BIOGRAFIE: Florian Coldea, un general controversat. În 12 ani, acuzaţii de şantaj la CCR şi de intervenţie în Justiţie

Florian Coldea, în vârstă de 48 de ani, a fost numit prim-adjunct al directorului SRI pe 27 iulie 2005, după recuperarea jurnaliştilor răpiţi în Irak, operaţiune la care Coldea a participat, ocupând funcţia până în prezent. Anterior, Coldea a deţinut funcţii de conducere la Brigada Antiteroristă.

Urmărește
26217 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Florian Coldea, un general controversat. În 12 ani, acuzaţii de şantaj la CCR şi de intervenţie în Justiţie

Cine este Florian Coldea, suspendat joi din funcţia de prim-adjunct al directorului SRI

Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI în anul 2005, la scurt timp de la recuperarea jurnaliştilor români răpiţi în Irak. Coldea a fost unul dintre cei care au coordonat operaţiunea, alături de echipa SIE. Preşedintele care l-a numit în funcţie, Traian Băsescu susţinea că la acea operaţiune i-a atras atenţia.

La doi ani de la numire, în 2007, la suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Geoană a făcut publice două note informative despre situaţia a trei judecători ai Curţii Constituţionale a României de la vremea aceea. Preşedinte al PSD la acel moment, Geoană l-a acuzat pe Florian Coldea că voia să-i şantajeze pe magistraţi pentru o sentinţă favorabilă lui Traian Băsescu. Anterior acuzaţiilor, în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora judecătorii CCR ar fi şantajabili, SRI deţinând date în acest sens. Conţinutul notelor prezentate de Geoană a fost dezvăluit presei fiind vorba despre un răspuns al CNSAS privind legături cu Securitatea ale judecătorilor. Ulterior, comisia parlamentară a desfăşurat o anchetă pe parcursul căreia Coldea a fost suspendat din funcţie. Concluziile au fost că SRI nu a efectuat poliţie politică, Coldea fiind repus în funcţie după câteva luni.

După terminarea celui de-al doilea mandat la Cotroceni, Băsescu a devenit un aprig contestator al lui Florian Coldea şi al Codruţei Kovesi, acuzând intervenţii ale serviciilor secrete în Justiţie, după ce Alina Bica şi Elena Udrea au fost arestate în dosare ale DNA

În 2015, Elena Udrea acuza că în spatele dosarelor în care este cercetată este Florian Coldea, acuzând-o şi pe şefa DNA că face dosare la comanda serviciilor secrete. Udrea l-a şi denunţat pe Coldea la DNA, susţinând că fostul său soţ, Dorin Cocoş, i-ar fi spus că, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru a-şi finanţa televiziunea. Dosarul a fost clasat.

Ulterior, Alina Bica şi Traian Băsescu s-au alăturat Elenei Udrea, criticându-l pe Coldea şi acuzându-l că intervine în actul de justiţie.

La finalul lui 2016, fosta şefă DIICOT, Alina Bica, a declarat că adjunctul Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, s-a interesat la finalul lui 2013 de dosarul Tender, atrăgându-i atenţia că Ovidiu Tender este un pion important şi arătându-i o notă despre cine este acest personaj.

"A spus că omul ăsta reprezintă nişte lucruri şi nu putem să îl scoatem din peisaj. La un moment dat s-a exprimat că aşa cum nu înţeleg cum e cu interesul naţional în 2005, aşa nu înţeleg nici acum şi că nu să sfârşesc bine", declara Alina Bica.

Florian Coldea a fost menţionat şi în scandalul tezelor de doctorat plagiate, coordonatorul lucrării sale fiind Gabriel Oprea, rămas fără titlul de doctor după o decizie a CNATDCU.

Cel mai recent scandal este cel în care Sebastian Ghiţă îl acuză pe Coldea că s-a implicat în numiri politice şi în Justiţie, publicând fotografii şi înregistrări video în care ar apărea cei doi şi familiile acestora, precizând că au avut o relaţie de prietenie. În urma dezvăluirilor, Florian Coldea este verificat de colegii săi din SRI, fiind suspendat din funcţie până la finalul cercetărilor.

În anul 2008, lui Florian Coldea i-a fost acordat gradul de general de brigadă. În 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent. Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii.

A participat la misiuni, acţiuni şi operaţiuni complexe derulate în special pe profil antiterorist, în cooperare cu parteneri străini ai SRI. Una dintre misiunile la care a participat şi pe care a condus-o a fost legată de recuperarea jurnaliştilor români răpiţi în Irak, alături de SIE.

În anul 2010 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul Ştiinţe militare – Informaţii la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", cu teza intitulată "Managementul schimbării în serviciile de informaţii".

Florian Coldea a absolvit cursuri de pregătire pe profil antiterorist şi de intelligence desfăşurate în ţară şi străinătate. A urmat cursurile Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul", pe care le-a absolvit în anul 1996.

Coldea s-a născut în anul 1971 în localitatea Târnova, judeţul Arad. Este căsătorit şi are un copil.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici