Prima pagină » Economic » Ce se întâmplă cu alocaţiile copiilor? Cîţu anunţă că Guvernul nu va accepta o nouă majorare

Ce se întâmplă cu alocaţiile copiilor? Cîţu anunţă că Guvernul nu va accepta o nouă majorare

Ce se întâmplă cu alocaţiile copiilor? Cîţu anunţă că Guvernul nu va accepta o nouă majorare
Petru Mazilu
03 iun. 2021, 15:49, Economic

Premierul Florin Cîţu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Guvernul nu va accepta o nouă majorare a alocaţiilor pentru copii.

Şeful cabinetului a anunţat că dacă legea nu va fi modificată în Parlament, Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă pentru a amâna creşterea alocaţiilor.

„La începutul anului am discutat despre o singură creştere anul acesta a alocaţiilor. Dacă nu se fac amendamente în Parlament, va trebui să dăm ordonanţă de urgenţă”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevedea o dublare a alocaţiilor. Majorarea urma să se facă în cinci etape, iar primele două au fost deja respectate. Celelalte trei erau prevăzute pentru iulie 2021, ianuarie 2022 şi iulie 2022.

Totuşi, la finalul anului trecut, Senatul a adoptat, cu amendamente, OUG 123/2020 care vizează creşterea etapizată a alocaţiilor de stat pentru copii, ca urmare a reexaminării solicitate de preşedintele Klaus Iohannis. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.

Majorarea alocaţiilor pentru copii

În aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 123/2020 la data de 1 august 2020 s-a aplicat prima majorare de 20 de puncte procentuale, cuantumul alocaţiei devenind 369 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi copiii cu handicap şi 185 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Începând cu 1 ianuarie 2021, s-a acordat a doua majorare de 20 de puncte procentuale, cuantumul alocaţiei devenind 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi copiii cu handicap şi 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

CITEŞTE ŞICe spun părinţii despre creşterea alocaţiilor: 20 de procente nu sunt suficiente