- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (24.04.2014, 19:48)
- Cristian Fierbinţeanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ceartă în Biroul Permanent pentru "vacanţa electorală" la Senat. Haşotti lui Verestoy: "Muriţi de dragul României"
Puiu Haşotti, Verestoy Atilla, Nicolae Moga, Ilie Sârbu şi Călin Popescu Tăriceanu au avut un lung schimb de replici, cu acuzaţii de abuz şi cu citate din Machiavelli, marţi, în Biroul Permanent, plecând de la propunerea ca în eurocampanie senatorii să aibă doar activitate în teritoriu.
Urmărește
1097 afișări
Ceartă în Biroul Permanent pentru "vacanţa electorală" la Senat. Haşotti lui Verestoy: "Muriţi de dragul României" (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Senatorul Nicolae Moga a propus program în circumscripţiile electorale pentru săptămâna viitoare, iar Ilie Sârbu a adăugat: "Nu numai săptămâna viitoare, până în 26 mai 2014", menţiune acceptată de Moga: "Până în data de 26 mai 2014".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Liberalul Puiu Haşotti a intervenit imediat menţionând că nu este de acord cu acest program: "Vreau să vă spun că, nici cel puţin în 2012, când a fost campania pentru alegerile parlamentare, nu s-a întâmplat ca timp de patru săptămâni Senatul să nu lucreze. Au fost doar două săptămâni. Şi, în acele două săptămâni, se întrunea şi Biroul Permanent. Acum, la alegerile europene, mi se pare chiar cu totul deplasat să luăm o vacanţă, că despre asta este vorba – şi să rămână în stenogramă vacanţă, că vacanţă se numeşte – timp de o lună de zile. Nu sunt de acord. Senatul… Parlamentul este îndrituit, conform tuturor legilor, să legifereze. Noi, până acum, am discutat cum trecem 45 de legi prin adoptare tacită – şi vin şi altele din urmă, tot atâtea – şi ne imaginăm un program prin care, timp de patru săptămâni, Senatul să nu lucreze. Vreau să vă spun că niciodată, dar niciodată, nu s-a întâmplat aşa ceva. Nu s-a întâmplat niciodată. Cel mai mult au fost două săptămâni".
Senatorul PSD Ilie Sârbu a replicat: "Acum, tot pentru stenogramă aş vrea şi eu să spun că nu suntem în vacanţă. Pentru mine, de exemplu, nu este confortabil ceea ce o să fac de săptămâna viitoare, să zic, de luni încolo, fiindcă avem activităţi în teritoriu care sunt epuizante. Trei-patru întâlniri electorale pe zi… nu cred că-i uşor. Dacă nu facem nimic, dacă stăm acasă, atunci, sigur, devine plictisitor". Puiu Haşotti a precizat că luni şi marţi nici nu se face campanie, iar Sârbu i-a răspuns: "Cum să nu se facă? Poate în Constanţa… avem un judeţ mare, altele… Dar nu despre asta vorbim, ca principiu. Şi vreau să-i reamintesc domnului Haşotti că s-a mai luat o vacanţă".
Haşotti a răspuns: "Niciodată", iar Sârbu a relatat: "Când eu eram preşedinte al Senatului, în perioada aceea scurtă, împreună am votat, inclusiv Vadim Tudor a fost de acord să plecăm în… şi n-am mai venit, că n-a fost cazul". Haşotti a replicat: "Ăsta este un abuz".
Senatorul PSD Cristian Dumitrescu a propus ca Biroul Permanent să se întrunească o dată pe săptămână, luni.
În discuţie a intervenit senatorul UDMR Verestóy Attila, care a ţinut să dea o replică legată de implicarea parlamentarilor în campania pentru PE: "Sigur că pe dumneavoastră nu vă îngrijorează, pe noi da. Prezenţa la europarlamentare nu se întrevede a fi prea ridicată, ba chiar foarte joasă. Şi asta… fiecare partid are ierarhia de valori, unii consideră că alegerile europarlamentare nu sunt importante, am auzit şi acum. Sigur, probabil că grupul liberal în care vor accede câţiva, probabil foarte puţini, după entuziasmul arătat de domnul coleg…". Liberalul Haşotti l-a înrerupt pe Verestoy Atilla: "Nu, nu. Domnule senator, fără aluzii din acestea şi fără scuze că nu vrem să venim la muncă", iar Verestóy a spus că nu face nicio aluzie.
"Dumneavoastră, faceţi munca cum credeţi. Eu fac cum cred", a spus Verestóy Attila, la care Puiu Haşotti a răspuns: "Fără aluzii din astea ieftine, da?". "Răspund faţă de electoratul meu nu faţă de electoratul liberal. Răspund faţă de electoratul meu", a spus reprezentantul UDMR, iar Haşotti i-a replicat: "Da, şi faţă de electoratul liberal nu faceţi dumneavoastră aserţiuni de doi lei".
Verestóy Attila i-a spus lui Haşotti "Răspundeţi dumneavoastră faţă de electoratul dumneavoastră, faceţi campania cum doriţi şi când doriţi. Sau nu faceţi, dacă nu doriţi. Noi dorim să facem campanie, vrem ca România să aibă o prezenţă bună", iar liberalul a replicat "Muriţi de dragul României! Ce să zic?!".
"De fiecare dată am făcut acest lucru şi vă rog să nu acuzaţi, că asta chiar depăşeşte orice limită ce spuneţi acum", a spus Verestóy Attila, iar Haşotti a punctat: "Deloc".
"Cum adică de dragul României murim?", a întrebat Verestóy Attila, iar Haşotti a spus: "Da, mai uşor".
Preşedintele Senatului a încercat să calmeze spiritele, dar Verestóy Attila a insistat: "Domnule Puiu Haşotti, până aici, pentru că asta înseamnă chiar o… nu vreau să calific". "Foarte bine, nu calificaţi", a răspuns liberalul, la care Verestóy Attila a continuat: "Nu vreau să calific".
Călin Popescu-Tăriceanu a încercat din nou să intervină: "Domnilor senatori, este a treia zi de Paşti", însă cei doi nu s-au lăsat. "Nu faceţi dumneavoastră...", a spus Haşotti, iar Verestoy Attila a replicat: "Retrageţi-vă cuvintele, domnule Haşotti". "Nu retrag niciun cuvânt, domnule, asta este între electoratul liberal şi Partidului Liberal (...) Nu-mi retrag cuvintele", a spus Haşotti.
Tăriceanu a intervenit iar: "Domnule senator Haşotti, am o rugăminte. Vă dau întotdeauna cuvântul de câte ori solicitaţi, dar genul acesta de discuţie excede de departe cadrul normal de desfăşurare a unei reuniuni de Birou permanent. Deci, vă rog foarte mult, îl lăsaţi pe domnul senator Verestóy să-şi facă intervenţia, după aceea, dacă vreţi să interveniţi, vă dau cuvântul când vă vine rândul, spuneţi ce aveţi de spus şi, vă rog, într-un mod civilizat, ţineţi cont că astăzi este a treia zi de Paşti, în plus. Da? Vă mulţumesc".
Verestóy Attila şi-a nuanţat declaraţia: "Domnilor colegi, eu vă asigur că este bine dacă faceţi, într-adevăr, o mobilizare a electoratului. Indiferent ce partid ar vota electoratul, prezenţa trebuie să fie ridicată", iar Haşotti s-a arătat de acord cu această variantă: "Aşa da".
"Noi considerăm că pentru acest lucru este nevoie de prezenţa noastră în teritoriu. Unii nu consideră acest lucru important. Atât am spus. Am şi nominalizat cine s-a exprimat că nu este important. Regret că am nominalizat pentru că, probabil, marea majoritate a celor care sunt în partidul respectiv nu gândesc aşa. Vreau să vă asigur că şi dânşii vor mobiliza oamenii, au tot interesul să aibă o prezenţă foarte ridicată şi mai mulţi europarlamentari după viitoarele alegeri din 25 mai 2014. Noi vom face acest lucru. Mulţumesc", a spus Verestóy Attila, iar Puiu Haşotti a punctat: "Asta deja este altceva".
La rândul său, Nicolae Moga a spus că europarlamentarele sunt extraordinar de importante. "Şi pentru colegul şi prietenul meu, domnul Haşotti. Eu sunt un senator care consideră că lucrările sau deplasările în circumscripţiile electorale, unde avem un program în fiecare săptămână, sunt tot atât de importante ca şi lucrările din plenul Senatului. Şi vă spun asta, pentru că eu sunt un senator care se duce în fiecare săptămână în circumscripţia electorală. Pentru mine sunt foarte importante şi atunci, de ce să facem numai declaraţii politice ca să fim auziţi de presă sau de alţii că venim luna viitoare aici şi o să lucrăm de ne spetim, când ştim foarte bine că avem ceva de făcut: să scoatem lumea la vot şi să voteze lumea în cunoştinţă de cauză. Vă mulţumesc", a continuat el.
Puiu Haşotti a replicat: "Declaraţii din acestea, cu un anumit iz – şi, uite, fără să spun cu ce fel de iz – ca o reacţie la ceea ce spunea prietenul meu, domnul Moga, eu nu fac. Eu însă spun – şi n-o spun populist, ci cu toată convingerea – că rolul nostru aici este să legiferăm. Că ne ducem şi în teritoriu, când ne ducem, dacă ne ducem şi cine se duce, este altceva. Rolul nostru principal aici este să legiferăm. Astăzi avem 45 de legi cu adoptare tacită, acestea – atenţie! – se vor adăuga la altele şi o să trecem prin adoptare tacită zeci de legi, pentru că, peste două săptămâni, sigur nu vom avea cvorum. Deci, să nu găsim pretexte de a nu veni la Senat. Dar povestea că… electoratul şi nu ştiu ce, astea sunt… Bun, mă feresc să mai fac alte comentarii".
La rândul său, liberalul Mario-Ovidiu Oprea a spus că liberalii din Biroul Permanent s-au simţit jigniţi de prima intervenţie a lui Verestóy Attila, adăugând: "Aveam cu totul altă impresie despre intervenţiile Domniei Sale. Mulţumesc".
Într-un final, Tăriceanu a supus la vot propunerea senatorului Moga privind programul Senatului, care a fost adoptată, înregistrându-se 3 voturi împotrivă şi o abţinere.
"Stimaţi colegi, vreau să vă propun ca, începând din 26 mai, deci în prima săptămână după alegerile parlamentare pentru Parlamentul European, să trecem la un program de lucru de trei zile pe săptămână, în aşa fel încât o să putem să recuperăm şi toate zilele în care Parlamentul nu a lucrat şi, sigur că, probabil, se va aduna o sumă mare de proiecte legislative în perioada aceasta de campanie, pe care va trebui, sigur, să le dezbatem conform programului pe care vi-l propun", a spus Tăriceanu, care a supus propunerea la vot, aceasta fiind adoptată.
După aceste voturi, a intervenit Puiu Haşotti: "Mi-am adus aminte… Recent, am citit o chestie foarte deşteaptă, spusă de Machiavelli: «Dumnezeu i-a dat cuvântul omului pentru a-şi ascunde gândurile». E valabil pentru toţi", iar Ilie Sârbu a replicat: "E veche asta".
Haşotti a continuat: "E valabil pentru toţi, domnule preşedinte", iar Nicolae Moga a intervenit: "Machiavelli a spus aşa: «Niciodată să nu te iei după ce spune un politician, ci după ceea ce face».
Liberalul Haşotti i-a replicat: "Asta e scoasă de tine, acum", după care s-a trecut la dezbaterea altor subiecte.
Senatorii au decis în şedinţa de plen de miercuri, la solicitarea liderului grupului PSD, Ilie Sârbu, ca forul legislativ să se întrunească din nou în plen, în 28 şi 29 aprilie, această propunere fiind agreată şi votată de majoritatea senatorilor.
Modificarea programului de lucru al senatorilor s-a produs după decizia Biroului Permanent, de marţi, care a stabilit ca în perioada 28 aprilie - 26 mai, Senatul să nu mai lucreze în plen, ci doar în teritoriu, în contextul celor trei tipuri de alegeri care se desfăşoară în perioada următoare, europarlamentarele, alegerile parţiale şi alegeri locale, în comunităţile unde s-a vacantat postul.
Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a declarat, pentru MEDIAFAX, că şedinţele de plen de luni şi marţi îşi propun să finalizeze toate proiectele de lege rămase restante, pentru a nu se ajunge la adoptare tacită. În cazul în care aceste legi nu sunt adoptate, programul de lucru al Senatului ar putea fi prelungit cu o nouă şedinţă de plen, care va avea loc miercuri.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe