- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.06.2019, 13:24)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul respinge cererea DNA de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu
Senatul a respins luni solicitarea DNA de începere a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Senatului era acuzat de procurori că a primit mită, indirect, 800.000 de dolari.
Urmărește
10320 afișări
Cererea DNA în cazul lui Tăriceanu va intra la vot în plenul de luni al Senatului
UPDATE 18:27: Cererea DNA a fost respinsă cu 38 de voturi ”pentru”, 71 ”împotrivă” şi o abţinere.
UPDATE 18:07: Senatorii votează, la ora transmiterii acestei ştiri, solicitarea DNA de ridicare a imunităţii în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru a putea începe urmărirea penală. Votul este secret, cu bile.
După vot, o comisie formată din senatori din toate partidele politice se vor retrage pentru numărarea voturilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
UPDATE 17:50: Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni în şedinţa în care se dezbate solicitarea DNA de a i se ridica imunitatea, că nu le dă sfaturi colegilor cum să voteze, însă că este nevinovat. ”DNA nu vrea să mă trimită în faţa instanţei, ci să pună o pată pe întreaga mea carieră politică”, a mai spus el.
”În cei aproape 30 de ani de când sunt în politică am fost pe rând, deputat, ministru, prim ministru, preşedinte al Senatului, şi nu am făcut niciodată vreo faptă ilegală. Cea ce DNA-ul vrea să facă astăzi nu este să mă trimită în faţa unei instanţe, pentru că ei ştiu că nu au dovezi în acest sens, ci să pună o pată pe întreaga mea carieră politică! Nu pot să vă dau sfaturi cu privire la felul în care să votaţi, dar atunci când veţi vota, vă rog să aveţi inima uşoară pentru că eu, Călin Popescu-Tăriceanu, nu am făcut niciodată vreo faptă de care sa îmi fie ruşine”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu timpul dezbaterilor pe marginea solicitării DNA.
El a mai spus că scopul acestui gen de dosare este subminarea democraţiei.
”Cel mai pervers efect al acestui gen de dosare este subminarea democraţiei în România. Acest gen de dosare îi îndeamnă pe alegatori să nu mai aibă încredere în cei pe care i-au ales, să nu mai aibă încredere în Parlament pentru că sunt toţi, nu-i aşa, o gaşcă de corupţi! Guvernul este o turmă de neputincioşi, iar primarii se ocupă doar de interesele lor! Şi atunci, urmarea firească este: de ce să mai avem nevoie de un parlament costisitor când putem fi conduşi de 100 de procurori vânjoşi care fac ordine în ţară??? De ce să avem un guvern, când putem avea la butoane 200 de noi securişti şi un preşedinte pe care îl pot manipula? Şi aşa începe sfârşitul unei democraţii! Părinţii şi bunicii noştri au văzut asta în anii 50! Acum e rândul nostru să dăm piept cu ei”, a adăugat Tăriceanu.
De asemenea, el a susţinut că dosarul său este ”un talmeş-balmeş”.
”Acest dosar are 18000 de pagini nu pentru că e plin de dovezi, ci ca să vă inducă dumneavoastră şi opiniei publice credinţa că s-a lucrat serios şi aşezat şi dosarul geme de probe împotriva lui Tăriceanu. În fapt, acest dosar este un talmeş balmeş fără cuprins şi fără nici o logică. El nu este întâmplător făcut în acest fel ci din calcul cinic. Închipuiţi-vă că trebuie să citiţi o carte de 18000 de pagini în care paginile vin fără numerotare şi fără continuitate. Începe cu capitolul 5, apoi urmează 12, apoi 1, apoi…. Ce şanse are cineva care a citit acest dosar să găsească dovezi în apărarea mea? Ce şanse am eu ca un judecător să găsească în acest Babylon argumente în favoarea mea? De voie de nevoie trebuie să dai crezare cuvintelor din rezumatul făcut de procuror. Cred că acest mod de a amesteca paginile şi documentele este făcut pentru a îngreuna apărarea dar şi pentru a ascunde lucruri care nu convin procurorilor. De exemplu, faptul că una din hotărârile de guvern incriminate este avizată şi de Parchetul General, condus la acea vreme chiar de doamna Kovesi”, le-a mai spus Tăriceanu colegilor săi.
Update 17.26: „Senatul a fost sesizat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie cu o cerere de urmărire penală formulată la adresa mea, în calitate de fost Prim-ministru, însoţită de o selecţie a materialului de cercetare penală. Prin procedura declanşării urmăririi penale de către alte autorităţi publice decât organele de urmărire penală, prevăzută de art. 109 din Constituţie, se stabileşte o garanţie constituţională de ordin procedural, menită sa ocrotească interesul public, şi anume realizarea actului de guvernare prin exerciţiul mandatului. Această garanţie impune ca autoritatea decizională, în cazul nostru Senatul, să întreprindă o dublă evaluare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în plenul Senatului.
El a afirmat că senatorii vor trebui să analizeze, înainte de a vota ridicarea imunităţii acestuia pentru a începe urmărirea penală, două aspecte:
„a) Dacă acuzaţia adusă în referatul DNA este clară, precisă, corectă şi serioasă şi dacă se bazează pe elemente de fapt şi de drept incontestabile şi suficient de conturate pentru a permite apărarea, cu respectarea art. 6 şi 7 din Convenţia europeană a drepturilor omului.
b) Dacă ancheta penală nu urmăreşte scopuri de natură politică, ce vizează împiedicarea exercitării, în condiţii normale, a mandatului de senator”, a adăugat Tăriceanu.
Plenul Senatului dezbate, la ora transmiterii acestei ştiri, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. La finalul dezbaterii, senatorii vor vota ridicarea imunităţii în cazul acestuia.
UPDATE 17.13: Robert Cazanciuc a citit raportul Comisiei juridice. Călin Popescu Tăriceanu îşu susţine punctul de vedere în plen. Urmează apoi ca fiecare grup parlamentar să dezbată solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul preşedintelui Senatului.
La finalul dezbaterilor, senatorii vor vota ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu.
„Din noiembrie aşteptăm acest moment. Era cazul să se deruleze această procedură pentru că până acum PSD a făcut abuz pe majoritate şi a încălcat deliberat orice norma procedurală, doar ca sa îl şantajeze pe Călin Popescu Tăriceanu.. Toţi senatorii PNL votează pentru continuarea procedurii judiciare”, a afirmat, pentru MEDIAFAX, Alina Gorghiu.
În Biroul permanent nu a fost niciun vot împotrivă la cererea formulată de procurorii DNA în cazul preşedintelui Senatului.
Comisia Juridică a Senatului a decis miercurea trecută să recomande senatorilor ridicarea imunităţii lui Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de DNA că a primit mită, indirect, 800.000 de dolari.
”Avem un vot neutru, au fost trei voturi pentru, două abţineri şi un vot împotrivă. Noi, Comisia juridică, vom propune plenului Senatului efectuarea urmăririi penale faţă de domnul Tăriceanu, urmând ca plenul Senatului să decidă în consecinţă”, a declarat atunci preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc.
DNA a solicitat Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunţat că preşedintele Senatului este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.
Senatul se va reuni, luni, începând cu ora 16.00, votul final pentru iniţiativele înscrise pe ordinea de zi urmând să fie dat de la ora 17.00.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Adrian Năstase, apel către social-democraţi. Fostul premier a iniţiat o PETIŢIE online şi se aşteaptă la susţinerea ideilor sale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe