Comisia Europeană urmează să publice raportul MCV în 20 iulie

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că raportul privind MCV va fi publicat de CE în data de 20 iulie.

Urmărește
431 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană urmează să publice raportul MCV în 20 iulie

Comisia Europeană urmează să publice raportul MCV în 20 iulie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ce pot spune la acest moment este că raportul va fi publicat miercuri, 20 iulie", a declarat el.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara, la jumătatea lunii iunie, după o întâlnire cu preşedintele Comisiei de afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, că se aşteaptă la un raport de evaluare obiectiv şi echilibrat, care să reflecte progresele evidente înregistrate în ultimul an, evidenţiind ireversibilitatea reformelor şi susţinerea clasei politice pentru acest proces.

Au existat voci, în special din partea Olandei, dar şi a Germaniei, care au susţinut că decizia finală privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este condiţionată de un raport favorabil privind MCV. Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a apreciat această condiţionare ca fiind artificială.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că cel mai bun lucru pe care pe care îl poate obţine România în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen este sfârşitul lui 2012, varianta cea mai rea fiind aceea de a nu adera niciodată.

"Franţa a propus foarte clar disponibilitatea de a susţine o soluţie care ar putea fi eliminarea frontierelor aeriene. O soluţie care, din punctul meu de vedere este foarte interesantă. Şi noi spunem aşa: dacă raportul MCV de anul acesta, din luna iulie, este unul favorabil - chiar dacă noi nu facem legătură între MCV şi aderarea la Schengen, ea există pentru unii dintre partenerii noştri... Deci, nu ar fi inutil să existe un raport pozitiv. Şi am putea accepta la Consiliul JAI din septembrie eliminarea frontierelor aeriene. Cu alte cuvinte, pur şi simplu pasagerii care vin pe aeroportul din Bucureşti, venind din Franţa, de exemplu, nu vor mai fi nevoiţi să-şi prezinte sistematic paşaportul. Aceasta ar fi diferenţa. Apoi, dacă un al doilea raport va fi favorabil cred că ne vom putea convinge partenerii să ajungem în stadiul eliminării tuturor frontierelor la sfârştiul lui 2012", a spus el.

Ambasadorul a precizat că prin expresia "un al doilea raport" se referă la cel din iulie 2012. "Asta înseamnă că la sfârşitul lui 2012 ne vom putea gândi că România va intra pe deplin în Schengen. Şi vă spun că dacă am ajunge la această soluţie ar fi foarte bine pentru România. De exemplu, când Grecia a vrut să intre în Schengen, Germania a respins-o de trei ori. România, în loc de 2011 va fi în 2012. La nivelul secolelor, al istoriei, nu înseamnă nimic", a explicat el.

Raportul intermediar al CE a fost prezentat în 18 februarie, documentul menţionând că principala provocare pentru Românian este pregătirea pentru intrarea în vigoare a celor patru coduri, că Parlamentul nu a dat curs solicitărilor DNA în cazurile Ridzi şi Păsat şi nota că DNA şi-a menţinut "rezultatele convingătoare" în ceea ce priveşte anchetarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, însă remarca faptul că în cazurile importante nu există evoluţii semnificative în instanţă. Raportul mai consemna că nu s-au luat măsuri concrete pentru consolidarea politicii generale anticorupţie prin coordonare la nivel înalt.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici