- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.12.2015, 14:44)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Constantin Adăscăliţei demisionează din Parlament şi acuză ANI de presiuni şi abuzuri
Deputatul PSD Constantin Adăscăliţei, declarat incompatibil de către ÎCCJ în urma unui raport ANI, şi-a depus demisia din Parlament, începând cu data de 1 februarie 2016, acuzând Agenţia Naţională de Integritate de "abuzuri repetate" şi presiuni în cazul lui.
Urmărește
487 afișări
Constantin Adăscăliţei demisionează din Parlament şi acuză ANI de presiuni şi abuzuri (Imagine: Liviu Chirica/ Arhiva Mediafax Foto)
ANI a solicitat, încă din luna mai, Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a deputatului Constantin Adăscăliţei, după ce instanţa supremă a decis definitiv că acesta a fost în incompatibilitate în perioada în care a avut funcţia de consilier local în Consiliul Local Iaşi.
Constantin Adăscăliţei şi-a depus demisia din Parlament, având în vedere că plenul Camerei Deputaţilor nu a luat nicio decizie în privinţa solicitărilor ANI, subiectul fiind tergiversat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis lovește fulgerător prin desecretizarea documentelor din ședința CSAT. Instituțiile statului au știut de campania de promovare a lui Călin Georgescu încă din 2021
-
Ciolacu anunţă că o susţine pe Elena Lasconi în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
-
MAI, despre documentele declasificate din şedinţa CSAT: A fost un tipar similar la nivelul Ucrainei înainte de a fi agresată de Rusia
-
BREAKING NEWS PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile formează o coaliţie pentru stabilitate şi modernizare. Recomandă românilor ca la prezidenţiale să voteze împotriva extremismulului şi populismului
"Urmare a abuzurilor repetate efectuate de ANI ce duce în eroare Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, precum şi a presiunilor exercitate asupra mea, îmi depun demisia din funcţia de deputat începând cu data de 1 februarie 2016", se arată în demisia depusă de Adăscăliţei în Parlament.
Adăscăliţei ar fi trebuit să îşi piardă mandatul încă din luna octombrie, când cazul său a fost discutat în Comisia juridică, însă deputaţii au amânat luarea unei decizii. La acea vreme, ANI a precizat că decizia Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor de a nu îl revoca din funcţie pe deputatul Constantin Adăscăliţiei reprezintă neaplicarea unei decizii definitive a instanţei şi subminează încrederea cetăţenilor în sistemul de justiţie şi în statul de drept.
"Agenţia Naţională de Integritate precizează faptul că decizia Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor de a nu dispune sancţiunea disciplinară de revocare din funcţie în cazul deputatului Adascăliţei Constantin (fost consilier judeţean - CJ Iaşi) reprezintă neaplicarea unei decizii definitive şi irevocabile emisă de instanţa de judecată şi generează consecinţe deosebit de grave, subminând, totodată, încrederea cetăţenilor în sistemul de justiţie şi în statul de drept", se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Totodată, ANI a menţionat că au trecut mai bine de şase luni de la decizia instanţei supreme prin care s-a respins recursul lui Constantin Adăscăliţei împotriva sentinţei Curţii de Apel Iaşi, cu consecinţa menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare emis de ANI cu privire la starea de incompatibilitate a deputatului ieşean.
ANI a arătat că problema aplicării sancţiunilor disciplinare în cazul rapoartelor de incompatibilitate rămase definitive şi irevocabile, ce vizează membri ai Parlamentului, a fost des invocată şi în rapoartele MCV.
„Aplicarea de către Parlament a deciziilor ANI (şi anume a celor care au fost confirmate în instanţă) este în continuare inegală, în ciuda speranţei că reformele vor spori gradul de aplicare automată a acestora. Într-un caz emblematic, soluţia n-a fost găsită decât după ce senatorul în cauză şi-a dat demisia. Într-un alt caz, Camerei Deputaţilor i-au trebuit mai multe luni să ia o decizie, în pofida argumentelor conform cărora normele în vigoare fac ca respectarea unei hotărâri judecătoreşti definitive să se facă acum în mod automat”, se arată în Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) din data de 28 ianuarie 2015.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor nu a luat, în octombrie, o decizie cu privire la solicitarea ANI de încetare a mandatului lui Constantin Adăscăliţei, declarat definitiv incompatibil, şi a solicitat Biroului Permanent să ceară Agenţiei de Integritate date suplimentare cu privire la situaţia acestuia.
Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul de la acea vreme, Eugen Nicolicea, a susţinut, în timpul dezbaterilor din cadrul Comisiei, că solicitarea ANI nu prevede cu ce funcţie a fost incompatibil deputatul şi în ce perioadă, astfel încât nu se poate lua în acest moment o decizie. Mai mult, Nicolicea susţine că mandatul nu îi poate înceta în cazul în care deputatul nu s-a aflat în stare de incompatibilitate în actuala funcţie. Aceste argumente au fost însuşite de către deputaţii jurişti, care au solicitat informaţii suplimentare cu privire la situaţia lui Adăscăliţei de la Agenţia Naţională de Integritate.
ANI a solicitat, încă din luna mai, Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a deputatului Constantin Adăscăliţei, după ce instanţa supremă a decis definitiv că acesta a fost în incompatibilitate în perioada în care a avut funcţia de consilier local în Consiliul Local Iaşi.
Solicitarea a fost transmisă conducerii Camerei Deputaţilor, împreună cu raportul de evaluare a stării de incompatibilitate în cazul deputatului Constantin Adăscăliţei, rămas definitiv şi irevocabil prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea aplicării sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie, respectiv pentru constatarea interdicţiei exercitării unei funcţii sau demnităţi publice pe o perioadă de trei ani, se arată într-un comunicat de presă al ANI transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, în 23 martie, recursul lui Constantin Adăscăliţei împotriva sentinţei din 2012 a Curţii de Apel Iaşi, privind menţinerea ca legal şi temeinic a raportului de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a lui Adăscăliţei.
Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în 15 iunie 2012, că Adăscăliţei, consilier judeţean la Consiliul Judeţean Iaşi la data finalizării raportului de evaluare, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor, întrucât firma la care acesta era asociat, SC Olimpic 2000 SRL, a încheiat, în martie 2009, un contract în cuantum de 3.354 de lei cu SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA, societate comercială al cărei unic acţionar era CJ Iaşi, încălcând, astfel, prevederile articolului 90 din Legea 161/2003.
Potrivit articolului 25, alineatul 3 din Legea 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie. Persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectiv, sau a încetării de drept a mandatului.
Constantin Adăscăliţei (PSD) este la primul mandat de deputat, el fiind ales în 2012, într-un colegiu din Iaşi. Anterior, Adăscăliţei a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi (2008-2012), viceprimar al municipiului Iaşi (2004-2008) şi consilier municipal (2000-2004). Deputatul a deţinut, în perioada 2002-2012, funcţia de vicepreşedinte al PSD - filiala Iaşi.
Citește pe alephnews.ro: Ce planuri are Rusia cu România? Putin râde de țara noastră după decizia CCR de renumărare a voturilor, iar Alexandr Dughin a afirmat că „România va fi parte a Rusiei”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
CANCAN.RO
Amendă de 7.500 lei pentru românii care fac acest lucru. Mulți români comit această greșeală în decembrie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe