- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (24.05.2016, 06:00)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CCR decide astăzi asupra dezincriminării abuzului în serviciu. Zegrean: Dreptul trebuie adaptat la condiţiile sociale
Judecătorii CCR vor discuta în şedinţa de marţi pe tema dezincrimării abuzului în serviciu, o decizie de neconstituţionalitate urmând a avea consecinţe directe asupra a peste 800 de dosare aflate în lucru, potrivit DNA, şi scăpând mulţi politicieni de problemele cu legea.
Urmărește
6521 afișări
CCR decide astăzi asupra dezincriminării abuzului în serviciu
UPDATE 10:00 - Zegrean, despre sesizarea privind abuzul în serviciu: Dreptul trebuie adaptat la condiţiile sociale
Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că, deşi în 2010, CCR a respins o excepţie de necostituţionalitate similară celei formulate de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, privind abuzul în serviicu, Curtea ar putea să dea o decizie diferită în şedinţa de marţi.
"Sigur că putem. Am mai făcut. Curtea poate să revină asupra unor decizii anterioare. Asta se întâmplă la orice Curte din lume, (…) dreptul nu zace, se dezvoltă (…) trebuie adaptat la condiţiile sociale, la viaţă", a răspuns preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrea, întrebat dacă CCR ar putea contrazice o decizie dată în anul 2010, prin care a respins o sesizare de neconstituţionalitate privind abuzul în serviciu, similară celei formulată de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Augustin Zegrean a afirmat că încluderea intenţiei în articolele de lege invocate de Alina Bica este „o problemă de aplicare a legii, nu este problema CCR.
„Asta este o problemă de aplicare a legii. Nu este problema CCR.(…)”, a mai spus Zegrean.
Întrebat dacă legea este suficient de clară, preşedintele CCR a afirmat că „depinde cine o citeşte”.
Augustin Zegrean a afirmat că „incriminarea sau dezincriminarea unor fapte este exclusiv atributul al legiuitorului”.
CCR discută, marţi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 297 alin.(1) din Codul penal, precum şi ale articolului 132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.
"(…) noi avem în lucru 865 de dosare privind fraude în achiziţii publice şi, în general, în aceste dosare sunt infracţiuni de abuz în serviciu. (…) Dacă infracţiunea de abuz în serviciu dispare funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche, nu după lege”, a declarat, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM, la începutul lunii mai.
Pe ordinea de zi a şedinţei de marţi există 8 sesizări de neconstituţionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal şi articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, printre care cele aparţinând fostei şefe DIICOT, Alinei Bica, şi baronilor Nicușor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu.
Articolul controversat din Codul Penal prevede că ''fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''.
Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 prevede că ''în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime''.
Preşedintele CCR, Augustin Zegrea, a declarat în urmă cu 2 săptămâni la o emisiune televizată că prevederea din Codul Penal privind abuzul în serviciu poate da naştere la interpretări.
"Poate da naştere la discuţii, poate da naştere la interpretări. În Codul Penal e definită infracţiunea, în legea 78 este o agravantă a pedepsei stabilită în Codul Penal şi întrebarea se poate pune dacă definiţia e în Codul penal sau în legea 78, aici e problema. Avem două infracţiuni definite? (...) Nu cred că orice încălcare de lege de către un funcţionar public trebuie să fie abuz în serviciu, lucrurile trebuie analizate de la situaţie la situaţie", a afirmat el.
"Este destul de complicat, nu am luat o decizie, lucrurile sunt în studiu la Curte, avem şi un document întocmit de Comisia de la Veneţia pe această temă, reglementarea abuzului de putere, a abuzului în serviciu. În Europa mai sunt 12 ţări care sancţionează cu închisoarea abuzul în serviciu, restul nu sancţionează cu închisoarea", a adăugat Zegrean.
La două zile după declaraţiile preşedintelui CCR, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că în condiţiile în care Curtea Constituţională a României va decide dezincriminarea abuzului în serviciu, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche şi nu după lege, precizând că cetăţenii sunt cei care trebuie să îşi facă griji.
"Dacă infracţiunea de abuz în serviciu dispare din legislaţia noastră, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche şi nu după lege. Şi trebuie să ne gândim dacă suntem pregătiţi ca fiecare funcţionar să acţioneze cum îşi doreşte, fără a-l putea investiga. O treime din infracţiunile pentru care noi am întocmit rechizitorii sunt de abuz în serviciu. Eu am studiat practica CCR din 2000 până în prezent. Niciodată CCR nu a interpretat un text din lege. Acesta este atributul unei instanţe de judecată. Orice încercare de a limita competenţele DNA ne îngrijorează dar nu cred că procurorii trebuie să fie îngrijoraţi ci cetăţenii. Sunt cazuri publice în care am arătat prejudicii enorme. Nu poti să vii să spui, ca funcţionar public, că nu ştii ce ai de făcut", a declarat Laura Codruţa Kovesi în urmă cu două săptămâni.
Direcţia Naţională Anticorupţie are în lucru, în momentul de faţă, 865 de dosare care au ca obiect fraude în achiziţii publice, dintre care, în mare parte, sunt reţinute infracţiuni de abuz în serviciu.
Unul dintre dosare îi vizează pe fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, şi pe fostul Procuror General al României, Tiberiu Niţu. DNA îl acuză pe Gabriel Oprea că a beneficiat, ilegal, de însoţire permanentă şi că în virtutea funcţiei i-a pus la dispoziţie dispozitive rutiere şi lui Tiberiu Niţu.
"Ne apropiem de finalizare, au fost făcute câteva puneri sub acuzare, mai sunt dispuse nişte expertize tehnice, am cerut şi calcularea unor prejudicii materiale, aşteptăm răspunsurile unor instituţii, sper că vom avea curând o soluţie. Aşteptăm răspunsul structurilor ministerului de interne, noi am cerut să se calculeze prejudiciul în dosar", a afirmat procurorul şef al DNA.
Printre politicienii care ar putea scăpa de anumite dosare se numără şi fostul ministru Elena Udrea, acuzată de abuz în serviciu în Gala Bute.
Ea se numără printre politicienii care au militat pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, alături de fostul preşedinte Traian Băsescu, liderul Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi reprezentanţi ai PSD.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a atacat-o frontal pe şefa DNA pe tema dosarelor care vor fi aruncate în aer de o eventuală decizie de neconstituţionalitate.
''Eu vă asigur că este o afirmaţie propagandistică şi mincinoasă. Este dincolo de orice limită să faci asemenea observaţii sau să încerci să intimidezi Curtea Constituţională spunând 865 de dosare se închid! Dacă sunt bine făcute şi traficul de influenţă se încadrează în legislaţia română...'', a afirmat Băsescu.
''Definiţia abuzului în serviciu este impredictibilă, neclară, urmare a definirii abuzului în serviciu ca fiind o neîndeplinire sau o îndeplinire defectuoasă a sarcinilor de serviciu, în timp ce Convenţia ratificată de România defineşte abuzul în serviciu extrem de precis şi predictibil în articolul 19. Iată ce înseamnă abuz în serviciu conform Convenţiei: trebuie să existe intenţie, trebuie să existe încălcare a legii şi trebuie să existe folos necuvenit. Ei, cum vă sună aceste norme precise, faţă de definiţia din art. 297 ca fiind defectuos?'', a argumentat fostul şef de stat.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe