Cioloş le-a transmis deputaţilor că numirea prefecţilor este de competenţa exclusivă a Guvernului: "Să nu fim ipocriţi, unii au fost numiţi prefecţi doar pentru că aveau susţinere politică"/Reacţia PSD: "Nu ne luaţi de proşti"

Numirea prefecţilor şi a subprefecţiilor, precum şi criteriile de desemnare, sunt probleme de competenţa exclusivă a Guvernului, le-a transmis luni premierul Dacian Cioloş deputaţilor, cu ocazia dezbaterii pe această temă la care a fost invitat la solicitarea ALDE.

Urmărește
2503 afișări
Imaginea articolului Cioloş le-a transmis deputaţilor că numirea prefecţilor este de competenţa exclusivă a Guvernului: "Să nu fim ipocriţi, unii au fost numiţi prefecţi doar pentru că aveau susţinere politică"/Reacţia PSD: "Nu ne luaţi de proşti"

Cioloş le-a transmis deputaţilor că numirea prefecţilor este de competenţa exclusivă a Guvernului

''Văzând titlul acestei dezbateri, am ezitat să vin în faţa dumneavoastră astăzi'', şi-a început primul-ministru discursul.

El a invocat articolul 206 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit căruia în acest for se desfăşoară dezbateri politice cu participarea prim-ministrului ''pe probleme de interes major pentru viaţa politică, economică şi socială''.

Cioloş a subliniat că schimbarea prefecţilor nu se încadrează la această categorie, ci constituie ''o problemă administrativă a Guvernului potrivit legislaţiei actuale'', fiind de ''competenţa exclusivă'' a Executivului.

''Nu înţeleg să detaliez de la caz la caz'', a mai afirmat el în plenul Camerei Deputaţilor, adăugând că prefecţii şi subprefecţii sunt reprezentanţii Guvernului în teritoriu.

Declaraţiile au venit după ce, în intervenţia sa, copreşedintele ALDE Daniel Constantin a acuzat faptul că modul de acţiune a Guvernului contrazice ''ideea de tehnocraţie'', iar evaluarea în baza căreia au fost făcute schimbările ar trebui să fie publică.

El a criticat faptul că în locul celor demişi au fost numiţi foşti şi actuali membri sau apropiaţi ai PDL-PNL.

Cioloş: Să nu fim ipocriţi, unii au fost numiţi prefecţi doar pentru că aveau susţinere politică

Premierul Dacian Cioloş le-a spus luni deputaţilor că a fost deturnat spiritul iniţial al corpului înalţilor funcţionari publici, din care sunt selectaţi, prin mobilitate, prefecţii şi subprefecţii, astfel încât a schimbat din funcţie prefecţi care nu erau competenţi sau aveau simpatii politice.

''Teoretic, cei care fac parte din această categorie ar trebui să reprezinte o resursă umană de calitate, testată corespunzător, pe care să o folosim ca atare. Aceasta cred că a fost intenţia iniţială a legislatorului, atunci când s-a definit cadrul de recrutare şi de numire a înalţilor fuincţionari şi a inspectorilor guvernamentali. Am constatat însă că avem de-a face cu o legislaţie al cărei spirit iniţial a fost deturnat, prin numeroase modificări'', a declarat premierul de la tribuna Camerei Deputaţilor.

El a indicat legea 888/99, privind Statutul Funcţionarilor publici şi HG 341/2007 privind intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici.

''La început, categoria înalţilor funcţionari publici a fost gândită unitar, în care să se acceadă în baza unui concurs naţional, pe o funcţie vacantă de inspector guvernamental. Ulterior, prin mobilităţii, putea fi ocupate funcţii publice de nivel superior, inclusiv de prefect sau subprefect'', a adăugat Cioloş.

El a mai spus că, în prezent, se fac concursuri pe post, nu un concurs naţional.

''În opinia noastră, nu este normal acest lucru şi de aceea analizăm care e cea mai bună soluţie pentru a reveni cel puţin la spiritul reglementărilor iniţiale, dacă nu chiar să le îmbunătăţim'', a subliniat premierul.

Referindu-se la numirile şi eliberările din funcţiile de prefect şi subprefect, Dacian Cioloş a afirmat că schimbările au fost făcute ca urmare a unei analize permanente a Guvernului.

''Am ajuns la concluzia că, până în prezent, ca şi cei care vor urma, fie nu au performat anterior, fie nu au reuşit să susţină corespunzător politica Guvernului în teritoriu, fie nu au respectat echidistanţa politică. Să nu fim ipocriţi: sistemul de numire al prefecţilor şi subprefecţilor a permis numirea aproape sistematică a unor oameni cu simpatii politice sau chiar membri de partid. Pentru că acesta a fost sistemul - în ultimii ani toţi cei recrutaţi pe posturi de conducere deconcentrate sau prefecţi aveau foarte puţine şanse să fie numiţi dacă nu aveau susţinere politică sau nu erau membri de partid'', a explicat Cioloş.

El a mai spus că în procesul de selecţie a celor numiţi în aceste funcţii s-a avut în vedere, printre altele, experienţa şi probitatea morală. Cioloş a arătat că, din 2009, nu a mai fost organizat niciun concurs pentru intrarea în rândul inspectorilor guvernamentali, iar numirile au fost făcute, în general, prin excepţie de la prevederile legale.

PSD către Cioloş: Nu ne luaţi de proşti! Ne-aţi prostit o dată când v-am dat votul

Deputatul PSD Adrian Solomon i-a transmis luni premierului Dacian Cioloş în plenul Camerei Deputaţilor să nu îi ia pe parlamentari ''de proşti''.

''Aţi fost întrebat, punctual, de către domnul preşedinte Constantin de ce aţi schimbat nişte prefecţi, mulţi dintre ei câştigători de concurs, dar oricum mai bine pregătiţi, cu nişte oameni politici şi vi s-a dat exemplul clar de la Vaslui, domnul Olteanu. Domnul Olteanu, până acum mai trei săptămâni, făcea propagandă liberală, împrăştia ziare peste tot prin municipiul Bârlad şi spunea că va candida la primărie. Făcând sondaj, s-a constatat că nu se ridică peste pragul electoral în simpatia şi intenţiile de vot şi v-aţi decis să-l puneţi prefect, că tot nu contează în opţiunile electoratului, putând fi socotit, prin urmare, apolitic'', i-a reproşat Solomon.

''Problema nu este faptul că e membru de partid liberal, că a fost secretarul organizaţiei judeţene, vicepreşedinte al acestei organizaţii, că a fost ani de-a rândul şoferul şi cărătorul de servietă a domnului David (Cristian David. fost ministru de Interne n.r.), bănuiesc că ştiţi cu ce erau pline servietele domnului David. Important este că nu prea are şcoală omul ăsta. Dacă dumneavoastră veniţi şi-mi spuneţi că două facultăţi făcute la Casa de Cultură reprezintă o înaltă calificare a actualului prefect, eu pot să mă duc acasă (...) Vă rugăm, nu-i numiţi pe cei mai proşti dintre liberali, domnule prim-ministru şi pe urmă să veniţi să ni-i prezentaţi nouă ca fiind cei mai tehnocraţi, cei mai pregătiţi, ca soarele sfânt de pe cer'', a spus deputatul PSD.

De asemenea, acesta i-a cerut premierului să nu îi creadă proşti pe parlamentari.

''Nu ne luaţi de proşti, domnule prim-ministru! Nu pe noi, ăştia, care suntem în faţa dumneavoastră, că pe noi ne-aţi prostit o dată când v-am dat votul. Nu-i luaţi de proşti pe cei care ne-au trimis în Parlament şi care sunt milioane de oameni'', a continuat deputatul PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici