Churilin: NATO, cu un pas sau doi înaintea noastră în apărarea antirachetă. Am fost puşi în gardă

Ambasadorul Rusiei, Aleksander Churilin, a declarat, joi, la o conferinţă a Fundaţiei Titulescu, că dacă proiectul de apărare antirachetă se va rezolva fără Rusia, vor fi "dificultăţi majore" în relaţiile internaţionale, NATO lasând impresia că ar dori să pună Moscova în faţa faptului împlinit.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Churilin: NATO, cu un pas sau doi înaintea noastră în apărarea antirachetă. Am fost puşi în gardă

Churilin: NATO, cu un pas sau doi înaintea noastră în apărarea antirachetă. Am fost puşi în gardă

Diplomatul a spus că Rusia a fost "pusă în gardă", deoarece "colegii din NATO" lasă impresia că ar dori să pună Moscova în faţa faptului împlinit.

"Pentru ca să urnim din loc relaţiile noastre cu NATO, propunem o serie de idei serioase pentru a fi discutate în comun. Un rol deosebit îl are ideea creării unui sistem de apărare antirachetă comun. La Lisabona (summitul NATO de la Lisabona, n.r.) această problemă a fost abordată foarte concret. (…) Preşedintele Dmitri Medvedev a propus şi viziunea noastră asupra unui astfel de sistem- propunem o aşa zisă organizare sectorială a sistemului de apărare antirachetă. (…) O discuţie serioasă pe această temă a fost deja declanşată. Am fost puşi puţin în gardă de faptul că colegii noştri din NATO , în discuţiile lor interne, sunt cu un pas sau chiar cu doi înaintea noastră. Se lasă impresia că ar dori să ne pună în faţa faptului împlinit în realizarea uneia sau a altei concepţii", a spus ambasadorul, la o conferinţă organizată de Fundaţia Europeană Titulescu.

TITLURILE ZILEI

El a apreciat că apărarea antirachetă comună este o formă unică de colaborare în domeniul securităţii, asemănătoare unei alianţe militare.

"Crearea unui astfel de sistem solicită o înţelegere reciprocă deosebită. De aceea, crearea unui astfel de sistem ar avea o importanţă extraordinară pentru întregul complex de relaţii Rusia-NATO şi ar pune capăt tuturor speculaţiilor legate de fosta confruntare şi duşmănie. Şi invers, în cazul unei nereuşite, în mod natural, apare o problemă", a comentat Churilin.

El a adăugat că subiectul apărării comune antirachetă a fost dezbătut pe larg în Rusia.

"Trebuie să fim pe deplin realişti şi oameni serioşi ca să înţelegem că, dacă proiectul se va rezolva fără noi, se vor crea dificultăţi majore în relaţiile internaţionale. Din partea noastră s-a spus destul de clar şi convingător că un astfel de sistem poate fi creat cu respectarea câtorva opţiuni principiale, şi considerăm că este foarte realist în primul rând să se construiască pe principii de egalitate. În al doilea rând, principiul conexiunii potenţialelor deja existente trebuie să se construiască în aşa fel încât să nu se creeze probleme celeilalte părţi. Trebuie să se creeze cu ţinerea preţioasă de cont a intereselor celeilalte părţi. Şi trebuie să fie un răspuns colectiv la provocările colective de securitate", a mai spus ambasadorul.

Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici