Comisia mixtă româno-germană: Defăimările la adresa minorităţii germane fac parte din trecut

Defăimările la adresa minorităţii germane fac parte din trecut, au declarat, joi, la Sibiu, la finalul Comisiei mixte româno-germane pentru problematica etnicilor germani, Bernd Fabritius, reprezentantul Germaniei şi George Ciamba, ministul Afacerilor Europene din România.

341 afișări
Imaginea articolului Comisia mixtă româno-germană: Defăimările la adresa minorităţii germane fac parte din trecut

Comisia mixtă româno-germană: Defăimările la adresa minorităţii germane fac parte din trecut

Împuternicitul Guvernului Federal al Germaniei pentru probleme imigranţilor de origine germană şi minorităţi, Bernd Fabritius, a declarat, la finalul Comisiei interguvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România că au fost abordate teme importante precum cele legate de învăţământul matern, dar s-a bucurat mult să vadă că „defăimările adresate minorităţii germane aparţin trecutului”.

„Am abordat cele mai importante lucruri pentru minoritatea germană, cum ar fi pregătirea şcolară în limba maternă, angajamentul pentru tânăra generaţie, de a încuraja tânăra generaţie să ducă această identitatea culturală în viitor. Am fost foarte mulţumiţi în comisia bilaterală pentru faptul că defăimările adresate minorităţii germane în ultimul timp aparţin trecutului şi că rolul important al minorităţii germane în societatea românească este recunoscut în mod constant. Am mulţumit comunităţii evreieşti pentru faptul că s-a aliniat minorităţii germane din România şi ne-a apărat în faţa acestor defăimări cu totul nejustificate. Rolul minorităţii germane în România este acela de cetăţeni loiali faţă de statul român. Derapajele unora nu trebuie să fie generalizate şi vreau să mulţumesc societăţii civile din România pentru faptul că a dezavuat aceste poziţii nejustificate şi inclusiv societatea României a stat alături de minoritatea germană”, a spus Bernd Fabritius..

Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, a declarat, la rândul său că este foarte important că aceste atacuri au dispărut.

„Faptul că aceste atacuri au încetat este foarte important. Inclusiv în comisia mixtă de la Berlin am spus că aceste atacuri trebuie dezavuate şi nu reprezintă în niciun caz poziţia autorităţii române şi că întotdeauna pentru noi este foarte important rolul minorităţii germane, e puntea de legătură între România şi Germania”, a afirmat ministrul, care a precizat rolul important al relaţiilor dintre România şi Germania.

„Minoritatea germană din România a stat mereu la baza dialogului constructiv dintre România şi Germania, a fost, este şi va fi un liant între ţările noastre, iar astăzi relaţiile bilaterale cu partenerii noştri germani sunt puternice. În ultima perioadă relaţiile bilaterale au evoluat spectaculos, nivelul schimburilor comerciale a ajuns la 32 de miliarde de euro. Germania este primul partener comercial al României şi cel de-al treilea investitor pe piaţa românească. Investiţiile germane au creat peste 20.000 de locuri de muncă în România”, a mai spus Ciamba.

Şi în acest an, Guvernul Federal va sprijini comunitatea germană din România, fiind alocată o sumă de peste 5 milioane de euro pentru proiecte care nu au neapărat criterii etnice, ci mai degrabă de sprijină persoanele aparţinând minorităţii în societatea din care fac parte. Între acestea, se numără încurajarea dascălilor de a preda în continuare în limba germană şi a studenţilor, care vor primi burse pentru a fi încurajaţi să se pregătească spre a deveni dascăli în limba germană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici