Coaliţia a decis ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe legile educaţiei şi salarizării

Reprezentanţii coaliţiei de guvernare au decis, luni seară, ca Executivul să-şi angajeze răspunderea pe proiectul legii educaţiei şi pe cel privind salarizarea unitară, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din coaliţie.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului Coaliţia a decis ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe legile educaţiei şi salarizării

Premierul Emil Boc (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Potrivit surselor citate, Executivul urmează să ia decizia asumării răspunderii pe legea educaţiei în şedinţa de miercuri, după care vor fi urmate procedurile parlamentare.

Aceeaşi procedură va fi urmată săptămâna viitoare, când Guvernul intenţionează să ia decizia angajării răspunderii pe proiectul legii salarizării unitare.

Sursele participante la şedinţa coaliţiei au apreciat că, angajându-şi răspunderea de două ori, Guvernul oferă opoziţiei posibilitatea să vină cu două moţiuni de cenzură pe legea educaţiei şi legea salarizării şi mai dă dreptul la o a treia moţiune de cenzură. "Aceasta arată că Guvernul are foarte mare încredere în majoritatea parlamentară. Opoziţia nu vrea să-şi asume răspunderea guvernării, ci face doar un joc de imagine", au apreciat surse din coaliţie.

Coaliţia de guvernare s-a reunit luni seară pentru a decide cu privire la modalităţile şi formele de promovare şi de analiză în Guvern a priorităţilor legisalative.

Premierul Emil Boc a menţionat, după consultările de luni de la Palatul Cotroceni, că printre temele discutate cu şeful statului s-au numărat reexaminarea legii pensiilor, legea educaţiei naţionale, legea salarizării unitare a personalului bugetar, probleme legate de legea accelerării proceselor judiciare, precum şi de absorbţia fondurilor europene şi privatizări.

"Din perspectiva priorităţilor legislative, punctul nostru de vedere a fost acela al urgenţei adoptării actelor normative despre care am vorbit", a spus Emil Boc.

El a adăugat că, de asemenea, cu "maximă urgenţă şi responsabilitate", trebuie adoptate în perioada următoare, legea educaţiei naţionale, legea salarizării unitare, legea care vizează accelerarea proceselor judiciare.

"Din punctul meu de vedere, putem avea, cu privire la legea educaţiei şi la legea salarizării, în analiză în vederea promovării, inclusiv asumarea răspunderii. Cred că aceste două legi nu pot suferi amânare. Atât legea educaţiei, care se află de atâta vreme în dezbatere publică, inclusiv în dezbatere parlamentară, fiind adoptată de o cameră, dar blocată la Senat, cât şi legea salarizării personalului bugetar, lege de care depinde atât bugetul de stat, cât şi salariul bugetarilor pe anul 2011", a mai afirmat Emil Boc.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici