- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.03.2015, 16:59)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conducerea Camerei nu va trimite un răspuns Curţii Constituţionale privind sesizarea conflictului instituţional
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, să nu trimită un punct de vedere la CC în privinţa sesizării de către preşedinte a conflictului constituţional între instituţii, pe motiv că nu are legătură cu acest conflict, deoarece Regulamentul Camerei este modificat conform deciziei Curţii.
Urmărește
107 afișări
Conducerea Camerei nu va trimite un răspuns Curţii Constituţionale privind sesizarea conflictului instituţional (Imagine: Mediafax Foto / Bogdan Maran)
Secretarul Camerei Niculae Mircovici a făcut aceste precizări, după şedinţa conducerii Camerei, arătând că Biroul Permanent a analizat diversele aspecte ale acestei probleme şi "a decis ceea ce era normal".
"Am avut o solicitare din partea CC pentru un punct de vedere referitor la conflictul instituţional pe care l-a sesizat preşedintele. Biroul Permanent a luat în discuţie, s-au analizat diversele aspecte şi, până la urmă, am decis ceea ce era normal să decidem, noi nu avem nicio problemă în acest conflict constituţional, pentru că Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat şi este adoptat conform prevederilor Constituţiei, în sensul că majoritatea necesară pentru ridicarea imunităţii este majoritatea celor prezenţi, cu condiţia să existe cvorum de lucru, deci nu avem nicio problemă de genul celei care a generat acest conflict şi nu avem niciun motiv să răspundem. Este o temă care nu ne priveşte pe noi şi nu mai trimitem niciun fel de răspuns", a afirmat Mircovici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Biden permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă ATACMS
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
El a arătat că singura problemă era legată de Legea 96 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, iar la ridicările de imunităţi Camera a ţinut cont de decizia CC din 2008 şi nu a făcut referire la Statut, ci doar la Regulamentul Camerei Deputaţilor şi la prevederea constituţională.
El a mai spus că în Monitorul Oficial se publică numai actele adoptate, nu şi cele respinse deoarece acestea "sunt ca şi cum nu ar fi existat".
"În Monitorul Oficial se publică actele, fie legile, fie hotărârile, care sunt adoptate de către Camera Deputaţilor, ceea ce nu este adoptat de către Cameră este ca şi cum nu ar fi existat. În Constituţie se precizează că legile, hotărârile se adoptă, detalierea apare în Regulamentul fiecărei Camere. Dacă am publica toate actele care nu se adoptă am ajunge la situaţia în care sute de proiecte de lege neaprobate s-ar publica în Monitorul Oficial. Dacă o hotărâre de ridicare a imunităţii este respinsă, există stenograma de şedinţă, nefiind nevoie de un act juridic", a adăugat Mircovici.
"Rămâne stenograma, act juridic nu este necesar, ceea ce nu există, nu există. Eliberezi certificat de naştere numai unui copil născut, nu unuia nenăscut", a mai spus acesta.
"În această abordare a conflictului constituţional, Camera Deputaţilor nu are niciun fel de conflict constituţional, pentru că, în toate cazurile în care s-a solicitat ridicarea imunităţii la Cameră, fie a fost aprobată această cerere cu majoritatea celor prezenţi, fie, dacă nu s-a aprobat, tot jumătatea celor prezenţi s-a avut în vedere. Nu s-a avut în vedere votul necesar pentru legi organice", a adăugat Mircovici.
Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CC cu privire la existrenţa unui conflict instituţional, după ce Senatul a respins cererea parchetului de arestare preventivă a senatorului PSD Dan Şova.
În ziua de 26 martie, Curtea Constituţională a României a înregistrat cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe de o parte şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte. Cererea a fost formulată de Preşedintele României", potrivit unui comunicat de presă al Curţii.
Şeful statului solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa conflictului juridic de natură constituţională "ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile legale cu Constituţia în ceea ce priveşte majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviinţare a cererilor de reţinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinţa blocării activităţii puterii judecătoreşti".
În scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis se arată că "atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Şova a condus la un blocaj instituţional prin imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Curtea Constituţională (CC) va discuta în 8 aprilie cererea preşedintelui de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public şi Parlament.
Citește pe alephnews.ro: Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
ieri, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace