Cazul de plagiat al lui Ponta: Cum le-a dat un avocat sentinţa în plic celor opt judecători din Consiliul Naţional de Etică

Consiliul Naţional de Etică: Ponta nu a plagiat. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti: Ponta a plagiat. Premierul şi ministrul Educaţiei nu recunosc decât verdictul dat de Consiliul Naţional de Etică, considerând că restul soluţiilor (soluţia Universităţii şi cea a CNADTCU, organism între timp desfiinţat în vederea reorganizării) sunt politice.

Urmărește
1356 afișări
Imaginea articolului Cazul de plagiat al lui Ponta: Cum le-a dat un avocat sentinţa în plic celor opt judecători din Consiliul Naţional de Etică

Victor Ponta (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Dincolo de aceste decizii, rămâne un fapt evident: cel puţin 85 de pagini din lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta sunt copiate din cartea profesorului Dumitru Diaconu, după cum puteţi vedea aici. În aceste condiţii se pune întrebarea: cum au putut cei opt profesori universitari din Consiliul Naţional de Etică să treacă peste acest amănunt şi să decidă că nu a fost plagiat? Gândul a stat de vorbă cu trei membri ai Consiliului, iar ceea ce am aflat este surprinzător.

Decizie în plic

Este incredibil, dar membrii CNE par să nu fi analizat teza de doctorat a lui Victor Ponta, ci să fi validat o soluţie primită din altă parte. În ultimele săptămâni, aceşti "judecători" au fost supuşi unei presiuni imense, fapt recunoscut de profesorul Nicolae Burnete, de la Universitatea Tehnică Cluj: "Sunt sătul până peste cap de tot. (...) Este nedrept felul în care suntem trataţi ca oameni". Aşa se face că membrii comisiei au încercat să paseze responsabilitatea unei subcomisii "de experţi jurişti", trei la număr, dintre care gândul l-a identificat pe avocatul Gheorghiţă Mateuţ, după cum puteţi vedea mai jos.

Cei opt profesori universitari din Consiliul Naţional de Etică, care au decis că teza de doctorat a lui Victor Ponta nu este un plagiat, spun că au preluat concluziile raportului întocmit de trei experţi în drept. Contactat de gândul, Petru Andea, membru al Consiliului Naţional de Etică, a declarat că verdictul dat joi în raportul final al Consiliului are la bază "raportul experţilor ce au analizat teza", refuzând să comenteze decizia de vineri a Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti care a hotărât că o treime din teza de doctorat a lui Victor Ponta este copiată.

Despre raportul "experţilor" vorbeşte şi Horia Iovu decanul Facultăţii de Chimie Aplicată din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti şi unul dintre cei opt "judecători". Deşi şi-a asumat verdictul CNE, el nu înţelege totuşi cum o lucrare în care sunt 85 de pagini copiate nu este plagiat, subliniind că dacă lucrarea de doctorat analizată era în domeniul ingineriei, "fără îndoială că era plagiat".

Citeşte mai multe despre decizia Consiliului Naţional de Etică privind plagiatul lui Ponta pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici