- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.02.2014, 16:05)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean: Am făcut apel la Parlament să ratifice de urgenţă Acordul de Asociere Republica Moldova - UE
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că a cerut Parlamentului să ratifice printr-o procedură de urgenţă Acordul de Asociere UE - Republica Moldova, după ce acesta va fi votat în PE, la 25 februarie, şi va primi apoi şi acordul Consiliului.
Urmărește
230 afișări
Titus Corlatean (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Apelul a fost adresat în cadrul unei discuţii avute de ministrul Titus Corlăţean cu membrii comisiilor de politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor.
Ministrul de Externe i-a informat pe parlamentari în legătură cu concluziile reuniunii Consiliului Afaceri Externe de luni privind Parteneriatul Estic şi traseul european al Republicii Moldova.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Am confirmat colegilor din Parlament (...) faptul că Republica Moldova este, potrivit graficului discutat, în termenele stabilite pentru semnarea Acordului de Asociere şi, respectiv, Acordului de Liber Schimb cel mai târziu la sfârşitul lunii august anul acesta, cu perspectiva clară a ratificării în Parlamentul moldovean în prima parte a acesteri toamne, ceea ce adaugă o piesă importantă caracterului ireversibil al traseului european pentru R. Moldova", a declarat Titus Corlăţean, după întrevederea cu membrii comisiilor reunite.
Totodată, Corlăţean le-a transmis parlamentarilor faptul că procedura de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul european "avansează de o manieră foarte bună". "Mâine va fi exprimat un vot în Comisia de specialitate a PE (LIBE - n.r.) şi sperăm - dacă toate lucrurile decurg normal - ca pe 25 februarie, în plenul PE, să fie dat votul final", a spus şeful diplomaţiei.
Ministrul Corlăţean a mai spus că le-a cerut parlamentarilor aprobarea rapidă a Acordului de Asociere UE - Republica Moldova, după încheierea procedurilor la nivel european.
"Am adresat un apel ca, după semnarea Acordului de Asociere, Parlamentul României, în baza unei proceduri de urgenţă pe care guvernul o va propune, să ratifice foarte rapid acest Acord de Asociere, astfel încât România să fie primul stat membru al UE care să ratifice acordul privind Republica Moldova", a declarat Titus Corlăţean.
Şeful diplomaţiei i-a mai informat pe parlamentari în legătură cu evoluţiile din Ucraina şi cu traseul european al Georgiei.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, la Bruxelles, că România speră ca proiectul de ridicare a vizelor pentru cetăţenii R. Moldova să fie votat în plenul Parlamentului European înainte de sfârşitul lunii februarie.
"Există un sprijin politic clar al statelor membre ale UE şi din partea Comisiei şi a SEAE (Serviciul European de Acţiune Externă - n.r.) pentru parcursul european al R. Moldova, pentru atingerea obiectivelor potrivit agendei discutate", a declarat Titus Corlăţean, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe.
Acesta a precizat că "vestea bună" este că LIBE, comisia PE, va vota pe 12 februarie proiectul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni. "Sperăm ca, înainte chiar de finalul lunii februarie, plenul Parlamentului să se pronunţe (asupra proiectului - n.r.). Urmează după aceea o procedură simplifcată, nu va mai fi acel trialog şi, odată cu confirmarea poziţiei de către Consiliu după - sperăm - votul pozitiv masiv al PE, practic urmează procedura de publicare în Jurnalul Oficial al UE şi 20 de zile după publicarea în JO măsura intră în vigoare", a spus şeful diplomaţiei.
Următorul plen al PE va avea loc între 24-27 februarie, la Strasbourg.
Corlăţean a subliniat că există "un interes politic declarat ca odată semnat Acordul de Asociere şi cu implementarea, interimară mai întâi, a Acordului de Liber Schimb Parlamentul R. Moldova să ratifice în timp util, în actualul mandat al Parlamentului de la Chişinău, aceste acorduri".
"Dacă toate lucrurile merg conform calendarului, potrivit celor stabilite, în câteva luni cetăţenii R. Moldova vor putea să circule liberi în UE", a mai spus el.
Titus Corlăţean a evidenţiat faptul că a discutat cu omologul moldovean, Natalia Gherman, despre situaţia din Găgăuzia, unde au loc "conduite chiar provocatoare".
"Există un sprijin politic foarte clar al UE pentru ca traseul european al R. Moldova să nu fie alterat de astfel de lucruri", care se petrec "nu întâmplător", a mai spus Corlăţean.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe