputaţi; USR a votat împotrivă
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, mandatele a 326 din 329 de deputaţi, cu majoritate de voturi, urmând ca membri comisiei să se reunească ulterior pentru a analiza cele trei dosare incomplete, USR anunţând în plen că nu va vota raportul care prevede şi validarea lui Liviu Dragnea.
RaportuLiderul USR Nicuşor Dan a scris miercuri pe Facebook că a refuzat să semneze înţelegerea dintre PSD şi PNL privind împărţirea funcţiilor din Camera Deputaţilor, "în negocieri pe sub masă", afirmând că lista care i-a fost prezentată are cu greu legătură cu obiectivul de a da legi mai bune.
"Am refuzat să semnez înţelegerea dintre PSD şi PNL, mai precis dintre unii «hrebenciuci» din PNL, care şi-au împărţit prieteneşte funcţiile în Camera Deputaţilor, în negocieri pe sub masă. Am fost pus în faţa unei liste care cu greu are legătură cu obiectivul de a da societăţii legi mai bune", a declarat preşedintele USR, Nicuşor Dan, pe Facebook.
Nicuşor Dan a afirmat că interesele personale sau de grup pe au primat în negocierea funcţiilor din Parlament.
"Interesele personale şi cele înguste de grup au primat. Funcţionarea Parlamentului se bazează pe aceste complicităţi ascunse pe care le vom denunţa de fiecare dată", a mai spus Nicuşor Dan.l Comisie de validare a fost aprobat cu 243 de voturi "pentru", 30 "împotrivă", la şedinţa de plen luând parte 273 de deputaţi.
Liderul USR, Nicuşo Dan, a declarat, că deputaţii USR vor vota împotriva raportului Comisiei.
"USR va vota împotriva acestui raport, primul motiv este validarea mandatului domnului Liviu Dragnea", a declarat Nicuşor Dan, invocând Regulamentul Camerei Deputaţilor.
Nicuşor Dan a contestat şi modul în care au fost aprobate dosarele pentru deputaţii Roman, Cătăniciu şi Furtună, susţinând că în Comisia de validare au există chestiuni legate de incompatibilitatea, iar membrii comisiei nu a putut să vadă toate actele .
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că PNL va vota raportul Comsiei pentru că se propun votarea raportului în bloc, afirmând că în Comisia de validare liberalii s-au opus validării unor mandate.
"PNL va vota raportul comisiei de validare,dar simţimm nevoia să facem o precizare, colegii noştri din comsie s-au opus la unele mandate, dar având în vedere că se propune votarea raportului în bloc am luat decizia să votăm", a declarat Eugen Nicolăescu.
Florin Iordache a luat cuvântul pentru a prezenta numele deputaţilor care au avut dosarele incomplete, afirmând că membri comisiei vor analiaza ulterior dosarele acestora şi că transparenţa procesului nu trebuie să fie pusă la îndoială.
Deputaţii care au avut dosarele incomplete au fost Cosma Andreea, Ursu Răzvan Ion şi Iarco Furic.
Partidele parlamentare, cu excepţia PNL, au anunţat la începutul şedinţei care vor fi liderii grupurilor şi numărul de membri.
Grupul parlamentar PSD are 154 de membri şi îl va avea ca lider pe deputatul Eugen Nicolicea.
PNL a transmis plenului că va anunţa, în cursul zilei, numele liderului de grup, precizând că din componenţa grupului fac parte 69 de deputaţi.
Grupul ALDE are 20 de deputaţi şi îl va avea ca lider pe Constantin Avram.
Grupul UDMR are 21 de membri şi îl va avea ca lider Korodi Attila.
Grupul PMP are 18 deputaţi şi îl va avea ca lider pe Eugen Tomac.
Grupul minorităţilor naţionale are 17 deputaţi şi îl va avea ca lider pe Varujan Pambuccian.
Citeşte şi: Pilotul şi compania aeriană, responsabili pentru accidentul aviatic de luna trecută din Columbia
Citeşte şi: Băsescu despre poza pentru Udrea: Era bucuroasă că i s-a ridicat controlul, m-a întrebat ce fac
Citeşte şi: Raluca Turcan: Vom analiza dacă vom sesiza la CCR validarea mandatului lui Liviu Dragnea / Despre negocierea funcţiilor: PSD spune ''luaţi ceea ce nu ne trebuie nouă''
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe