Ciolacu: Am decis să facem paşi importanţi pentru Marile Investiţii Strategice, planul Ciolacu

În şedinţa Coaliţiei de guvernare am decis să facem paşi importanţi pentru finalizarea schemei de sprijin pentru Marile Investiţii Strategice – metalurgie, siderurgie şi industria chimică, potrivit Planului industrial Ciolacu, afirmă premierul Marcel Ciolacu.

Urmărește
356 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Am decis să facem paşi importanţi pentru Marile Investiţii Strategice, planul Ciolacu

Ciolacu: Am decis să facem paşi importanţi pentru Marile Investiţii Strategice, planul Ciolacu

„Astăzi (marţi - n.r.) în şedinţa Coaliţiei de guvernare am decis să facem paşi importanţi pentru finalizarea schemei de sprijin pentru Marile Investiţii Strategice din industria prelucrătoare şi a celei care stă la baza Programului de Sprijin pentru Marea industrie din România – metalurgie, siderurgie şi industria chimică. Prima componentă a Planului pentru Investiţiile Strategice în industria prelucrătoare presupune o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro şi facilităţi fiscale pentru investiţii de peste 150 de milioane de euro, care creează în mod direct minim 250 de locuri de muncă şi se dezvoltă în regiunile cu un PIB/locuitor sub media naţională”, transmite Marcel Ciolacu.

El afirmă că a doua componentă a „Planului industrial Ciolacu” este Programul Naţional de Sprijin pentru Marea Industrie din România – o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro (5 miliarde de lei) pe 6 ani, pentru decarbonizarea proceselor de producţie şi eficienţă energetică. Un număr estimat de 30 de companii din metalurgie şi industria chimică vor primi un sprijin de până la 100 de milioane de euro per beneficiar. Sunt companii care vor implementa investiţii cu costuri eligibile de minimum 8 milioane de euro, care reduc cu 40% emisiile directe de gaze cu efect de seră din instalaţiile industriale şi/sau reduc cu cel puţin 20% consumul de energie în instalaţiile industriale în raport cu activităţile sprijinite. Finanţarea schemei de ajutor de stat se realizează majoritar din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente României, iar investiţia trebuie menţinută 5 ani de la data finalizării acesteia.

Potrivit premierului, a treia componentă presupune o schemă de ajutor de stat de 1,25 de miliarde de lei pentru 15 companii care implementează investiţii în producţia de materii prime industriale (ţevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.).

„Aceste trei programe de sprijin sunt conforme cu măsurile propuse în Planul Draghi pentru creşterea competitivităţii industriale a economiei europene. Cele trei scheme de ajutor înseamnă creşterea producţiei industriale şi a PIB prin investiţii, reducerea deficitului balanţei comerciale, crearea de noi locuri de muncă bine plătite, precum şi decarbonizarea proceselor de producţie şi creşterea eficienţei energetice”, încheie Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici