- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.02.2016, 14:03)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatorii din Comisia juridică au avizat cererea DNA privind urmărirea penală a fostului ministru de Interne. Oprea: Nu mi-e frică, sunt nevinovat, există jocuri de putere
Comisia juridică a Senatului a avizat, marţi, favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva senatorului Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu, potrivit unor surse parlamentare.
Urmărește
3680 afișări
Comisia juridică a Senatului discută marţi cererea DNA de urmărire penală a lui Oprea (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Decizia Comisiei juridice de avizare favorabilă a solicitării DNA a fost luată cu 9 voturi "pentru", unul împotrivă şi o singură abţinere. Avizul este consultativ, urmând ca plenul Senatului să decidă asupra ridicării imunităţii parlamentare a senatorului UNPR. Potrivit unor surse parlamentare, plenul ar urma să fie convocat miercuri, la ora 10.00, pentru votul în acest caz.
Cătălin Boboc: Plenul Senatului va decide miercuri asupra cererii DNA în cazul Oprea
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Preşedintele Comisiei Juridice, senatorul PNL Cătălin Boboc, a declarat, marţi, că solicitarea privind începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, avizată favorabil de comisie, va fi discutată miercuri în plenul Senatului.
"Cu majoritate de voturi, Comisia Juridică a dat un aviz favorabil asupra solicitării Procurului General", a declarat preşedintele Comisiei Juridice, afirmând că raportul comisiei va fi depus pentru a putea fi discutat, miercuri, în plenul Senatului. Avizul a fost dat cu 9 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere, votul fiind secret.
"Am ascultat poziţia domnului senator (Gabriel Oprea –n.r.). Practic, toţi membri Comisiei au studiat dosarul timp de aproape o săptămână, l-am audiat pe domnul senator Gabriel Oprea, împreună cu avocatul dumnealui şi, ulterior, Comisia s-a pronunţat prin vot", a explicat Cătălin Boboc.
Pe parcursul dezbaterii, avocata fostului ministru de Interne a cerut amânarea deciziei Comisiei Juridice, până când plângerea făcută la DNA va fi soliţionată, însă senatorii jurişti au respins solicitarea.
"Această solicitare s-a discutat, s-a dezbătut în Comisie. În procedura Comisiei nu sunt prevăzute astfel de solicitări. Scrisoarea din partea Procurorului General ne-a sosit pe canalele legale, uzuale, deci, nu ţine de competenţa noastră să verificăm o semnătură de pe acel document", a explicat Boboc, referindu-se la faptul că avocata lui Oprea a cerut retrimiterea dosarului la Parchet, contestând competenţa procurorilor care au instrumentat dosarul şi acuzând, în acelaşi timp, faptul că solicitarea către Senat a fost semnată de unul dintre adjuncţii procurorului general Tiberiu Niţu şi nu de acesta.
Cătălin Boboc a mai declarat că niciun membru al comisiei nu a fost de acord cu amânarea votului şi retrimiterea dosarului la Parchet.
El a mai precizat că, pe parcursul dezbaterii, Gabriel Oprea a afirmat că vrea să meargă să îşi dovedească nevinovăţia în faţa instanţei.
Oprea: Nu mi-e frică, sunt nevinovat, există jocuri de putere
Gabriel Oprea a pledat nevinovat la Comisia juridică şi a cerut chiar retrimiterea dosarului, pe motiv că ancheta nu este de competenţa DNA, ci a Parchetului General.
Senatorul UNPR Gabriel Oprea a declarat, marţi, la ieşirea din Comisia juridică a Senatului, că este nevinovat, că a respectat mereu legea şi nu a cerut nimic în plus faţă de alţi foşti miniştri de interne, sugerând că la baza dosarului său se află jocuri politice.
"Nu am cerut nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de interne. (...) Sunt un om care am ajutat justiţia, am respectat legea şi înţeleg foarte bine jocul de putere", a declarat Oprea, după audierea sa la Comisia juridică care a avizat cererea de urmărire penală a fostului ministru de interne pentru abuz în serviciu în cazul folosirii coloanelor oficiale.
Oprea a mai spus că nu îi este frică de nimic şi de nimeni atât timp cât se ştie nevinovat. El a mai susţinut că a acţionat în baza unor ordine vechi din 1999 care reglementau folosirea coloanelor oficiale de către miniştri. "Ca om politic înţeleg foarte bine momentul acesta politic" a mai spus Oprea refuzând să precizeze la ce se referă atunci când invocă jocuri de putere.
Tăriceanu: Miercuri putem discuta în plen cazul Oprea dacă întocmeşte Comisia juridică raportul
Cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru Gabriel Oprea ar putea fi dezbătută şi votată miercuri în plen, dacă senatorii din Comisia juridică întocmesc raportul, a anunţat marţi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Gabriel Oprea cere retrimiterea dosarului de la Comisia juridică la DNA
Fostul ministru de Interne, senatorul UNPR Gabriel Oprea, a cerut retrimiterea dosarului său, care se află la Comisa juridică a Senatului, către Direcţia Naţională Anticorupţie contestând competenţa celor doi procurori care au instrumentat cazul.
Senatorul Gabriel Oprea a cerut ca dosarul său să fie retrimis la DNA pentru că nu ar fi de competenţa a doi procurori care au instrumentat cazul să facă cercetări, iar solicitarea de începere a urmăririi penale adresată Senatului nu ar respecta procedurile legale, au declarat surse parlamentare pentru MEDIAFAX.
Comisia juridică a Senatului discută în şedinţa de marţi solicitarea DNA de avizare a începerii urmăririi penale a fostului ministru Gabriel Oprea, urmând ca, după finalizarea raportului, plenul să se pronunţe asupra ridicării imunităţii parlamentare a senatorului UNPR.
Cererea lui Oprea de a retrimite procurorilor dosarul său vine după ce, săptămâna trecută, acesta susţinea că le solicită colegilor săi să voteze pentru ridicarea imunităţii sale.
"Vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăţia mea. În consecinţă, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului", arată Oprea într-o scrisoare trimisă Parlamentului.
Fostulul ministru de Interne şi senator Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu, în baza unui protocol.
Procurorii DNA trebuie să obţină avizul Senatului pentru a începe urmărirea penală pe numele lui Gabriel Oprea. În acest sens, procurorul şef al DNA a trimis procurorului general referatul cauzei în vederea sesizării Senatului, precum şi un număr de 15 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
"S-a stabilit de săptămâna trecută. Au întrunirea marţi, adică mâine. Nu ştiu să spun acum (dacă raportul Comisiei va putea fi întocmit astfel încât să intre în atenţia senatorilor în şedinţa plenului de miercuri - n.r.). O să putem să cerem Comisiei juridice să ne spună un punct de vedere. Nu ştiu dacă au stabilit o agendă în acest sens", a declarat luni preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Cererea DNA a fost transmisă Comisiei juridice săptămâna trecută, miercuri, în urma unei şedinţe extraordinare a Biroului Permanent.
Senatorii jurişti îl vor invita pe Oprea să-şi studieze dosarul şi să formuleze un punct de vedere înainte de întocmirea raportului. El a declarat sâmbătă că nu ştie dacă va participa la şedinţă, dar că se va consulta cu avocatul său pe această temă.
Liderul UNPR le-a cerut săptămâna trecută senatorilor să voteze pentru aprobarea solicitării DNA, prin intermediul unei scrisori deschise adresate preşedintelui Senatului şi preşedintelui Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc, fără a menţiona însă posibilitatea demisiei.
"Vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăţia mea. În consecinţă, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului", arată Oprea în scrisoare.
La nivel declarativ, toate partidele, mai puţin ALDE, au susţinut că vor vota în favoarea cererii DNA.
PNL a anunţat că îşi va menţine cutuma de a vota în favoarea cererilor justiţiei şi în cazul cererii formulate de DNA în ceea ce îl priveşte pe fostul ministru Gabriel Oprea. De asemenea, PSD nu se va opune solicitării DNA privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, preşedintele partidului, Liviu Dragnea, susţinând că social-democraţii rămân ''consecvenţi în a nu se opune solicitărilor care vin din partea sistemului judiciar'', o poziţie similară având şi UDMR.
Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că partidul său va aştepta raportul Comisiei juridice înainte de a lua o decizie în privinţa cererii DNA.
Citeşte şi: Tăriceanu: Solicitarea DNA în cazul Oprea, trimisă Comisiei juridice, nu ştiu când va da avizul
Fostulul ministru de Interne şi senator Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, pentru însoţirea deplasărilor sale de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu, în baza unui protocol.
Deschiderea anchetei de către DNA a urmat accidentului din 20 octombrie 2015 în care poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea.
În acest caz a fost deschis iniţial un dosar la Parchetul Tribunalului Bucureşti, trimis apoi Parchetului Înaltei Curţi şi în final DNA, întrucât s-ar fi săvârşit fapte de abuz în serviciu legat de folosirea coloanelor oficiale.
Oprea a fost audiat în acest dosar pe 28 octombrie, la Parchetul Tribunalului Bucureşti, în calitate de martor.
Fostul vicepremier a declarat atunci că nu a beneficiat de servicii în plus faţă de alţi miniştri de Interne şi că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de peste 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut "mai multe deplasări", tot timpul pentru a-şi face datoria.
Ministrul Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituţii publice şi la destinaţii private, în timp ce primul ministru a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări, se arată în ordonanţa de declinare a dosarului privind accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe