- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.04.2013, 15:05)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONGRESUL PSD, prima zi: Social-democraţii îşi aleg noua conducere
Congresul PSD se reuneşte, vineri şi sâmbătă, la Sala Palatului, pentru a decide, prin vot, asupra noii structuri de conducere a partidului, singurul candidat la şefia formaţiunii fiind actualul preşedinte, Victor Ponta, în timp ce Liviu Dragnea candidează la funcţia de preşedinte executiv.
Urmărește
720 afișări
CONGRESUL PSD, prima zi: Social-democraţii îşi aleg noua conducere (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto)
Ponta: Sunt norocos că Iliescu nu mai are 60 de ani. Nu aş fi avut nicio şansă la Congres
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la sfârşitul primei zile alocate acestui eveniment, că este norocos că Ion Iliescu nu mai are 60 de ani, pentru că, în caz contrar, nu ar fi avut nicio şansă la votul de sâmbătă, la şefia partidului.
"Vreau să spun încă o dată ce norocos sunt că domnul preşedinte Iliescu nu mai are 60 de ani, că nu aş fi avut nicio şansă mâine", a spus Ponta, după discursul lui Iliescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
El a făcut referire la Congresul PSD din 2005 şi, apreciind că istoria a făcut dreptate, i-a mulţumit lui Iliescu pentru curajul de a merge alături de PSD şi după acel eveniment.
"Istoria uneori face dreptate. Cred că toţi vă amintiţi de faptul că în urmă cu opt ani, tot aici, am avut un alt Congres şi poate mulţi am crezut atunci că domnul Iliescu nu va avea puterea să meargă mai departe alături de noi. Vreau să-i mulţumesc pentru acest curaj extraordinar. E o lecţie pentru mine", a spus Ponta.
Victor Ponta a amintit că la Congresul din 2005 şi el a pierdut funcţia pentru care candidase, cea de secretar general, şi a avut puterea de a merge mai departe.
"Toţi vă amintiţi acest moment, foarte puţini vă amintiţi că la acel Congres am pierdut şi eu funcţia de secretar general. Însă, dacă domnul Iliescu a putut să meargă mai departe cu atât mai mult am putut să o fac eu", a conchis Ponta.
UPDATE Vanghelie: Mi-a luat 20 ani să înţeleg: n-ai dreptate când ai dreptate, ai dreptate când ai greutate
"Poate aţi văzut colaborarea mea cu domnul preşedinte Ponta. Acuma suntem într-o reevaluare. Dânsul mă reevaluează pe mine şi eu trebuie să-l reevaluez pe dânsul. La reevaluarea mea, la momentul de azi, pot să spun: «Victor, eşti corect». (...) Dreptatea este relativă întotdeauna, dar cred că sunt momente când am şi eu dreptate. Dar cred că Victor este corect", a spus Vanghelie.
El a arătat că i-au trebuit 20 de ani de experienţă în PSD ca să-i ceară scuze preşedintelui de onoare al formaţiunii, Ion Iliescu, şi să-i spună: "Domnule preşedinte, aţi avut dreptate şi când n-aveaţi dreptate".
"Mi-au trebuit 20 de ani să înţeleg un lucru: nu ai dreptate când ai dreptate, ai dreptate când ai greutate. Trebuie să învăţăm cu toţii, aşa e viaţa, din păcate, în politică", a adăugat Vanghelie.
El a mai arătat că i-au trebuit tot 20 de ani ca să înţeleagă şi să spună că îi pare rău că s-a certat cu Adrian Năstase.
"Eu cred că şi eu am greşit foarte mult. Din zi în zi, cu cât capăt mai multă experienţă, îmi dau seama de valoarea lui Adrian Năstase. Cu toţii trebuie să spunem că Adrian Năstase a fost condamnat pe nedrept. Nu trebuie să ne fie ruşine să luăm apărarea unui coleg al nostru", a adăugat Vanghelie.
El a adăugat că şi-a respectat întotdeauna cuvântul dat, şi faţă de Mircea Geoană, şi faţă de Victor Ponta.
"Am fost cu Mircea Geoană, l-am spijinit pe Mircea Geoană, îl respect pe Mircea Geaonă. Este un om valoros, trebuie să facă parte din această echipă. Toţi trebuie să ne comportăm cu demnitate, nu să ne păcălim între noi. Da, am fost cu Mircea Geaonă şi am spus la Congres că nu votez cu Victor Ponta. Dar când îi voi spune lui Victor Ponta că fac un lucru, aşa am să-l fac. Asta trebuie să fie de apreciat", a mai spus Vanghelie, arătând că a avut momente când nu s-a mai regăsit în PSD.
UPDATE Geoană: Congresul PSD de acum ar putea fi numit "pacea de la Bucureşti"
"Poate că niciodată, în trecutul recent, partidul nostru nu a avut un moment mai bun decât acum", a spus Geoană, care, ulterior, i-a felicitat de membrii PSD şi conducerea partidului pentru rezultatele excepţionale de la alegerile locale şi parlamentare
Menţionând că "natura urăşte vidul", Geoană a arătat că, oricât de mulţumiţi ar fi de situaţia în care sunt astăzi, social-democraţii nu pot să nu fie conştienţi de imensul risc pe care PSD îl are, ca partid atât de mare şi ca ax central al guvernării, într-un moment foarte complicat al ţării.
"Oricât de mare ar fi scorul nostru, oricât de mare ar fi majoritatea noastră şi oricât de solidă ar trebui să rămână alianţa noastră cu partenerii noştri de guvernare, nu putem să nu fim conştienţi că avem în ţară un nivel inacceptabil de sărăcie", a atenţionat fostul lider al PSD.
"Pentru că suntem la congresul unui partid de stânga, trebuie să avem curajul să spunem că trebuie să venim cu o soluţie de stânga, că acest capitalism pe burta goală, care produce inechitate şi polarizare socială chiar şi atunci când creşte economia, trebuie să fie înlocuit de un alt model de capitalism", a continuat acesta.
Mircea Geoană a subliniat că România nu este o ţară care trebuie să fie lanterna roşie a Europei.
"Suntem într-o situaţie ruşinoasă, suntem o ţară mare, suntem o ţară puternică, suntem o ţară care ştim să facem treabă şi mandatul nostru, ca partid aflat la guvernare, este să readucem demnitatea României şi forţa României şi respectul pe care România şi românii trebuie să le aibă în faţa Europei şi a lumii", a adăugat el.
El a felicitat-o pe preşedinta Organizaţiei de femei a PES, Zita Gurmai, comentând, în glumă: "Unguroaicele, tot unguroaice!".
UPDATE Zgonea: Pe cetăţeni nu-i interesează cine e şef la DNA. Să nu lăsăm scandalurile să ne distragă
"Prioritatea noastră este guvernarea, păstrarea locurilor de muncă, venituri decente. Pe cetăţeni nu-i interesează pe cine punem şef la DNA, ministru al Justiţiei. Toate aceste scandaluri nu interesează pe nimeni, pe ei îi interesează dacă au bani pentru întreţinere, şcoli bune pentru copiii lor, spitale curate. Nu trebuie să lăsăm scandalurile să ne distragă de la ce avem de făcut", a afirmat Zgonea.
UPDATE - Dragnea, către Năstase, la congresul PSD: "Adrian, bine ai revenit acasă!"
"Singurul care a trebuit să plătească pentru noi toţi e Adrian Năstase. Adrian, ai lăsat un gol uriaş cât timp ai fost plecat! Sper să ai puterea să-l umpli la loc! Adrian, bine ai revenit acasă!", a spus Liviu Dragnea.
UPDATE - Congresul PSD a modificat Statutul, instituind funcţia de preşedinte executiv
Congresul PSD a adoptat, vineri, cu unanimitate, prin vot deschis, o serie de modificări la Statutul partidului, cea mai importantă fiind instituirea funcţiei de preşedinte executiv al formaţiunii, în condiţiile în care Liviu Dragnea este singurul candidat la această funcţie.
Funcţia de preşedinte executiv a fost introdusă nu doar la nivel naţional, şi la nivelul organizaţiilor muncipale, judeţene, de sector, a municipiului Bucureşti. De asemenea, s-a decis ca funcţiile de prim-vice alese în conferinţele organizaţiilor judeţene sau municipale să se transforme în funcţii de preşedinte executiv.
Totodată, prin modificările aduse la Statut a fost majorat numărul de vicepreşedinţi ai partidului la nivel central, existând 8 funcţii de vice la nivel naţional, 8 funcţii de vice la nivel regional, 5 funcţii de vice alocate femeilor şi alte 3 funcţii de vice, asimilate, pentru liderii de grup de la PE, Senat şi Camera Deputaţilor.
Pe de altă parte, în noul Statut se redefineşte Secretariatul general ca structură tehnică (în sensul că funcţia nu mai este, ca până acum, una aleasă, n.r.) cu un secretar general şi alte două funcţii de secretar general adjunct alese de către Comitetul Executiv Naţional.
În afară de adoptarea modificărilor la Statut, Congresul a mai aprobat, cu unanimitate de voturi, o hătărâre prin care se amână până în anul 2016 intrarea în vigoare a unui articol al Statutului care prevede ca preşedintele PSD să fie ales sau revocat de toţi membrii de partid, în alegeri interne.
UPDATE Mesajul lui Diaconescu pentru PSD: Numai PPDD vă scapă de PNL şi PC; Ponta: Nu redeschid OTV
Preşedintele PPDD, Simona Man, le-a transmis, vineri, social-democraţilor "cuvântul lui Dan Diaconescu": "Numai PPDD vă scapă de PNL şi PC!", Victor Ponta replicând: "Cum aţi spus doamnă? Că nu ne gândisem la acest lucru, dar dacă insistaţi... Nu am închis eu OTV, dar nici nu o să-l redeschid".
Simona Man a spus, în discursul ţinut la Congesul PSD, că PPDD "este unicul şi adevăratul partid de opoziţie" şi că este sigură de faptul că Victor Ponta nu a închis OTV, dar acesta va fi convins de femeile social-democrate să redeschidă postul de televiziune.
"În calitate de preşedintă a unicului şi adevăratului partid de opoziţie, salut congresul celui mai important partid de la guvernare", a spus ea.
Simona Man a arătat că în ultima perioadă premierul Ponta a apreciat activitatea parlamentară a PPDD şi a preluat unele dintre iniţiativele acestui partid.
"Sunt sigură că domnul Ponta nu a închis OTV, dar va fi convins de femeile pesediste să-l redeschidă, pentru că acesta este cel mai important vehicul de luptă împotriva PDL şi a lui Traian Băsescu", a adăugat Simona Man.
Ea a arătat că este singura femeie preşedinte de partid şi ar fi fost bucuroasă dacă una dintre doamnele democrat-liberale s-ar fi înscris pentru cursa la şefia PSD, dar, nearalizându-se acest lucru, îi doreşte lui Ponta succes.
În finalul discursului său, Simona Man a precizat că le transmite tuturor reprezentanţilor PSD "cuvântul lui Dan Diaconescu", respectiv: "Numai PPDD vă scapă de PNL şi PC!".
Premierul Victor Ponta a replicat ironic: "Cum aţi spus doamnă? Că nu ne gândisem la acest lucru, dar dacă insistaţi... Nu am închis eu OTV, dar nici nu o să-l redeschid".
El a mai spus că intenţionează ca prim-ministru să asculte opiniile celor care nu se află în coaliţia de guvernare şi a arătat că, "după mulţi ani de guvernare autistă, arogantă", trebuie să existe o altă guvernare.
De asemenea, Victor Ponta a salutat prezenţa la Congresul PSD a preşedinţilor PPDD şi UDMR.
"Există PPDD şi UDMR în opoziţie. Altă opoziţie nu există", a mai spus Victor Ponta.
UPDATE Antonescu: Nu-l reevaluăm pe Băsescu; Ponta:Din 2014 trebuie să coabitez cu Crin, ar putea fi dificil
"Reevaluarea pare pentru unii cel mai recent joc de societate din politica românească (...) Există lucruri care nu sunt de reevaluat. Pentru noi. Nu-l reevaluăm pe Traian Băsescu, nu reevaluăm regimul băsescu", a spus Antonescu în discursul rostit la Congresul PSD.
După ce liderul PNL şi-a încheiat discursul, preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că împărtăşeşte toate ideile de unitate exprimate de Crin Antonescu, dar că este puţin "îngândurat".
"Împărtăşesc toate aceste idei de unitate şi dorinţa de a duce la capăt proiectul nostru. Eram îngândurat, mă gândeam că de la anul coabitez cu Crin şi s-ar putea uneori să fie chiar mai dificil. Dar sigur va fi mai bine pentru România", a spus Ponta, după discursul preşedintelui PNL, Crin Antonescu.
UPDATE Ponta: Congresul PSD, moment de bilanţ pentru ultimii trei ani ai partidului
"Este un moment de bilanţ pentru ultimii trei ani, care s-au scurs de la Congresul din 2010. În acelaşi timp, un moment în care trebuie să vă prezentăm dumneavoastră, militanţii, trebuie să prezentăm partenerilor noştri politici, sociali, europeni şi internaţionali proiectul pe care PSD îl are pentru viitorul României, acel proiect care să facă din România o ţară mai bună şi din locuitorii României oameni mai prosperi şi, până la urmă, mai fericiţi de a trăi într-o ţară mai dreaptă", a spus Victor Ponta.
UPDATE Antonesc: Dragii mei, vă mulţumesc. Când vom fi adversari, să nu uităm ce-am făcut împreună
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, le-a mulţumit, vineri, social-democraţilor pentru ceea ce au construit împreună, arătând că în viitor cele două formaţiuni se vor confrunta, dar că atunci când vor fi adversari nu ar trebui să uite ceea ce au făcut împreună.
"Dragii mei, mulţumesc. Mulţumesc în numele PNL pentru tot ceea ce am construit împreună, pentru bătăliile extraordinare pe care le-am dat împreună, pentru tot ceea ce vom face, sunt sigur, de-acum încolo împreună", a spus Antonescu, vineri, în discursul ţinut la Congresul PSD.
El a arătat însă că vor trece anii, iar PSD şi PNL vor încheia ceea ce au de făcut împreună şi se vor afla faţă-n faţă în bătălia electorală.
"Ar fi frumos să nu uităm ceea ce am făcut împreună şi atunci când vom fi adversari că ne-am avut de multe ori ca fraţii. Aceste lucruri nu trebuie să le uităm niciodată", a adăugat Antonescu.
UPDATE Năstase, aplaudat îndelung de cei prezenţi în sală la Congresul PSDD
Fostul preşedinte al PSD Adrian Năstase a fost aplaudat îndelung, vineri, la începutul Congresului PSD, de către participanţii la eveniment, mulţi dintre cei prezenţi ridicându-se în picioare.
Năstase a sosit la Sala Palatului împreună cu fiul său, Andrei, el fiind asaltat de reporteri la intrare.
Fostul premier a intrat în sală şi s-a aşezat în primul rând, unde sunt locurile rezervate foştilor preşedinţi ai PSD, alături de Ion Iliescu, Mircea Geoană, Oliviu Gherman.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a salutat, de la tribuna oficială, prezenţa foştilor preşedinţi ai PSD şi i-a prezentat sălii rând pe rând.
Ion Iliescu a fost aplaudat, de asemenea, îndelung de către cei prezenţi. Cu aplauze au fost primiţi şi Mircea Geoană şi Oliviu Gherman.
Însă cele mai multe aplauze le-a primit Adrian Năstase, care a fost vizibil emoţionat.
UPDATE Năstase: Am venit la Congresul PSD să văd noile raporturi de forţă din partid
"Am venit pentru că aştept cu interes mesajul politic care se va da aici. Recunosc că vreau să văd şi o fotografie a noilor raporturi de forţă din partid, pentru că alegerile întotdeuna ne arată cum se aşază plăcile tectonice în partid. Am venit din prietenie şi cu dorinţa de a vedea prieteni, colegi", a spus Năstase.
El a arătat că are emoţii pentru revederea cu foştii colegi de partid, de care a spus că i-a fost dor.
"Am foarte mulţi prieteni în continuare. Sunt unii care mă consideră trist, sunt unii care mă consideră prea agresiv, sunt alţii care consideră că m-am schimbat, alţii că nu. Evident că m-am scimbat, după o încercare care a fost foarte dură", a spus Năstase.
El a menţionat că nu va avea un discurs în faţa Congresului PSD.
"Nu am un discurs, am venit ca invitat. Am venit cu bucuria de a-i reîntâlni", a spus Năstase.
UPDATE Antonescu spune că a venit cu gânduri bune
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la sosirea la Congresul PSD, că a venit cu "gânduri bune" la reuniunea social-democraţilor.
"Au fost probabil, vor mai fi, nu doar în speech-ul meu de aici, care e un cuvânt de salut. În general, trebuie să punem lucrurile esenţiale înaintea incidentelor şi accidentelor şi vom şti s-o facem", a precizat Crin Antonescu la sosirea sa la Sala Palatului, unde urmează să se desfăşoare Congresul PSD.
Congresul este programat pentru două zile - vineri şi sâmbătă. Votul privind conducerea partidului va fi dat în cursul zilei de sâmbătă.
Vineri după-amiază, înainte de începecrea Congresului, are loc şedinţa Consiliului Naţional.
Pentru funcţia de preşedinte al PSD a fost validată o singură candidatură, cea a actualului preşedinte al partidului, Victor Ponta. Andrei Alexandru îşi depusese candidatura la şefia partidului, dar aceasta nu apare ca validată în lista de candidaţi remisă, vineri, oficial de către PSD.
Pentru funcţia de preşedinte executiv a fost, de asemenea, depusă şi validată tot o singură candidatură, ce a actualului secretar general, Liviu Dragnea.
Pentru cele opt funcţii de vicepreşedinte alese la nivel naţional au fost depuse şi validate 13 candidaturi. Cei 13 candidaţi sunt: Niculae Bănicioiu, Eugen Bejenariu, Gheorghe Bunea Stancu, Ion Călinoiu, Ion Câlea, Titus Corlăţean, Adrian Duicu, Dan Nica, Constantin Niţă, Ion Prioteasa, Cristian Rizea, Dan Şova, Marian Vanghelie.
Pentru cele opt funcţii de vicepreşedinte alese pe regiuni de dezvoltare şi-au depus candidatura: Gheorghe Nichita - Regiunea Nord-Est, Constantin Boşcodeală, Nicuşor Constantinescu şi Marian Oprişan - Sud-Est, Silvian Ciupercă, Mircea Cosma, Adrian Ţuţuianu - Sud; Paul Stănescu - Sud-Vest; Titu Bojin, Ion Mocioalcă - Vest; Ioan Rus - Nord-Vest, Mircea Duşa - Centru, Robert Negoiţă -Bucureşti-Ilfov.
Pentru cele cinci funcţii de vicepreşedinte alese din rândul Organizaţiei de femei au fost depuse şi validate cinci candidaturi, respectiv: Ecaterina Andronescu, Corina Creţu, Gabriela Firea, Rovana Plumb şi Olguţa Vasilescu.
Candidaţii care şi-au depus candidaturile au fost validaţi de Comisia de Propuneri, care a analizat şi a verificat respectarea condiţiilor statutare. Astfel, candidatura la funcţia de preşedinte al PSD, a cărei depunere a fost anunţată de Andrei Alexandru, nu se regăseşte în lista de candidaturi validate.
În premieră, votul la acest Congres va fi unul electronic. Delegaţii vor vota în baza unei cartele unice, nenominale, folosind aparate touchscreen, aflate în fiecare din cele 60 de cabine de vot.
La eveniment vor participa şi vor susţine alocuţiuni preşedintele Internaţionalei Socialiste, George Papandreou, preşedintele organizaţiei de femei a PES, Zita Gurmai, preşedintele PES, Sergei Stanishev, Sorin Oprescu, Ion Iliescu.
De asemenea, este aşteptată participarea lui Adrian Năstase, alături de ceilalţi preşedinţi ai PSD.
Tot la Congresul PSD va participa şi liderul PNL Crin Antonescu, împreună cu liderul PC Daniel Constantin.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe