- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.04.2014, 17:42)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Constantinescu, la o conferinţă despre NATO: Rusia a redevenit o putere revizionistă
Fostul preşedintele Emil Constantinescu a declarat, miercuri, la conferinţa "Profilul României în NATO la 10 ani după integrare", că Rusia a redevenit o putere revizionistă care îşi continuă agenda de secol XIX cu tactici şi metode de secol XXI.
Urmărește
173 afișări
Constantinescu, la o conferinţă despre NATO: Rusia a redevenit o putere revizionistă (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)
El a citat, astfel, dintr-o scrisoare adresată, în 2009, preşedintelui SUA, Barack Obama, semnată, printre alţii, de el şi de foştii preşedinţi ai Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei şi Bulgariei.
"Rusia a redevenit o putere revizionistă care îşi continuă agenda de secol XIX cu tactici şi metode de secol XXI. La nivel nivel global, Rusia a devenit, din multe puncte de vedere, o putere status quo, iar la nivel regional şi în raport cu naţiunile noastre acţionează din cel mai mult ca o forţă revizionistă. Foloseşte atât mijloace făţişe cât şi absconse, de la blocări energetice şi investiţii motivate politic, până la mituire şi manipulare a presei pentru a-şi realiza interesele şi a se confrunta cu confruntarea trans-atlantică a centrului şi estului Europei", a citat fostul şef al statului din scrisoare. Emil Constantinesacu a precizat, în intervenţia sa, că acest pasaj este "destul de actual astăzi".
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 12:48
• Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
astăzi, 09:27
• 22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
astăzi, 13:17
-
astăzi, 12:32
• Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
astăzi, 12:35
-
astăzi, 11:30
• Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
astăzi, 11:12
• Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
-
astăzi, 11:42
-
astăzi, 10:07
-
ieri, 21:29
-
astăzi, 08:39
-
astăzi, 08:05
• Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
-
astăzi, 09:09
• Oficial palestinian pentru BBC: Discuţiile privind încetarea focului în Gaza, 90% finalizate
-
astăzi, 01:33
• Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
astăzi, 09:35
• Ambasada SUA, de Ziua Revoluţiei Române: S-a deschis calea către libertate şi un viitor mai bun
"Noi, foştii preşedinţi, putem să spunem şi lucruri incomode pe care politicienii în funcţie, încorsetaţi de limbajul politically correct, nu le pot spune", a arătat Constantinescu.
Pe de altă parte, fostul preşedintele a ţinut să precizeze că NATO nu este o organizaţie infailibilă. "NATO nu este infailibilă, NATO nu este o organizaţie care nu poate greşi, liderii NATO la fel, tocmai aici stă forţa NATO, în ceea ce unii percep a fi slăbiciunea ei – contradicţiile interioare -, pentru că aceasta arată natura democratică a acestui organism", a arătat Constantinescu.
El a subliniat că, în prezent, în condiţiile recentelor evenimente din Crimeea, există unitate în rândul cetăţenilor privind apartenenţa la NATO, unitate care nu exista la începutul procesului de aderare.
"Nu a existat o unanimitate, o solidaritate extraordinară în jurul ideii NATO. E bine ca acum vedem lucrurile aşa. Nu a fost chiar aşa. Îmi amintesc că, în 1992, toţi consilierii mei mă sfătuiau să nu abordez această problemă în campania prezidenţială", a declarat acesta.
"În momentul în care, în numele României, am hotărât să acordăm dreptul de survol avioanelor NATO în conflictul din Iugoslavia, peste 65 la sută, în sondajele de opinie, erau împotriva acţiunii NATO", adăugat Emil Constantinescu.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Meleşcanu: NATO să înveţe de la România adaptarea din mers şi internalizarea nevoilor de securitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe