EXCLUSIV: CE vrea un responsabil politic pentru gestionarea pe orizontală a fondurilor UE în România
CE doreşte desemnarea unui responsabil politic pentru gestionarea pe orizontală a problematicii fondurilor europene, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse UE, precizând că acest responsabil politic nu ar prelua autorităţile de management de la ministere dar ar gestiona aspecte precum licitaţiile.
EXCLUSIV: CE vrea un responsabil politic pentru gestionarea pe orizontală a fondurilor UE în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Comisia Europeană a cerut explicit de mai multă vreme, de foarte mult timp, autorităţilor române desemnarea unei persoane cu rang de ministru care să gestioneze pe orizontală problematica fondurilor europene", au declarat sursele citate.
Potrivit acestora, formula concretă prin care se va realiza acest lucru va rămâne la latitudinea autorităţilor române.
"Ideea a fost aceea de a avea un responsabil politic de prim rang în această privinţă. Nu înseamnă că persoana respectivă ar prelua de exemplu autorităţile de management de la ministere, ci o serie de chestiuni pe orizontală, precum licitaţiile sau negocierea alocărilor pentru următorul cadru financiar care va începe din anul 2013", au explicat sursele citate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
CE: Noi salutăm orice iniţiativă de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor regionale
"Noi am salutat orice iniţiativă de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor regionale şi de îmbunătăţire a coordonării acestora", a declarat pentru MEDIAFAX Ton Van Lierop, purtător de cuvânt al CE.
Potrivit unor oficiali europeni, acest subiect a fost adus la cunoştinţa premierului Boc în discuţii purtate cu acesta. Ideea unui minister nu a fost explicit formulată, fiind folosită expresia "orice iniţiativă". S-a luat însă în calcul faptul că în alte ţări, unde au fost înfiinţate ministere de specialitate, s-a constatat o îmbunătăţire a ratei de absorbţie a fondurilor.
Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că în şedinţa coaliţiei a avut loc o discuţie privind posibilitatea înfiinţării unui minister al afacerilor europene, dar că nu s-a luat nicio decizie.
"A fost o discuţie pe care şi premierul Emil Boc a avut-o la Bruxelles în legătură cu posibilitatea de a înfiinţa un minister al afacerilor europene. A fost o discuţie privind posibilitatea înfiinţării unui asemenea minister, dar nu s-a luat nicio hotărâre (în coaliţie - n.r.)", a declarat Sorin Frunzăverde.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că discuţia despre un minister care să gestioneze fondurile europene este "mai veche" şi, până acum, s-a purtat doar la nivel de principiu.
"E (o chestiune, n.r.) discutată de mult, abia ieri (luni, n.r.) a devenit ştire. Am discutat despre asta de mai multe ori, însă doar la nivel de principiu. Niciodată nu s-a pus problema persoanei care să primească acest portofoliu, iar faptul că s-ar fi discutat că eu aş putea prelua acest minister este o pură speculaţie, pe care o dezmint categoric", a declarat Borbely.
Acesta a confirmat faptul că atât Bucureştiul cât şi Bruxelles-ul au dorit să-şi construiască "o interfaţă puternică" în ceea priveşte fondurile europene.
"Este o chestiune care a fost discutată şi care mai trebuie discutată, pentru că trebuie pregătită foarte bine", a conchis Borbely.
Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat şi ea, luni seară, la postul public de televiziune, că discuţia despre acest minister este una mai veche, precizând că vehicularea numelui ei pentru conducerea acestuia este "o supoziţie", nefiindu-i făcută vreo propunere în acest sens.
"Apare o discuţie mai veche şi care a fost reluată, aceea a posibilităţii de a înfiinţa chiar un minister care să se ocupe exclusiv de gestionarea fondurilor europene", a spus Udrea.
Întrebată dacă ar accepta să conducă un astfel de minister, Udrea a răspuns că vehicularea numelui ei în acest context este doar o "supoziţie" întrucât ei nu i s-a făcut până în prezent vreo propunere.
Un alt nume vehiculat pentru conducerea unei asemenea structuri este cel al fostului comisar european Leonard Orban, în prezent consilier prezidenţial.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că miniştrii care nu s-au ocupat sau "nu au ţinut în mână" programele de investiţii "au o mare responsabilitate" şi este de văzut "dacă mai pot rămâne în guvern sau nu".
Întrebat dacă îşi menţine declaraţia dată la ultima participare la o şedinţă de guvern, conform căreia miniştrii vor fi evaluaţi până la 30 iunie, Traian Băsescu a spus: "Categoric da".
"Până după 30 iunie, după ce vede execuţia pe primele şase luni, pentru că, după mine, este un criteriu extrem de important utilizarea banilor pentru investiţii, pentru că astea creează locuri de muncă. Iar miniştrii care nu s-au ocupat sau nu au ţinut în mână programele de investiţii, nu au presat pe compartimentele care trebuia să stimuleze derularea investiţiilor cred că au o mare responsabilitate şi trebuie să vedem dacă mai pot rămâne în guvern sau nu", a menţionat şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut miniştrilor, la şedinţa de Guvern din 8 iunie, la care a participat, să se gândească dacă mai pot face parte din Guvern după 30 iunie, în cazul în care datele care vor fi analizate pentru primul semestru vor indica un nivel redus al absorbţiei fondurilor UE şi al investiţiilor în domeniile pe care le gestionează.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria