Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat declaraţia privind aderarea la Schengen

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, miercuri, o declaraţie privind deciziile luate în parlamentele naţionale ale unor state ale Uniunii Europene privind blocarea aderării României la Spaţiul Schengen.

Urmărește
325 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat declaraţia privind aderarea la Schengen

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat declaraţia privind aderarea la Schengen (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Camera Deputaţilor a adoptat cu 157 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 13 abţineri, o declaraţie privind aderarea României la Schengen în care dezaprobă deciziile luate în Parlamentele şi Guvernele unor state UE privind blocarea aderării şi solicită luarea unei decizii "juste".

"Camera Deputaţilor din România ia act cu îngrijorare şi dezaprobă categoric deciziile luate în Parlamentele şi Guvernele naţionale ale unor state partenere din UE privind blocarea aderării ţării noastre la acordul Schengen", se precizează în declaraţia adoptată.

În documentul respectiv Camera Deputaţilor constată ca fiind îndeplinite toate obligaţiile tehnice cuprinse în criteriile de aderare şi solicită statelor membre luarea unei decizii juste în ceea ce priveşte finalizarea procesului de integrare a României în Schengen.

Camera încurajează, totodată, Guvernul României să acţioneze în plan intern şi internaţional pentru finalizarea procesului de aderare la spaţiul Schengen.

Camera Deputaţilor atrage atenţia tuturor forurilor comunitare şi ţărilor membre ale UE că cetăţenii români sunt cetăţeni europeni cu drepturi depline în spaţiul comunitar, apreciind că încălcarea drepturilor acestora reprezintă o gravă atingere a principiilor fundamentale care stau la baza construcţiei europene şi creează precedente periculoase.

Camera Deputaţilor consideră că România a îndeplinit integral cele trei criterii de la Copenhaga, respectiv politic, economic şi aquis comunitar, ca şi pachetul de obligaţii Schengen şi apreciază că UE trebuie să-şi respectae propriile reguli şi să nu aplice standarde diferite în funcţie de interese conjuncturale.

Deşi declaraţia a fost adoptată prin consens de către liderii de grup în cadrul şedinţei Comisiei de Afaceri Europene, aceasta a contabilizat un vot "împotrivă" şi 13 abţineri din partea parlamentarilor.

Şi Senatul a adoptat, cu 100 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o "abţinere" declaraţia Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici