CE: Consens politic şi un angajament reînnoit, cruciale pentru a depăşi dificultăţile actuale

Un consens politic larg şi un angajament reînnoit pentru reforme sunt cruciale pentru a depăşi dificultăţile actuale, situaţia politică din prezent împiedicând continuarea consolidării fiscale, care rămâne necesară, se arată într-un comunicat al reprezentanţei Comisiei Europene (CE) în România.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului CE: Consens politic şi un angajament reînnoit, cruciale pentru a depăşi dificultăţile actuale

CE: Consens politic şi un angajament reînnoit, cruciale pentru a depăşi dificultăţile actuale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În aceste condiţii, discuţiile vor continua în următoarele săptămâni şi o altă misiune va reveni la Bucureşti de îndată ce situaţia politică a fost clarificată (...) Comisia susţine pe deplin autorităţile în demersurile acestora de a răspunde provocărilor actuale", se precizează în comunicat, transmis după încheirea misiunii comune de evaluare FMI-Banca Mondială-Comisia Europeană.

Cu toate că "evoluţiile economice recente sunt încurajatoare", iar "performanţa autorităţilor în cadrul programului este satisfăcătoare", situaţie politică actuală împiedică continuarea consolidării fiscale, care este în continuare necesară.

Potrivit cadrului legal, guvern interimar actual nu poate transmite Parlamentului bugetul pe anul 2010 sau să îşi asume angajamente ferme privind măsurile necesare reducerii deficitului pentru anul viitor la 5,9% din PIB, conform ţintelor din program.

"Indicatorii de mare frecvenţă sugerează că PIB-ul real s-ar putea stabiliza în a doua jumătate a anului, implicând, pentru întregul an, o contracţie în jur de opt procente, aşa cum este indicat în previziunile de toamnă ale Comisiei, publicate în această săptămână. Aceste previziuni sunt mai bune decât se aştepta în august", se spune în comunicat.

Printre elementele pozitive menţionate se mai numără prognozarea unei creşteri de 0,5 procente a PIB-ului pentru 2010, "existând posibilitatea unei performanţe mai bune", reducerea semnificativă a tensiunilor financiare de la începutul programului, îmbunătăţirea situaţiei balanţei de plăţi, iar pe de altă parte adoptarea legii salarizării unice, pregătirea de către Guvern a unui proiect de lege a responsabilităţii fiscale, "care dacă va fi adoptat, va determina o îmbunătăţire semnificativă a cadrului politicii fiscale a României".

"De asemenea, pregătirea legii pensiilor progresează bine, conform condiţionalităţii din program. Reforme semnificative au fost făcute şi în sectorul financiar, incluzând îmbunătăţirea cadrului de reglementare pentru bănci şi a fondului de garantare a depozitelor bancare. Alte reforme privind ameliorarea funcţionării pieţei muncii, a mediului de afaceri şi absorbţia fondurilor UE progresează bine", se menţionează în comunicat.

Tranşa a doua din programul Uniunii Europene de asistenţă pentru balanţa de plăţi, în valoare de un miliard de euro, va fi eliberată în urma încheierii evaluării programului şi dacă condiţiile sunt îndeplinite, se spune în comunicatul CE.

Şeful misiunii de evaluare a CE, Elena Flores, a declarat, vineri că CE ar putea aproba în decembrie eliberarea următoarei tranşe pentru România, de un miliard de euro, însă banii vor fi viraţi în 2010, pentru că UE trebuie să îi atragă de pe piaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici