- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.09.2018, 17:18)
- Ionel Dancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Carmen Dan, despre moţiunea în care i se cere DEMISIA: Este o compunere fără argumente raţionale/ Ce spune despre acuzaţiile de spionaj pe care i le-a adus Firea şi ancheta de la Parchetul General
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple în care opoziţia îi cere demisia, că acuzaţiile care i se aduc sunt false, bazate pe „pasaje din presă” şi că nu a ascuns de parlamentari raportul despre protestele din 10 august.
Urmărește
1838 afișări
Carmen Dan, la dezbaterea moţiunii în care i se cere DEMISIA: Este o compunere fără argumente raţionale. Este fals că am ascuns raportul
„Sunt acuzată de muşamalizarea oricărei discuţii şi de fuga de Parlament. Pe 11 august am prezentat într-o conferinţă de presă datele preliminare referitoare la acţiunile din 10 august. În 19 august, am prezentat raportul. Aţi reclamat că raportul a fost ascuns timp de două săptămâni, însă pentru că MAI să poată să pună la dispoziţia parlamentarilor un raport clasificat trebuie îndeplinită o precedură. În 21 august, la comisia de apărara din Camera Deputaţilor, această procedură nu era îndeplinită, iar pe 22 august Parchetul ne-a solicitat acest raport. Prin urmare, ca să nu fim acuzaţi că am diseminat documente care ar putea constitui probe într-un dosar, am solicitat Parchetului opinia cu privire la transmiterea raportului, iar în urma răspunsului primit, în 30 august, am făcut demersurile pentru transmiterea documentului către comisiile parlamentare. Aşadar, este falsă tema că acest raport a fost ascuns", a declarat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul de Interne, Carmen Dan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Ministrul de Interne, Carmen Dan a adăugat că opoziţia nu are argumente raţionale să îi ceară demisia.
„Am citit cu atenţie textul moţiunii şi am constatat o lipsă totală de argumente raţionale care să susţină cererile din acest document. Absenţa unor fapte şi situaţii concrete este pueril acoperită de un joc pueril, superficial, susţinut de abordări mediatice şi păreri nefundamentate legal (...) Această compunere denumită moţiune nu conţine fapte, realităţi, evenimente, ci doar pasaje regăsite în presă”, a precizat ministrul de Interne.
Ministrul a mai susţinut, în plenul Camerei Deputaţilo,r că Jandarmeria a avut, pe 10 august, acordul prefectului Capitalei pentru intervenţia în forţă la protestele antiguvernamentale din Piaţa Victoriei.
Camera Deputaţilor dezbate, marţi, moţiunea simplă cu titlul „Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”, prin care 67 de deputaţi din opoziţie solicită demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru intervenţia Jandarmeriei la protestele din 10 august.
Potrivit iniţiatorilor moţiunii simple, jandarmii subordonaţi ministrului de Interne, Carmen Dan, au intervenit pe 10 august, la protestul antiguvernamental din Piaţa Victoriei,<cu indicativul ascuns (împotriva regulamentelor)>, au utilizat practici <interzise (lovituri la cap)>, au acţionat împotriva unei „majorităţi paşnice a protestatarilor” şi au intervenit „în baza unui ordin care nu exista legal în momentul intervenţiei”, toate acestea fiind catalogate, în textul moţiunii simple, ca fiind un <cumul de ilegalităţi>.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, mai este acuzată că a acţionat <la ordin politic>.
„Cum să loveşti în cap cetăţeni nevinovaţi, fără ca nimeni să te poată recunoaşte, pentru că ai avut grijă să îţi acoperi numărul de identificare, cu binecuvântarea şefilor? Cum să foloseşti gaze iritante la câţiva centimetri de faţa unor femei căzute? Cum să ataci fără discernământ turişti care nu aveau nicio legătură cu protestul din Piaţa Victoriei? Pentru toate aceste întrebări avem un singur răspuns: din răzbunare împotriva contestatarilor şi opozanţilor. La ordin politic. Cu speranţa că românii <se vor învăţa minte>, vor fi speriaţi, aşa cum se întâmplă în regimurile totalitare”, scrie în textul moţiunii simple.
Citeşte şi: Ministrul de Interne: Jandarmeria nu are nevoie ca prefectul să semneze un ordin de intervenţie la mitingurile violente/ Nu am avut indicii de finanţare externă a protestelor
Potrivit documentului, PSD încearcă „muşamalizarea oricărei discuţii despre 10 august” şi textul moţiunii menţionează în acest sens că şefii Jandarmeriei au fost avansaţi după proteste, PSD a refuzat convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea evenimentelor din 10 august, iar raportul Internelor asupra evenimentelor din 10 august „a fost ascuns timp de două săptămâni”.
În moţiunea simplă cu titlul „Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti" se face referire şi la o posibilă premeditare a evenimentelor din 10 august.
„Primul mare mister este de ce nu a convocat ministrul Carmen Dan Centrul Naţional de Conducere a Acţiunilor de Ordine Publică, deşi acest organism există tocmai pentru situaţii speciale şi de criză? Având în vedere faptul că existau dinainte informaţii cu privire la posibile violenţe, întrunirea acestui Centru de decizie era necesară, cu atât mai mult cu cât asta implică şi colaborarea cu Preşedintele, prim-ministrul şi cu CSAT", se arată în textul moţiunii.
Documentul mai aminteşte de explicaţii contradictorii ale oficialilor.
„Al doilea mare mister este în ce condiţii legale a avut loc intervenţia în Piaţă, în contextul în care explicaţiile celor implicaţi se bat cap în cap şi se exclud reciproc. De exemplu, din raportul prezentat de Carmen Dan am aflat că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a fost în Piaţa Victoriei de la ora 16.00. Am aflat apoi de la Speranţa Cliseru că ea nu a fost în niciun moment prezentă în Piaţă în data de 10 august. Aceleaşi bâlbe instituţionale şi când vine vorba de ora emiterii ordinului de evacuare – avem varianta lui Carmen Dan, varianta Speranţei Cliseru şi varianta Jandarmeriei, care implica momente radical diferite. Daca prefectul Capitalei spune adevărul, atunci Jandarmeria a acţionat fără un ordin scris din partea acesteia - şi a încercat abia ulterior săîşi acopere violenţele cu hârtii (...) Al treilea mare mister este lipsa oricărei măsuri preventive împotriva grupurilor violente care se apropiau de Piaţă. În loc să fie identificaţi, izolaţi şi evacuaţi cei care făceau parte din aceste grupuri, forţele de ordine au recurs la folosirea generalizată a violenţei, împotriva protestatarilor paşnici. Dacă este să dăm crezare afirmaţiilor făcute de viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, aflăm că nu a existat un centru efectiv de comandă pentru coordonarea operaţiunilor. Tot el a declarat, implauzibil, că în ziua protestelor cei chemaţi să gestioneze situaţia primeau informaţii de pe Facebook. Ceea ce contrazice, din nou, informaţiile prezentate de ministrul Carmen Dan", scrie în moţiunea simplă.
Potrivit iniţiatorilor, Carmen Dan a afectat şi imaginea României pe plan internaţional.
„Doamna Carmen Dan, vă asumaţi răspunderea pentru faptul că aţi stricat imaginea României în plan internaţional prin toate aceste acţiuni? Imagini şi filmări de la suprimarea protestelor de pe 10 august au fost prezentate în presa internaţională. "Poliţia a tras cu gaze lacrimogene în timp ce românii se mobilizează împotriva Guvernului", a scris agenţia Reuters. "Revoltă în România: Haos pe străzile din Bucureşti unde poliţia a folosit gaze lacrimogene şi un tun cu apă"- Daily Express. "România: gaze lacrimogene şi tun cu apă pentru dispersarea demonstraţiei expatriaţilor" - Liberation, "Mii pe străzile Bucureştiului, diaspora românească împotriva corupţiei"- La Republicca, "Înregistrări video postate pe reţelele de socializare arată poliţia bătând protestatari non-violenţi care ţineau mâinile sus" - The Guardian. Mai mult, publicaţia americană Washington Post reclama că “forţele poliţiei au organizat atacuri cu tunuri de apă, gaze lacrimogene şi bastoane, lovind violent pe protestatarii paşnici, pe jurnalişti şi chiar pe mai mulţi cetăţeni israelieni” şi menţiona că democraţia din România are nevoie de ajutorul UE şi al SUA. Acţiunile Jandarmeriei aflate în subordinea ministrului Carmen Dan au fost condamnate ferm şi de cancelarul austriac, care a spus că aşteaptă clarificarea totală a acestor fapte, după ce inclusiv un cameraman din Austria a fost bătut de jandarmi cu bastoanele. “Violenţa nu poate fi niciodată o soluţie în politică”- a afirmat şi Comisia Europeană", scrie în moţiunea simplă.
În încheiere, opoziţia cere votul parlamentarilor PSD-ALDE pentru „demiterea urgentă a ministrului Carmen Dan".
„Din perspectiva Partidului Naţional Liberal, demisia ministrului Carmen Dan, care a coordonat de facto intervenţia de pe 10 august, precum şi a şefilor din Jandarmerie implicaţi în represiune este o prioritate de siguranţă naţională si ordine publică: aceşti oameni au dovedit că nu vor şi nu sunt capabili să asigure ordinea şi să respecte legea, inclusiv o serie de documente esenţiale, cum ar fi Strategia Naţională de Apărare a Ţării - care subliniază faptul că garantarea siguranţei cetăţenilor reprezintă un interes naţional de securitate. Zeci de mii de protestatari paşnici au fost loviţi şi atacaţi cu gaze lacrimogene din cauza unui grup provocator care nu a putut fi identificat şi izolat ore în şir. Şi ne putem gândi la premeditare, amintindu-ne că recent Liviu Dragnea şi Carmen Dan voiau să ofere Jandarmeriei atribuţii de cercetare penală, dar şi pază şi protecţie pentru demnitari. Nu este permis şi generaţiei noastre să accepte încă o mineriadă fără ca vinovaţii să plătească. Nu trebuie să mai tolerăm niciodată imaginea cetăţenilor români nevinovaţi, paşnici, loviţi peste cap cu bastoane de cauciuc. Nu aceasta este ţara pe care am ales să o construim la Revoluţia din 1989. Fiecare lovitură ilegală din 10 august a fost una peste obrazul democraţiei româneşti, iar cei vinovaţi trebuie să plătească. Carmen Dan trebuie să plece azi din fruntea Ministerului Afacerilor Interne", se încheie textul moţiunii.
Dan: Am prezentat în CExN al PSD mesajele dintre secretarul de stat din MAI şi prefectul Capitalei
Carmen Dan a declarat că a prezentat în CExN al PSD de la Neptun mesajele între secretatul de stat din MAI care coordonează prefecţii şi prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru.
„În spaţiul public s-au vehiculat frânturi de informaţii care constat că se regăsesc şi în textul moţiunii, mă refer la acele scenarii de spionită care mi-au fost atribuite fără niciun fel de temei. Un episod este cel petrecut în CEX-ul PSD când am avut la mine un schimb de mesaje dintre secretarul de stat care coordonează prefecţii şi prefectul Capitalei în legătură cu momentul din 10 august. Aceste mesaje mi-au fost puse la dispoziţie, în mod asumat, de secreterul de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului, din telefonul lui, în contextul declaraţiilor publice confuze pe care prefectul Capitalei le făcuse atunci cu privire la prezenţa sau nu a acesteia în piaţă sau la prezenţa sau nu în punctul de comandă, precum şi a discuţiilor asupra responsabilităţii fieăruia dintre cei care au avut un rol în gestionarea evenimentelor din 10 august. Acele mesaje nu curpind aspecte personale ci doar un mod de comunicare instituţională", a declarat, marţi, ministrul de Interne, Carmen Dan, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple în care opoziţia îi cere demisia pentru protestele violente din 10 august.
Carmen Dan a adăugat că discuţiile prezentate în CExN de la Neptun, pe 1 septembrie, se referă la solicitarea Prefectului Capitalei, de a i se aproba o deplasare externă pe perioada desfăşurării protestului.
„Subiectul principal era acela ca aprobasem anterior deplasarea doamnei prefect, împreună cu primarul general al Capitalei, la Tokyo, în perioada 7-12 august, însă cum deplasarea nu s-a mai putut efectua, prefectul a solicitat, în seara zilei de 8 august, undeva în jurul orelor 18.00, aprobarea pentru altă deplasare în Tallin, pentru perioada 9-11 august. În aceste condiţii, secretarul de stat îi explică că este imposibil sa fie finalizată procedura de aprobare a unei asemenea deplasări, de pe o zi pe alta. Mesajele au avut un caracter pur tehnic şi prezentau în principal procedura prevăzută de HG 189/2001 conform căreia deplasarea în străinătate a unui prefect se aprobă prin Memorandum semnat de ministrul de Interne şi de cel de Externe. De altfel, în data de 9 august, dna prefect a primit şi un răspuns oficial cu privire la motivele pentru care cererea dânsei neînregistrată, nedatată, şi fără ştampila instituţiei, nu putea fi soluţionată favorabil. Acestea sunt comunicările despre care s-a făcut atâta vâlvă. Nu am ţinut in mod speical ca prefectul sa ie pe 10 august in Bucuresti, dar nu pot sa fiu eu de vina ca taifunul a lovit Japonia şi a împiedicat deplasarea prefectului. În acea întalnire politică din 1 septembrie nu am facut copii ale acestei comunicări instituţionale pentru membrii CEX, am invocat însă aceste aspecte tocmai pentru a lămuri cum au stat lucrurile şi pentru a restabili adevărul", a precizat ministrul de Interne.
Ministrul de Interne a mai spus că ea nu dă ordine „celor de la Rezist".
„În aceeaşi logică a filmelor cu spioni este şi afirmaţia că am pus un activist Rezist să o hărţuiască pe doamna prefect. Vă imaginaţi că dau eu ordine celor de la rezist, sau cum? (...) Nici astăzi nu pot să înţeleg supărarea primarului general", a spus ministrul de Interne în plenul Camerei Deputaţilor.
Despre ancheta privind violenţele 10 august: Probabil Lazăr aştepta ordinul de zi pe unitate
Ministrul de Interne a declarat, cu privire la demararea cercetărilor penale cu privire la evenimentele din 10 august, că procurorul general, Augustin Lazăr, „probabil aştepta ordinul de zi pe unitate”.
„Cel mai grav lucru pe care îl putem face în aceste dispute politice este să timorăm o instituţie fundamentală a statului. A început asta dl Preşedinte, încă din noaptea protestului, a continuat-o cerând Parchetului General diverse anchete, ca şi când domnul procuror general Augustin Lazăr avea nevoie de vreun ordin şi o continuaţi dumneavoastră de câteva săptămâni. Eu credeam că dl Preşedinte este comandatul suprem al armatei, nu şi al procurorilor. În mod firesc, Procurorul General se putea putea sesiza, dar probabil că astepta ordinul de zi pe unitate", a declarat, marţi, ministrul de Interne, Carmen Dan, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor pe marginea moţiunii simple în care opoziţia îi cere demisia din funcţie pentru gestionarea protestelor violente din 10 august.
Parchetul General a anunţat, pe 14 august, faptul că Secţia Militară a instituţiei preia ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, pentru a uni toate denunţurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere şi plângerile depuse împotriva ministrului de Interne şi a prefectului Capitalei. În cursul zilei de 14 august, procurorul general, Augustin Lazăr, a dispus prin ordonanţă preluarea de către Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a dosarului privind incidentele violente de la mitingul din 10 august 2018.
În acest dosar, s-a dispus la data de 11 august începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, spune Parchetul General.
„Preluarea dosarului are ca temei cercetarea unitară a evenimentelor, avându-se în vedere şi formularea unor plângeri împotriva ministrului afacerilor interne, prefectului municipiului Bucureşti, conducerii Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, constituindu-se dosar penal la nivelul Secţiei Parchetelor Militare – PICCJ, dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă”, au precizat reprezentanţii Parchetului General, printr-un comunicat de presă.
Sursa citată mai precizează că dosarul preluat de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat, pe 11 august, procurorului general, Augustin Lazăr, demararea de urgenţă a cercetărilor în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi elucidării modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestul de vineri. De asemenea, şeful statului a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.
Camera Deputaţilor dezbate, marţi, moţiunea simplă cu titlul „Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”, prin care 67 de deputaţi din opoziţie solicită demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru intervenţia Jandarmeriei la protestele din 10 august.
Votul final pentru moţiunea simplă cu titlul „Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti" va avea loc miercuri în plenul Camerei Depuţilor.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Iohannis, atac la Dăncilă în timpul campaniei „Let's Do It, Romania!”: Cred că în general curăţenia e necesară mai în profunzime
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe