Comisarul european pentru Migraţie: Afirm cu fermitate că România e gata pentru aderarea la Spaţiul Schengen/ Dispoziţiile temporare nu sunt menite să înlocuiască Regulamentul Dublin

Comisarul european pentru Migraţie Dimitris Avrampoulos a declarat, joi la Parlament, că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen, adăugând că decizia este una politică şi a cerut statelor membre să dea „undă verde” aderării ţării noastre.

Urmărește
1419 afișări
Imaginea articolului Comisarul european pentru Migraţie: Afirm cu fermitate că România e gata pentru aderarea la Spaţiul Schengen/ Dispoziţiile temporare nu sunt menite să înlocuiască Regulamentul Dublin

Comisarul european pentru Migraţie: Afirm cu fermitate că România e gata pentru aderarea la Spaţiul Schengen

„Când am fost desemnat comisar m-am angajat să fac toate eforturile necesare pentru ca România şi Bulgaria să devină membre ale spaţiului Schengen.Acum, după 4 ani şi jumătate, nu pot decât să spun că poziţia României a fost clară şi consecventă tot timpul. S-a încheiat evaluarea Schengen în 2011 şi pot să afirm cu fermitate că România este gata pentru aderarea la spaţiul Schengen. Decizia acum este politică. Statele membre trebuie să decidă în unanimitate. Şi astăzi, din nou, am chemat toate statele membre să dea undă verde acestei decizii, astfel încât în timpul Preşedinţiei (României la Consiliul UE - n.r.) această minunată ţară să poată adera la Spaţiul Schengen”, a declarat Dimitris Avrampoulos, la conferinţa de presă susţinută alături de ministrul de Interne, Carmen Dan, după reuniunea Consiliului JAI.

La rândul ei, Carmen Dan a afirmat, că discuţiile în cadrul Consiliului JAI despre Schengen au vizat măsurile necesare pe termen scurt şi mediu care să restabilească buna funcţionare a Spaţiului, în contextul efectelor generate de migraţie şi terorism cu care s-a confruntat UE.

„În privinţa Spaţiului Schengen, discuţiile au fost purtate în jurul măsurilor pe termen scurt şi mediu pe care statele membre le consideră a fi necesare pentru a restabili buna funcţionare a acestei zone, funcţionare afectată de crizele generate de terrorism şi migraţie prin care Uniunea a trecut în ultima perioadă. În context, a existat o tatonare a statelor membre în ceea ce priveşte extinderea statelor Schengen în paralel cu implementarea mecanismelor care oferă un plus de securitate”, a declarat ministrul român de Interne.

„Mă bucur că pe acest subiect poziţia Comisiei Europene este una constantă în sensul susţinerii aderării României şi Bulgariei. Ca preşedinte în exerciţiu al Consiliului JAI, dar mai ales ca ministru de Interne român, voi continua discuţiile la nivel bilateral cu miniştrii de interne ai statelor care se opun acestui proces de extindere având convingerea că acest efort va fi unul susţinut şi de colegii mei din Guvern de către Preşedintele României”, a adăugat Dan.

Reuniunile Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) au loc, joi şi vineri la Parlament, în contextul exercitării Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Comisar european: Dispoziţiile temporare nu sunt menite să înlocuiască Regulamentul Dublin

Comisarul european pentru Migraţie, Afaceri interne şi Cetăţenie, Dimitris Avrampoulos, a declarat, joi la Parlament, că trebuie găsite aranjamente temporare privind debarcarea migranţilor, adăugând că acestea nu au menirea de a înlocui aşa-numitul Regulament Dublin.

„Trebuie să asigurăm ultimele piese pentru a garanta solidaritate în privinţa migraţiei între statele membre ale UE, pentru a proteja şi a gestiona mai bine frontierele noastre externe şi pentru a rezolva problemele legate de securitate.Ştiu că mulţi dintre dvs. vor să afle cam care este situaţia legată de debarcări şi de dispoziţiile temporare. Astăzi, în Consiliul de miniştri am fost foarte sincer şi direct cu miniştrii de Interne şi le-am spus că a venit momentul să încetăm cu jocurile şi să ne jucăm cu vieţile omeneşti. În mod evident, acest lucru nu este în interesul numănui. Dispoziţiile temporare nu urmăresc să încurajeze factori de încurajare a migraţiei, ci încearcă, de fapt, să nu ajungem la măsurile de ultimă instanţă, cum ar fi debarcările”, a declarat Dimitris Avrampoulos, într-o conferinţă de presă susţinută joi la Parlament, după reuniunea Consiliului JAI.

Acesta a făcut un apel către toate statele membre ale UE să dea dovadă de voinţă politică pentru a putea ajunge la un acord cuprinzător privind sistemul european comun de azil.

„Subiectul pe realocarea migranţilor între statele membre se va desfăşura săptămânal, dar acest lucru poate funcţiona numai dacă sunt suficiente state membre care să participe la mecanism. Şi fac apel către toate statele membre să accepte. Dispoziţiile temporare nu sunt menite să înlocuiască regulamentul Dublin. Ele urmăresc să pregătească, să anticipeze şi să servească drept puncte până când noul Regulament Dublin intră în vigoare.După cum ştiţi, nu este vorba numai de sistemul Dublin, acesta este doar un element din reforma extinsă a sistemul comun de azil la nivel european. Discuţiile au progresat astăzi (joi - n.r.) şi sper ca acest lucru să devină concret la următorul JAI, care va avea loc la Bruxelles”, a adăugat comisarul european.

Comisarul european pentru Migraţie a adăugat că e nevoie să fie luate măsuri care să asigure o mai bună protecţie şi gestionare a frontierelor externe ale Uniunii Europene, în acest sens fiind necesară consolidarea suplimentară a Agenţiei europene pentru paza frontierelor şi garda de coastă (Frontex).

Reuniunile Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) au loc, joi şi vineri la Parlament, în contextul exercitării Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici