- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.10.2012, 10:25)
- , Marius Fratila ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Corlăţean: Relaţia mea de colaborare cu preşedintele Băsescu este de nota 7
Ministrul de Externe Titus Corlăţean a declarat că relaţia sa de colaborare cu preşedintele Traian Băsescu în privinţa politicii externe este de nota 7, existând o comunicare în subiectele de interes naţional, însă fără a exista "un entuziasm deosebit".
Urmărește
299 afișări
Titus Corlăţean şi Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Este o notă de trecere, în orice caz, dar nu o notă excepţională (...) Dacă doriţi, undeva spre 7. Nu este 8, nu este 9, nu este 10, nu este 5. Au fost momente importante şi aici mă refer foarte sobru la interesul României, în care a fost nevoie şi a fost corect să comunicăm lucruri care nu trebuie neapărat puse în breaking news şi puse în toate ziarele, dar aşa este corect să fie", a declarat Corlăţean duminică seara, la Antena 3.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
El a menţionat că e importantă coordonarea cu preşedintele în privinţa unor subiecte cum ar fi intersele României în vecinătatea apropiată, în Balcani sau în spaţiul estic.
Potrivit acestuia, deşi aceastăm comunicare există, ea nu presupune "niciun entuziasm deosebit", deşi din partea sa a evitat să fie incorect
"Altfel spus, un minimum de comunicare instituţională a existat şi trebuie să existe. Dar nu există, pe de altă parte, trebuie să recunosc, niciun entuziasm deosebit. Din partea mea, nu există incorectitudine, pentru că nu-mi place să mă joc cu interesele statului român, dar ţin foarte mult la ce înseamnă expertiza în Ministerul de Externe, la ce înseamnă poziţiile pe care noi le definim prin evaluare, nu pe genunchi, şi ceea ce înseamnă o privire în perspectivă şi o evoluţie în poziţii care au fost statice ale României şi în care n-am prea progresat", a afirmat Corlăţean.
De asemenea, el a menţionat că anumite evoluţii pe teme importante vor necesita "poziţii complexe ale României" care trebuie construite interinstituţional, ceea ce "încă este dificil".
"Vor fi evoluţii în anumite poziţii ale României în teme importante, poziţii, să spunem, complexe, dar pentru asta este nevoie să construim împreună, interinstituţional. Ori, aici, încă este dificil. Trebuie să recunosc", a spus ministrul de Externe.
Corlăţean s-a referit şi la documentul privind strategia pentru refacerea imaginii României în străinătate care a dus la discuţii contradictorii în ultima şedinţă CSAT între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu.
"O dorinţă sau o tentaţie de centralizare la nivelul Administraţiei Prezidenţiale a activităţii mai multor instituţii, începând cu Ministerul de Externe şi alte instituţii care ar fi trebuit să se raporteze şi să raporteze ceea ce fac la capitolul imagine a ţării, era o chestiune absolul nefirească şi este bine că acest document nu a mai ajuns să fie cu adevărat discutat pe fond", a spus ministrul.
Potrivit acestuia, o acţiune coordonată pentru imaginea României trebuie dusă în primul rând la nivel guvernamental „pentru că aici sunt pârghiile, aici sunt instituţiile, aici sunt şi resursele până la urmă".
Premierul Victor Ponta a declarat, în 28 septembrie, că a părăsit şedinţa CSAT deoarece nu a acceptat ca pe ordinea de zi, care i-a fost transmisă cu doar o zi înainte, să fie trecute documente prin care, de exemplu, era înfiinţat "un Megaminister de Externe al Administraţiei Prezidenţiale".
Acest "Megaminister" ar fi urmat să funcţioneze sub forma unui oficiu din structura Administraţiei Prezidenţiale care să coordoneze Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, serviciile publice de radio şi televiziune, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru refacerea imaginii României în străinătate.
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a precizat săptămâna trecută că el este autorul strategii privind diplomaţia publică pentru refacerii imaginii României în străinătate, aflată pe agenda ultimei şedinţei CSAT şi care a fost invocată de premierul Ponta, fiind cauza plecării sale de la acea şedinţă.
"Iniţiativa pe care nu «nişte consilieri prezidenţiali» au elaborat-o, ci eu cu nume şi prenume, este de natură să adune laolaltă toţi vectorii decizionali (instituţiile statului care oricum ar fi trebuit să se ocupe de această problemă cel puţin de la aderare şi până astăzi) pentru elaborarea unor direcţii de acţiune sectorială pe toată plaja de concurenţă internaţională a României, din perspectiva percepţiei. Este un spaţiu care elaborează nişte concluzii împreună cu reprezentanţii (de factură tehnică) instituţiilor de linie şi încredinţează aceste concluzii Guvernului pentru a fi implementate", spune şeful Cancelariei prezidenţiale, într-un articol postat pe blogul său.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe