- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.03.2014, 21:39)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean i-a transmis lui Steinmeier că speră într-o decizie pozitivă pe Schengen în 2014
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a discutat, joi, cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier, căruia i-a transmis faptul că speră ca anul acesta să fie luată o decizie pozitivă privind aderarea României la Schengen, ca urmare a îndeplinirii criteriilor pentru intrarea în acest spaţiu.
Urmărește
246 afișări
Corlăţean i-a transmis lui Steinmeier că speră într-o decizie pozitivă pe Schengen în 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Întrevederea a avut loc în cadrul vizitei de lucru pe care şeful diplomaţiei o face în Germania, în perioada 19-20 martie.
Potrivit unui comunicat MAE, pe agenda convorbirilor s-au aflat teme de interes bilateral, cooperarea dintre cele două ministere de externe, precum şi dosare de actualitate ale politicii europene şi internaţionale.
Şefii celor două diplomaţii au examinat "cu deschidere" subiectul aderării României la spaţiul Schengen, informează Ministerul de Externe. În acest context, şeful diplomaţiei române a exprimat încrederea că pe fondul îndeplinirii de către România a criteriilor pentru aderarea la spaţiul Schengen să fie adoptată o decizie pozitivă în cursul acestui an, în baza abordării etapizate agreate la nivel UE, precizează sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Pe de altă parte, ministrul român a exprimat apreciere pentru "gestionarea corectă" a dezbaterii din Germania privitoare la aşa-zisele abuzuri la adresa mobilităţii pe piaţa forţei de muncă şi pentru poziţia principială a Berlinului referitoare la libertatea de circulaţie, ca unul din drepturile fundamentale în UE. Conform MAE, această poziţie a fost reconfirmată de ministrul Frank-Walter Steinmeier în cadrul discuţiilor purtate joi la Berlin.
Cei doi miniştri au subliniat importanţa minorităţii germane din România pentru relaţia bilaterală.
În ceea ce priveşte relaţiile economice, Titus Corlăţean a pledat pentru creşterea, în continuare, a investiţiilor germane în România. Cele două părţi şi-au propus organizarea la Bucureşti, în cursul acestui an, a unei noi sesiuni a Consiliului de cooperare economică româno-germană.
Referitor la agenda europeană, discuţiile s-au concentrat pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană şi internaţională, cu accent pe evoluţiile din vecinătatea imediată a Uniunii, respectiv pe situaţia din Ucraina.
Titus Corlăţean şi Frank-Walter Steinmeier au reafirmat sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi au respins acţiunea Rusiee de anexare a Crimeei, arătând că aceasta încalcă flagrant normele şi principiile dreptului internaţional şi Constituţia Ucrainei. Ambii miniştri s-au arătat preocupaţi faţă de riscul extinderii instabilităţii în regiune.
Şeful diplomaţiei române a subliniat, în context, necesitatea urgentării semnării Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Comerţ Liber între UE şi Republica Moldova, pentru a sprijini eforturile acesteia de apropiere de UE.
Potrivit MAE german, ministrul Frank-Walter Steinmeier şi-a amintit de faptul că a fost prezent în România, în momentul aderării acesteia la UE. "Când mă gândesc la România, mă gândesc la ultima zi a anului 2006 (...) Domnea pe străzi o stare de spirit pe care noi am pierdut-o în ultimii ani în perioada crizei. Mi-aş dori ca ceva din acea stare, pe care am văzut-o şi simţit-o de Anul Nou în Bucureşti, în 2006, să revină în Europa", a spus Steinmeier, în cadrul conferinţei comune de presă cu omologul român.
Steinmeier a mai precizat că relaţiile bilaterale româno-germane sunt "nu doar bune, ci cele mai bune", se mai arată în comunicatul MAE german.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Cioloş: Mi se pare unfair că unele state folosesc MCV pentru a schimba regulile jocului la Schengen
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe