Ciucă, discurs cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: În marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voinţă, nu dorinţa de dezbinare

  • Niciodată în istoria modernă România nu am avut o susţinere politică şi economică mai puternică din partea partenerilor occidentali, a spus, marţi, la Focşani, premierul Nicolae Ciucă.
  • Aceasta a arătat că în marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voinţă, nu dorinţa de dezbinare.
232 afișări
Imaginea articolului Ciucă, discurs cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române: În marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voinţă, nu dorinţa de dezbinare

Nicolae Ciucă a participat, marţi, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor, la Focşani, oraşul unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza avea să ridice gărzile de la hotarele dintre români acum 164 de ani.

„Astăzi serbăm Ziua Unirii Principatelor Române, un moment istoric care a deschis calea emancipării şi modernizării statului român. Unirea e legată de Focşani şi de Milcovul care se separa cele două principate române, Moldova şi Muntenia. Despărţit în două de un braţ al Milcovului, oraşul Focşani întruchipa situaţia politică şi statală a celor două principate române. Drama de a trăi în două principate separate era resimţită cu atât mai mult de locuitorii acestui oraş pentru că era o separare falsă, izvorâtă din nedreptatea istoriei. Unirea celor două principate şi desfiinţarea hotarului de la Focşani au creat premisele statului naţional unitar român care avea să se finalizeze ulterior prin Marea Unire de la 1 decembrie 1918. De aici, din Focşani, a pornit susţinerea pentru mişcarea unionistă încă din martie 1857. Tot la Focşani a fost ales în decembrie 1858 în Adunarea electivă a Moldovei, Mihai Kogălniceanu, marele nostru om de stat care a influenţat prin munca sa unirea principatelor, declararea independenţei de stat a României şi formarea Regatului”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a spus că Unirea Principatelor Române într-un singur stat nu a fost un act întâmplător, „o favoare a destinului”.

„Dacă vrem să reuşim ca naţiune trebuie să învăţăm de la părinţii fondatori ai naţiunii române cum să ne comportăm ca un singur popor unit în jurul unor valori şi a unor obiective comune. Tot ce a făurit bun România modernă a făurit atunci când poporul şi elitele politice, economice şi culturale au acţionat împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv major naţional. Fără un obiectiv naţional comun mai important decât noi înşine, naţiunea română nu poate progresa şi nu-şi poate atinge potenţialul pe care îl merită. România trece acum printr-un moment istoric unic: este un moment în care avem şansa să definitivăm marele proiect al României moderne de a construi şi consolida o naţiune română europeană în cadrul unei democraţii occidentale. Putem să facem acest lucru doar dacă statul român este eficient şi respectat. Iar eficienţa şi respectul se câştigă atunci când toate instituţiile statului garantează şi promovează la cel mai înalt nivel libertatea individului, demnitatea umană şi bunăstarea economică şi socială”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, modul în care România va trece de contextul istoric actual va determina viitorul pentru mult timp de acum înainte.

„După crize economice multiple, după ani de pandemie şi în plin război declanşat de Rusia împotriva lumii libere ne aflăm într-un moment de răscruce. Întreaga lume se reaşază în funcţiei de valori şi de interese. În astfel de context avem nevoie de viziune, curaj şi mai ales determinare pentru a ne îndeplini obiectivele naţionale. Desigur, pentru a reuşi în demersul nostru nu avem nevoie numai de dorinţa de a face, ci şi de puterea de a făptui, iar puterea de a făptui destinul nostru occidental are ca fundament echilibrul, raţiunea şi pacea socială. Nu poţi construi nimic prin ură şi critică nejustificată. Nu poţi să construieşti destinul unei ţări prin dezbinare. În marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voinţă, nu dorinţa de dezbinare. Niciodată în istoria modernă a României nu am avut o susţinere politică şi economică mai puternică din partea partenerilor noştri occidentali. Marile proiecte pe care le-am demarat, eliminarea MCV, aderarea la Spaţiul Schengen şi la OECD, precum şi marile proiecte de reformă şi investiţii cu finanţare prin PNRR şi prin bugetul naţional exprimă această dorinţă de a ne ridica la nivelul contextului istoric prin care trecem. Bunăstarea şi siguranţa naţiunii române europene precum şi protejarea valorilor democraţiei occidentale în România reprezintă proiectul nostru de ţară. Acesta este singurul mare obiectiv pentru care trebuie să lucrăm în mod constant şi neobosit. Avem obligaţia morală atât faţă de români, cât şi faţă de marii oameni de stat care au făurit la timpul lor naţiunea română şi statul român”, a mai spus premierul Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici