COMENTARIU: Campania pentru referendum, un asalt continuu asupra bunului-simţ şi răbdării publicului

Săptămânile de campanie electorală care au precedat referendumul pentru demiterea preşedinteleui Băsescu, utilizate integral şi intens, au fost un atac continuu asupra bunului-simţ şi răbdării publicului, USL şi PDL acţionând neabătut sub devizele "Fără milă!" şi "Totul este permis!"

Urmărește
2119 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Campania pentru referendum, un asalt continuu asupra bunului-simţ şi răbdării publicului

COMENTARIU: Campania pentru referendum, un asalt continuu asupra bunului-simţ şi răbdării publicului (Imagine: Montaj Foto)

O sumedenie de reţineri verbale au fost încălcate şi o seamă de bariere ale decenţei au fost aruncate cât colo. Nu a fost o campanie de convingere în vederea aderării la una din cele două cauze, ci un festival de invective, tirurile amintind de vremurile sălbatice ale democraţiei post -'89. Dar fără pasiunea pozitivă şi bunele intenţii ale efervescenţelor de atunci.

În aproape niciun moment, cei care au cerut fie ieşirea la vot, fie ocolirea urnelor, nu s-au adresat isteţimii şi raţiunii celor care trebuie să se decidă dacă vor vota sau nu. Şi de prea multe ori alegătorii au fost au fost trataţi ca o "turmă" decerebrată, tentată de matrapazlâcuri, de cumpărat pe te miri ce şi anesteziată lesne de "teze" pro sau contra. Everestul dispreţului faţă de electorat a fost cu certitudine atins în această campanie.

În consecinţă, în această atmosferă puternic negativă, mesajele şi simbolurile au părut ipocrite şi cinice. Cum să vorbeşti, plutind pe valurile de lături despre "sufletul deschis" şi "chipul luminat al României" ? A făcut-o Crin Antonescu. Cum să ţopăi în aceleaşi ape puturoase, purtând alb pur şi parodiind însemne ale olimpismului? Au făcut-o susţinătorii lui Traian Băsescu.

Liderii care au folosit şi propagat mesajele şi simbolurile au fost pe măsură. Traian Băsescu, Crin Antonescu, Victor Ponta s-au încadrat cu precizie de metronom în acelaşi tipar: clonţoşi până la ceruri şi făcuţi K.O. de propriile umori. Ceea ce ar fi trebuit să fie o campanie de seducere a electoratului, având în vedere marea şi speciala miză a jocului s-a degradat la nivelul de hărţuială între găşti.

O hărţuială care a folosit, mai mult ca în alte ocazii, "elementul" Europa. Aceleaşi umori ale liderilor băştinaşi, care îşi joacă scaunul la referendum, au transformat, în funcţie de interese, personaje scrobite ca Jose Manuel Barroso şi Viviane Reding în sfinţi sau păcătoşi. Într-un mesaj care pare a fi o trimitere şi la "febra" din România, Dacian Cioloş, cel mai de vază român de la Bruxelles, spunea (via Facebook): "Intoleranţa stârneşte intoleranţă. Transformări care au la bază intoleranţa aduc de multe ori numai suferinţă (...) Mi-aş dori ca transformarea noastră în bine să se facă prin (...) înţelegere şi toleranţă". Această seninătate este firească în lumea clară şi cu reguli de la Bruxelles, dar aici se numeşte idealism.

Pe 29 iulie săptămânile de campanie electorală vor fi deja istorie. Există o vie curiozitate faţă de efectele sale. Cert este că "victoria" va fi cu emoţii. Oricare ar fi deznodământul, acesta ar trebui să însemne sfârşitul politicii de peşteră şi dispariţia oamenilor cu bâte din politică.

(Material realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici