- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.11.2015, 22:10)
- Adelina Dragomir , Alice Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cioloş s-a întâlnit cu partidele - PSD vrea ca premierul desemnat "să nu facă epurări" / PNL: Premisa, miniştri fără carnet de partid - FOTO
Premierul desemnat, Dacian Cioloş, s-a întâlnit, miercuri seara, la sediul PSD, cu preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, cu care a discutat pe tema formării noului Guvern, care i-a cerut "să nu facă epurări", în condiţiile în care PNL a subliniat în ultimele zile nevoia de depolitizare a administraţiei, dar şi a structurilor din Guvern, atenţionând că altfel "tot PSD va guverna". Pe de altă parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat miercuri seara că îl acceptă în noul cabinet pe premierul interimar şi ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, însă nu şi pe ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.
Urmărește
9166 afișări
Dacian Cioloş si Liviu Dragnea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
UPDATE 22:10 - Dragnea: I-am cerut lui Cioloş să nu facă epurări. Vom lua duminică o decizie privind guvernul
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că i-a transmis premierului desemnat Dacian Cioloş că social-democraţii vor lua o decizie privind susţinerea Cabinetului într-o şedinţă a CExN care va avea loc duminică, după ce vor vedea programul de guvernare şi lista de miniştri.
Liderul PSD a declarat că, în discuţiile avute la sediul PSD, i-a cerut lui Dacian Cioloş să nu facă "epurări" în aparatul de stat şi să nu se folosească "procedura bine ştiută, folosită de către ei în perioadele în care au fost la guvernare, să schimbe tot, cu posibilitatea de a paraliza sistemul".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
"Dacian Cioloş mi-a spus că nu intenţionează, dacă va fi votat Guvernul pe care îl va prezenta, să înceapă o acţiune brutală de schimbare a administraţiei. (...) Se pare că va avea o atitudine corectă, normală", a adăugat Liviu Dragnea.
Dragnea a mai spus că i-a prezentat lui Cioloş un pachet de obiective, de care speră că premierul desemnat va ţine cont, acesta fiind de altfel şi un criteriu pentru susţinerea Guvernului. Liderul PSD a precizat astfel că aşteaptă lista de miniştri şi programul de guvernare, un alt factor important pentru susţinerea Cabientului fiind şi prestaţia miniştrilor din cadrul audierilor din Parlament.
"I-am spus premierului desemnat că colegii noştri de la partid, din Parlament, vor avea o atitudine corectă în comisii, dar vor fi foarte atenţi la prestaţia fiecărui ministru. Vor pune întrebări decente, dar l-am rugat să le spună membrilor Cabinetului să ia foarte în serios audierile de la comisie. (...) Se vorbeşte despre un guvern format din experţi, că aşa cum s-a decis la Cotroceni. Asta înseamnă că un ministru dacă este considerat expert trebuie să dovedească în primul rând în comisie", a spus Dragnea.
Acesta a afirmat că o decizie politică va putea fi luată duminică. "Duminică o să avem un Comitet Executiv Naţional, pentru că până duminică sper să avem şi noi şi opinia publică lista Cabinetului şi atunci vom putea lua o decizie politică", a spus social-democratul.
UPDATE 21:26 - UDMR îl acceptă în noul cabinet pe Sorin Cîmpeanu, însă nu şi pe Bogdan Aurescu
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat miercuri seara, după întâlnirea cu premierul desemnat Dacian Cioloş, că îl acceptă în noul cabinet pe premierul interimar şi ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, însă nu şi pe ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.
UPDATE 20:45 - Dacian Cioloş a ajuns la sediul PSD pentru discuţii pe tema formării guvernului
Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a ajuns, marţi seara, la sediul PSD, unde va discuta cu preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, pe tema formării noului Guvern, afirmând la intrarea în sediu că, până acum, discuţiile cu partidele politice au mers "bine".
Dacian Cioloş a fost întâmpinat de secretarul general al PSD, Marian Neacşu. Întrebat de jurnalişti cum au decurs până acum discuţiile cu partidele politice, Dacian Cioloş a răspuns "bine", refuzând să facă alte declaraţii.
Potrivit unor surse social-democrate, la discuţiile cu premierul desemnat vor participa Liviu Dragnea, preşedintele executiv Valeriu Zgonea şi secretarul general Marian Neacşu.
Potrivit unor surse PSD, în cadrul discuţiilor, social-democraţii ar putea ridica problema prezenţei unui ministru tehnocrat, susţinut de PSD, în noul Cabinet, respectiv a sociologului Vasile Dâncu. De modul în care vor decurge discuţiile privind această propunere ar putea depinde şi decizia PSD referitoare la o eventuală susţinere a social-democraţilor pentru noul Cabinet la votul de învestitură.
Mai mult, social-democraţii îi vor cere lui Dacian Cioloş să nu demită secretarii de stat şi experţii din ministere care nu au apartenenţă politică. PSD vrea şi angajamente clare cu privire la respectarea de către noul Guvern a unor măsuri implementate de PSD, precum Codul Fiscal, legea salarizării şi relaţiile cu FMI.
UPDATE 17:20 - UNPR i-a transmis lui Dacian Cioloş că va avea sprijinul parlamentarilor Uniunii
UNPR i-a transmis premierul desemnat Dacian Cioloş, în cadrul discuţiilor care au avut loc miercuri, că Uniunea va sprijini noul Executiv atât la votul de învestitură, cât şi în Parlament, pe proiectele guvernamentale importante.
"UNPR şi-a reafirmat susţinerea pentru preşedintele României pe toate proiectele din domeniul securităţii naţionale. Gabriel Oprea a subliniat faptul că România are nevoie de stabilitate. (...) Uniunea va susţine în Parlament premierul desemnat şi Cabinetul propus de acesta", se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
La discuţiile cu premierul desemnat Dacian Cioloş, care au avut loc la sediul UNPR, Uniunea a fost reprezentată de preşedintele Gabriel Oprea, secretarul general Neculai Onţanu, secretarul general adjunct Ion Toma şi vicepreşedinţii Valeriu Steriu şi Eugen Nicolicea.
UPDATE 13:40 - Tăriceanu: Mă văd azi cu premierul desemnat, prezintă intenţiile legate de formarea guvernului
Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că miercuri după-amiază va avea o întâlnire, la sediul partidului, cu premierul desemnat Dacian Cioloş, pentru prezentarea "intenţiilor legate de formarea Guvernului".
"Mă văd cu domnia sa în calitate de preşedinte al ALDE, avem stabilită întâlnirea pentru ora 16:30, la sediul ALDE. Această întâlnire, din punctul meu de vedere, în măsura în care îl cunosc bine pe domnul Cioloş, pentru că a făcut parte din Guvernul pe care l-am condus, am mai avut şi ulterior posibilitatea unor discuţii cu domnia sa, această întâlnire nu este să ne cunoaştem, ci este ca, eventual, să ne prezinte care sunt intenţiile legate de formarea guvernului, de modul în care gândeşte crearea unui suport politic, unei susţineri politice pentru guvern, chestiunile principale legate de programul de guvernare", a spus Tăriceanu.
El a adăugat că "este un lung proces de consultări", iar întâlnirea de miercuri "nu este nici prima, nici ultima".
De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că preferă să-i dea posibilitatea premierului desemnat să îşi prezinte "intenţiile, liniile directoare de acţiune", urmând ca ALDE să-şi prezinte poziţia.
"Doresc să subliniez că aici este o abordare de principiu, am spus şi ieri, am spus şi la prima întâlnire de săptămâna trecută cu preşedintele. Abordarea mea este din perspectiva respectului pentru valorile democraţiei. Democraţia reprezentativă presupune un vot pe care cetăţenii îl dau partidelor şi persoanelor care reprezintă partidele, care se prezintă în faţa lor în alegeri cu un program, pe baza cărora obţin sau nu, într-o măsură mai mare sau mai mică, încrederea cetăţenilor. Acest lucru se transpune ulterior într-un Parlament cu o anumită configuraţie, care degajă majoritatea parlamentară şi un prim-ministru politic. Aceasta este regula în democraţie. Premierul o personalitate independentă nu este răspunsul adecvat la aceste principii şi mecanisme ale democraţiei parlamentare", a mai spus Tăriceanu.
UPDATE 11:30 - Gorghiu: Nu am discutat nume de miniştri
Copreşedintele liberal Alina Gorghiu a precizat, la finalul întâlnirii de la sediul PNL, că discuţiile cu premierul desemnat fac parte dintr-un dialog pe care acesta îl va avea cu liderii de partide săptămâna aceasta.
Ea a arătat că nu au avut loc niciun fel de discuţii în legătură cu numele de pe lista Cabinetului, întrucât premierul desemnat încă lucrează la alcătuirea acestei liste.
"Dar premisa pe care a expus-o a fost una foarte clară, miniştrii domniei sale vor fi oameni care nu au carnet de partid, vor fi specialişti", a spus Gorghiu.
La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a precizat că liberalii au avut miercuri o primă discuţie cu premierul desemnat, o altă întâlnire urmând să aibă loc după alcătuirea listei Cabinetului, probabil la sfârşitul acestei săptămâni.
"O să avem încă o discuţie după ce îşi formează echipa, cu lista în faţă şi atunci o vom discuta cu toţi membrii comisiei de unificare, pentru că e primul for care să se pronunţe în continuare asupra mersului lucrurilor", a spus Blaga.
"Ne-a bucurat că este conştient de faptul că va trebui să pună la punct două mecanisme extrem de importante: unul, în ceea ce priveşte colaborarea parlamentară, adică un mecanism de relaţionat foarte des cu grupurile parlamentare, atât domnia sa, cât şi viitorii miniştri şi, de asemenea, un mecanism de consultare cu mediul socio-profesional, cu ONG-urile. (...) Ne bucură, de asemenea, că este conştient că va trebui să vină în faţa Parlamentului cu un buget de dezvoltare, axat pe investiţii, care să relanseze această zonă atât de deficitară, absorbţia fondurilor comunitare", a adăugat Blaga.
Dacian Cioloş nu a făcut declaraţii presei la finalul întâlnirii cu liderii PNL.
Dacian Cioloş, desemnat marţi de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, are la dispoziţie 10 zile pentru întocmirea listei şi a programului de guvernare, cu care să se prezinte în faţa Parlamentului pentru obţinerea votului de încredere, pentru învestire fiind necesare 274 de voturi.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe